Menneske-kloning rykker nærmere
*Eksperimenter med menneske-kloning kan begynde i Storbritannien så tidligt som næste år, skriver The Independent søndag. Bladet skriver, at sådanne forsøg kan komme nærmere med offentliggørelse i de kommende uger af et officielt rådgivningsprogram, der forklarer fordelene ved den kontroversielle videnskab.
Dokumenter vil blive udsendt af kommissionen for Menneskelig Genetik, der blev nedsat for et år siden for at vejlede regeringen om menneskelig genetik. Kommissionen skal sende en rapport til ministrene inden sommer.
"Hvis forsøgene med menneske-kloning får tilstrækkelig støtte, kan ministrene give grønt lys for de første eksperimenter, som kan begynde i 1999", mener bladet.
Ministre i Labour-regeringen har sagt, at de er modstanderne af at klone individuelle personer, men har aldrig lukket døren for undersøgelser på dette felt.
Clinton opfordrer til forbud mod kloning
*Præsident Bill Clinton advarede lørdag mod, at videnskabelig forskning ikke må finde sted i et moralsk tomrum, og han opfordrede Kongressen til at vedtage et forbud mod eksperimenter med kloning af mennesker. Han sagde, at forbudet skal gælde i mindst fem år.
Den amerikanske læge Richard Seed vakte bestyrtelse og opsigt i denne uge medmeddelelsen om, at han vil begynde at klone mennesker for at hjælpe barnløse par.
"Det er vigtigt at huske, at videnskabelige fremskridt ikke finder sted i et moralsk vakuum, sagde Clinton i sin ugentlige radiotale til nationen.
"Teknologisk udvikling, der er adskilt fra værdier, vil ikke gøre os i stand til at klare udfordringerne eller nyde godt af goderne i det 21. århundrede", sagde den amerikanske præsident videre.
FRP kræver samråd om Færøernes status
*Fremskridtspartiet kræver nu statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i hastesamråd for at få afklaret, præcis hvilken statsretlig status, Færøerne har.
"Statsministeren må også give præcise oplysninger om, hvem der har retten til at bestemme over den færøske undergrund, og hvem, eventuelle indkomster tilfalder. Usikkerheden er larmende, og spørgsmålene blafrer i vinden, efter at eksperter nu i dagspressen fastslår, at Færøerne statsretligt slet ikke har selvstyre, men kun er at betragte som et dansk amt, siger Kirsten Jacobsen (Z).
Søndag fastslog en ekspert i nordatlantiske forhold, at den danske regering til enhver tid kan ændre Færøernes hjemmestyrelov - uden at Færøerne kan gøre indsigelse.
Økonom forudser ny krise på Færøerne
*De færøske politikere har slet ikke lagt planer for at afvikle den tyngende milliardgæld. I stedet skræmmer de befolkningen ved at begynde at gøre de samme fejltrin, som i starten af 1990'erne sendte Færøerne ud i dyb økonomisk krise. Det vurderer sekretæren for Det Økonomiske Råd på Færøerne, økonom Hermann Oskarsson, som af samme grund er dybt bekymret for fremtiden.
"Jeg ved, det er et voldsomt signal. Men hvis ikke vi lægger planer for gældsafviklingen og for, hvordan vi bliver mindre økonomisk sårbare, vil vi altid bevæge os på vippen af en krise af samme kaliber som i 1992", siger Oskarsson til Berlingske Tidende.
Den færøske økonomi er betydeligt sundere nu end i starten af dette årti. Men der ligger stadig en offentlig gæld til primært Danmark på ca. seks mia. kr.
Tysk pension til Østeuropa-jøder
*Tyskland har nu accepteret at betale erstatning til de østeuropæiske overlevende fra Holocaust under Anden Verdenskrig.
Regeringen i Bonn er blevet enig med den jødiske paraplyorganisation for nazismens ofre, The Jewish Claims Conference (JCC), at der skal udbetales en månedlig pension på cirka 950 kr. til de overlevende. Regeringskilder i Bonn sagde søndag, at der vil blive fremsat en officiel erklæring herom mandag.
I Berlin-avisen Tagesspiegel er det oplyst, at den tyske regering fra 1999 til år 2002 årligt vil indbetale cirka 190 mio. kr. i en fond, som JCC skal administrere. Det er fra denne fond, at omkring 18.000 overlevende Holocaust-ofre i Østeuropa vil få udbetalt de 250 D-mark per måned.
Etna truer med nye udbrud
*Europas største vulkan, den 3.340 meter høje Etna på Siciliens østkyst, viser tegn på et kommende udbrud. I weekenden udspyede vulkanen røg og svovldampe. En lille lavastrøm strømmede ud fra krateret. Flere end 200 småsten ramte området.
Eksperter sagde søndag, at der var risiko for et "betydeligt udbrud". Senest Etna var i udbrud var i 1991.
Et jordskælv der måltes til 3,8 på Richter-skalaen rystede Etna-området lørdag. I landsbyen Brancavilla ved Etnas vestlige side styrtede taget på en kirke sammen. Ingen mennesker kom til skade.
Jordskælv i Kina dræber 47
*Soldater bragte søndag telte og tæpper til landsbyerne nær Kinas Store Mur til de tusinder af bønder, som står uden tag over hovedet i temperaturer, der er under frysepunktet, efter et jordskælv dræbte 47 mennesker og kvæstede over 10.000.
Konvojer med soldater og forsyninger strømmede søndag til to ødelagte områder nordpå i Kina, hvor fattige bønder lå rystende i deres stråsenge i temperaturer, der lå på minus 20 grader efter lørdagens jordskælv, der ødelagde deres mudder- og stenhuse.
Jordskælvet i lørdags måltes til 6,2 på Richter-skalaen og ødelagde omkring 100.000 bygninger i de to områder.
Sekteriske skyderier i Pakistan
*Mindst 22 mennesker blev dræbt søndag, da uidentificerede mænd åbnede ild mod en mængde af shia-muslimer ved en religiøs ceremoni i den pakistanske by Lahore.
Massakren, der af politiet blev betegnet som en "religiøs motiveret terrorhandling", der havde til formål at dræbe så mange som muligt, medførte en uro-bølge i området.
Unge mennesker gik amok og blokerede veje og kastede sten mod biler. Politiet sagde, at angriberne, der kom i en
jeep, skød mod shia-muslimerne, der var samlet på en kirkegård i Lahore for at markere årsdagen for døden af en lokal leder.
Franske besættelser bragt til ophør
*Politi rykkede lørdag ind i arbejdsløshedscentre mange steder i Frankrig for at bringe besættelser af de offentlige bygninger til en afslutning. Mindst 21 bygninger blev rømmet under aktionerne, som blev indledt af arbejdsløse i starten af december. Sent lørdag var kun fem bygninger stadig besat.
Der var ingen rapporter om vold i forbindelse med operatiorne, der blev gennemført samtidigt i forskellige storbyer, deriblandt Paris, Marseille og Nantes.
Én af Frankrigs største fagforening CGT, "fordømte på det kraftigste" politiets operation og gentog en opfordring om en national protestdag tirsdag.
Den landsomfattende protestaktion blev indledt for fire uger siden, og organisatorerne svor op til weekenden, at de ville fortsætte demonstrationerne, til trods for, at ministerpræsident Lionel Jospin fredag fremsatte løfter om øget understøttelse.
Jospin lovede de arbejdsløse en mia. franc (omkring 1,14 mia. kr) i akut hjælp. Der er ca. 3,1 mio. officielt registrerede arbejdsløse i Frankrig.
DF: Asylansøgere skal helbredsundersøges
*Dansk Folkeparti vil fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, om at nye asylansøgere skal gennemgå en tvungen helbredsundersøgelse, siger næstformand i DF, Kristian Thulesen Dahl, som vil fremsætte forslaget på baggrund af tal om udbredelsen af tuberkulose i Danmark.
"Tuberkulose er en sygdom, der helt var udryddet i Danmark, men som nu med indvandringen, specielt fra Somalia, atter er kommet til landet", siger Thulesen Dahl.
Ifølge Statens Serum Institut er der anmeldt 448 tilfælde af tuberkulose i 1995 og 484 i 1996.
Krise forværret i Jugoslavien
*Situationen i den lille jugoslaviske republik Montenegro blev lørdag stærkt forværret, da en avis beskyldte den afgående konservative præsident for at have haft kupplaner mod sin reformvenlige efterfølger.
Dagbladet Pobjeda, der støtter den reformvenlige ministerpræsident og kommende præsident Milo Djukanovic, skrev lørdag, at landets Øverste Forsvarsråd i januar havde drøftet indførelse af nødretstilstand. Den afgående præsident Momir Bulatovic, der medlem af rådet, har afvist beskyldningerne som forrykte.
Ifølge Pobjeda skulle Bulatovic have foreslået den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, der er hans allierede, at han kunne overtage kontrollen med statslige medier, der støtter hans rival.
Montenegro kan udvikle sig til et nyt brændpunkt på Balkan på grund af Djukanovics sejr over Bulatovic ved præsidentvalget i oktobber.
Det knirker i Polens koalitionsregering
*Der er opstået et stadig mere spændt forhold mellem de to grupper i Polens regerende centrum-venstre koalition - Solidaritets Valgaktion (AWS) og Frihedsunionen (UW).
Efter uenighed i forbindelse med nylige afstemninger i parlamentet sagde en af Solidaritetslederne, Jacek Rybicki, lørdag, at der er et spændt forhold mellem de to partier.
Situationen er blevet forværret i denne uge, hvor medlemmer af AWS stemte imod udnævnelsen af en UW-kandidat til det nyoprettede Monetære Råd, som skal fastlægge centralbankens pengepolitik.
CIA havde agenter i østtysk partitop
*Det amerikanske centrale efterretningsvæsen, CIA, havde agenter i de øverste kredse inden for det Østtyske kommunistparti i 1960erne, skriver den tyske avis Frankfurter Algemeine Zeitung lørdag.
De amerikanske spioner blev afsløret i 1966 af det østtyske hemmelige politi, Stasi, og fik lange fængselsdomme, skriver avisen med henvisning til forsker på Berlins Frie Universitet, Jochen Staadt, som har gennemsøgt partiarkiver.
Sundhedsfarligt at tale i mobiltelefon
*Det kan være sundhedsskadeligt at tale i mobiltelefon mere end en time om dagen. Det dokumenterer en stor skandinavisk undersøgelse, hvis resultater offentliggøres til februar, skriver Politiken søndag.
8.000 svenskere og 3.000 nordmænd, der dagligt bruger mobiltelefon på deres arbejde, har besvaret et omfattende spørgeskema. Ifølge docent Kjell Hansson-Mild, undersøgelsens leder ved Umeå Universitet, er der tydelige sammenhænge mellem hyppig brug af mobiltelefon og symptomer som hovedpine, smerter i ansigtet, varmefornemmelser omkring øret samt svimmelhed og træthedsfornemmelser.
Massakrer fortsætter i algeriske landsbyer
*11 mennesker blev myrdet under et "kujonagtigt" overfald natten til søndag ved Bordj-Khriss 80 kilometer sydøst for Algeriets hovedstad, Algier, sagde sikkerhedskilder i hovedstaden søndag. Landets sikkerhedsorganer har indledt en "intensiv eftersøgning" i området for at finde de skyldige, hed det.
Normalt anvender myndighederne vendingen "kujonagtigt" i forbindelse med overfald, hvor ofrene har fået skåret halsen over.
Væbnede islamiske grupper beskyldes af de algeriske myndigheder for at stå bag den blodige bølge af overfald, der hærger det nordafrikanske land.
Alene siden den 30. december, da den hellige muslimske fastemåned ramadan begyndte, menes op imod 1000 mennesker at være myrdet under massakrer i Algeriet.
Militante muslimske fundamentalister har siden 1992, da myndighedene i Algeriet annullerede et valg, som fundamentalisterne lå til at vinde, kæmpet for at tvinge militærstyret fra magten.
Redigeret af Charlotte
Aagaard og Ole Nyeng