Læsetid: 7 min.

DØGNETS NYHEDER

10. januar 1998

Anholdte vandt erstatningssag
*16 personer, der blev anholdt under Nørrebro-urolighederne 18. maj 1993, vandt fredag en større erstatningssag mod anklagemyndigheden.
Det skete, da Københavns Byret fulgte forsvarernes krav om at give dem en forhøjet erstatning for uretmæssigt at have været anholdt og varetægtsfængslet. Fælles for alle 16 personer er, at de tidligere er helt frifundet for at have medvirket til urolighederne.
Forsvarerne havde krævet, at alle fik dobbelt erstatning. Det gik Københavns Byret med til i seks tilfælde, mens syv andre fik den normale takst plus 75 procent. De sidste tre personer - der alle blev ramt af skud under urolighederne - fik taksten plus 50 procent.
Københavns Byret understregede i sin dom, at politiet ingen beviser har haft mod de 16 personer, og at retten derfor kun har haft de 16 personers egne forklaringer at støtte sig til.

Højreflertal i årets første meningsmåling
*Et solidt vælgerflertal ville skifte Poul Nyrup Rasmussens (S) regering ud med en ny, ledet af Uffe Ellemann-Jensen (V), hvis et valg nu faldt ud som resultatet af valgårets første politiske meningsmåling fra Greens Analyseinstitut i dagbladet Børsen.
Samlet går regeringspartierne Socialdemokratiet og de Radikale ganske vist frem i forhold til Greens december-måling, men Enhedslisten havner lige under spærregrænsen på to procent, mens Fremskridtspartiet for første gang i lang tid er over.
Tilsammen råder Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet i undersøgelsen over 91 mandater mod 80 mandater til regeringspartierne og SF. Derimellem befinder CD sig med fire mandater.

Ministerium gransker personale-astrologi
*Det er muligvis i strid med loven, at nogle arbejdsgivere kigger i horoskopet, inden de vælger blandt et felt af jobansøgere.
Det oplyser fuldmægtig i Arbejdsministeriet, Karen Ryder, til Kristeligt Dagblad fredag. Hun undersøger, om brug af astrologi ved ansættelser skal forbydes.
Flere danske arbejdsgivere forlader sig på stjerners og planeters stilling, inden de vælger nye medarbejdere.
"Måske strider det mod loven om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet, at en arbejdsgiver vælger ansøgere ud fra, hvor og hvornår de er født," siger Karen Ryder.
Når hun er færdig med sin juridiske undersøgelse, vil Arbejdsministeriet udsende en vejledning, som skal præcisere indholdet af loven.

Arbejdsløse vil fortsætte protester
*En fire uger lang landsomfattende protestaktion mod arbejdsløshed i Frankrig vil fortsætte, selv om ministerpræsident Lionel Jospin fredag fremsatte løfter om øget understøttelse.
Jospin lovede de arbejdsløse en mia. franc (omkring 1,14 mia. kr) i akut hjælp, efter at tusindvis af ledige under stor mediebevågenhed har aktioneret mod den socialistiske regering. Regeringen lovede øget økonomisk støtte og opfordrede de arbejdsløse til at indstille besættelserne af arbejdsløshedscentre, efter at flere centre blev stormet af politi natten til fredag. 19 centre var fredag besat mod 26 torsdag.
Artikel side 7

Hovedet er fundet - og afleveret
*Den lille Havfrue kan nu snart genforenes med sit hoved. Fredag morgen kunne politiet på Østerbro overlade bronzehovedet med det melankolske blik til nærmere tekniske undersøgelser, efter at gerningsmændene havde leveret det tilbage.

Uenighed om behov for kvælstofafgift
*Regeringen og de borgerlige er fortsat uenige om behovet for en kvælstofafgift, før fredagens forhandlinger om vandmiljøplanen hos miljøminister Svend Auken (S).
Den konservative miljøordfører, Niels Jørgen Langkilde, mener, at målet kan nås uden afgift. Derimod siger hans radikale kollega, Elsebeth Gerner Nielsen, til Ritzau, at nogle landmænd må indstille sig på at betale en afgift på overforbrug af gødning.
SF's gruppeformand, Jes Lunde, mener også, at afgiften er uomgængelig.
Danmarks Naturfredningsforening frygter, at de nuværende politiske forhandlinger om forbedring af vandmiljøet ender i et uoverskuligt bureaukrati for både landmænd og de offentlige myndigheder.
I stedet for et virvar af nye indviklede dyrkningsrestriktioner foreslår Naturfredningsforeningen, at økologisk landbrug skal fremmes i de zoner, hvor drikkevandet har behov for særlig beskyttelse.

Spansk politiker dræbt af bilbombe
*En lokalpolitiker blev tidligt fredag dræbt af en bilbombe i Baskerlandet i Spanien, rapporterede Spaniens statslige radio. Radioen tilføjede, at bombeeksplosionen lignede et attentat begået af den baskiske løsrivelsesbevægelse, ETA.
Ofret blev identificeret som Jose Ignacio Irureta Goiena, der er en af de ledende politikere i den baskiske by Zarauz, hvor eksplosionen også fandt sted.
Goiena blev kort efter bombesprængningen rapporteret i live og blev kørt til hospitalet. Han havde mistet begge ben. Ikke længe efter rapporterede den statslige radio så, at politikeren fra Folkepartiet var død.
Den forbudte separatiskgruppe har i sin 29 år lange væbnede kamp dræbt over 800 mennesker.
Artikel side 6

Sverige får "verdens bedste" pensioner
*Efter fire års forberedelse blev fem partier i den svenske Riksdag fredag enige om en ny pensionsordning, som trinvist skal indføres fra januar 1999.
Selv beskrev svenske politikere de nye pensionsordninger som "geniale", "historiske" og "verdens bedste pensioner".
Baggrunden for det nye pensionssysstem er, at den hidtidige system ATP (allmän tillägpansion) ikke har penge til at udbetale fremtidens pensioner.
Den nye ordning er mere fleksibelt opbygget. Ideen er, at svenskerne får bedre pensioner, når svensk økonomi har det godt, mens økonomiske nedgangstider giver lavere pensioner.

Studiegælden flytter med
*Det nytter ikke noget at stikke af fra en stor studiegæld i Danmark og slå sig ned som udlandsdansker.
Hypotekbanken har siden foråret 1997 haft stor succes med at inddrive studiegæld i udlandet, og derfor overvejer man nu at udvide ordningen, skriver Flensborg Avis lørdag.
Alene i Tyskland bor der 162 skyldnere, der sidste forår skyldte tilsammen 21,5 mio. kr. Indtil nu er 838.422 kroner blevet inddrevet hos skyldnere i Tyskland, og der er indgået en række afdragsordninger, så Hypotekbanken regner med at få pengene fra lidt over halvdelen tilbage.

Algeriet nedtoner betydningen af EU-besøg
*Algeriet iværksatte fredag en diplomatisk offensiv, der skal overbevise omverden om, at en EU-delegation, der står foran at besøge landet, alene skal diskutere "kampen mod terrorisme".
Mens der ikke fredag blev meldt om nye massakrer i, hvad der er blevet den blodigste ramadan i Algeriet, siden den islamiske opstand i landet blussede op for seks år siden, er opmærksomheden nu rettet mod EU-trojkaens forestående ankomst til Algier.
"Der er en meget klar forskel mellem en undersøgelseskommission og den politiske dialog, som vi har indledt med EU," sagde Algeriets FN-ambassadør, Abdallah Baali, fredag.
Algeriets ambassadør i Bruxelles, Mohamed Lamari, var fredag endnu mere direkte, da han fredag anklagede EU for "en kultur af flertydighed", alt imens man giver husly til "terrorister".
"Hvorfor disse udfald mod regeringen i Algeriet, når vi ved, hvem der står bag drabene, og når I selv ved, hvem der står bag drabene," sagde Lamari.
Artikel side 6

Forbud mod vækstfremmer
*Vækstfremmeren Virginiamycin blev fredag forbudt af fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S), fordi vækstfremmeren kan ødelægge virkningerne af visse typer medicin.
Forbuddet kommer på baggrund af en rapport fra Statens Veterinære Serumlaboratorium (SVS).
Rapporten påviser, at dyr, der har fået Virginiamycin kan indeholde resistente bakterier. Denne resistens kan krydse over til mennesker, så visse typer antibiotika bliver uvirksomme.
Der er tale om antibiotika-typer, der endnu ikke bruges i Danmark, men forskerne vurderer, at de kan blive nødvendige i fremtiden. Til gengæld bliver en anden vækstfremmer, Tylosin, midlertidigt frikendt af forskerne.
Der er ikke sundhedsfare ved Tylosin, og derfor ikke belæg for at bruge EU's sundhedsklausul til at forbyde vækstfremmeren, vurderer forskerne.
Artikel på forsiden

Militærchef afviser kuprygter
*En højtstående militærchef afviste fredag rygter om, at der er et militærkup under opsejling i Indonesien, hvor den økonomiske krise er forværret drastisk.
Militærchefen i den indonesiske hovedstad, Jakarta, sagde, at byen er "sikker".
Avisen Kompas citerede generalmajor Syafrie Syamsuddin, som militærchefen i Jakarta hedder, for at sige, at der ikke er hold i de rygter om et kup, der er opstået, efter at flere tidligere politikere og generaler har opfordret præsident Suharto til at gå af.
Men han tilføjede, at han kan se, at visse grupper forsøger at drage fordel af den igangværende økonomiske krise.
Artikel side 6

TV 2 snupper håndbolden
*TV 2 tog fredag et stik hjem i den optrappede tv-krig om rettighederne til store sportsbegivenheder.
Tv-stationen fra Odense købte nemlig rettighederne til verdensmesterskaberne i håndbold 1999 og 2001 for såvel mænd som kvinder.
På det seneste har TV3 ellers, i en strategisk alliance med DR, siddet på rettighederne til denne store sportsbegivenhed, der især for kvindernes vedkommende har været et gigantisk seerhit i Danmark.
TV-rettighederne til VM i håndbold var oprindelig i Canal+'s besiddelse, men den franske satellitkanal har solgt rettighederne delvist videre, hvorefter de til sidst altså for Danmarks vedkommende er havnet hos TV 2.

Radiosymfonikere Grammy-nomineret
*For andet år i træk får Radiosymfoniorkestret muligheden for at hente en amerikansk Grammy hjem fra Grammy-uddelingen i New York i slutningen af februar.
Orkestret er sammen med fire andre nomineret i kategorien "Bedste nye komposition". Nomineringen gælder indspilningen af Per Nørgaards 5. symfoni, som Radiosymfoniorkestret bestilte hos komponisten til uropførelse i 1990. Siden har orkestret indspillet værket for Chandos under ledelse af Leif Segerstam og produceret af Claus Due.

Loyalister deltager alligevel i forhandlinger
*Det protestantiske Ulster Demokratic Party, UDP, besluttede fredag aften at deltage i forhandlinger om en fredsløsning for Nordirland, som genoptages mandag i Belfast.
Ulster Demokratic Party er den politiske fløj for de to militante protestantiske grupper Ulster Freedon Fighters og Ulster Defence Association.
UDP traf beslutningen, efter at den britiske minister for Nordirland, Mo Mowlam, fredag formiddag mødtes med repræsentanter for de to militante grupper i Maze-fængslet i Belfast.
"Vi er med, når forhandlinger går i gang mandag morgen," sagde John White, der er leder for UDP. Men UDP traf først sin beslutning om at deltage, efter at de to militante grupper under et to timer langt møde beslutttede foreløbig at opgive deres modstand mod fredsforhandlingerne. Ulster Freedon Fighters og Ulster Defence Association trak for nylig deres tilsagn om at deltage i fredsforhandlinger tilbage i utilfredshed med indrømmelser, den britiske regeringn har givet de katolske grupper i forhandlingerne.
De protestantiske grupper vil for enhver pris bevare tilknytningen til Storbritannien, mens de katolske grupper ønsker tilknytning til Irland.
Artikel side 7

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her