Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

9. januar 1998

Fortsat taxaret for udlændinge
*Udlændinge får på ny ret til at køre taxa i Danmark.
Det har ellers været forbudt siden nytår for folk uden dansk statsborgerskab. Men efter kraftig kritik er både trafikminister Bjørn Westh (S) og VK parat til at ophæve forbuddet hurtigst muligt.
Westh siger, at han vil indkalde partierne bag den snart et år gamle lovvedtagelse - alle, undtaget Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti - til et forhandlingsmøde herom. På forhånd er både Venstre og de konservative parat til at ophæve forbuddet, siger ordførere fra de to oppositionspartier til Ritzau.
Leder på bagsiden

Iran udtrykker respekt for USA
*Irans præsident forstærkede natten til torsdag sit budskab til den amerikanske befolkning: Vi har samme værdigrundlang og må en gang finde sammen igen.
Mohammad Khatami gik dog ikke umiddelbart ind for en officiel dialog, da han blev interviewet af tv-stationen CNN's stjernerapporter, Christiane Amanpour.
Det vakte skuffelse i USA's udenrigsministerium, men samtidig roste ministeriet Khatamis forsonlige, ja ligefrem venskabelige tone.
"Den amerikanske civilisation er bygget på idealerne fra de puritanske pilgrimme, som kom fra England. Disse visioner var i overensstemmelse med republik og demokrati, sagde Mohammad Khatami i den mere end en halv time lange samtale fra Teheran.
Artikel side 5

16 kommuner skal fokusere på ungdommen
*De unge kommer mere i fokus de næste tre år i 15 af landets kommuner plus Østerbro, efter at undervisningsminister Ole Vig Jensen (R) torsdag præsenterede de kommuner, der som led i et forsøg vil få støtte som særlige ungdomskommuner.
Kommunerne vil i alt få 35 millioner kroner til at styrke indsatsen over for deres unge, men skal også selv bidrage med penge. Formålet er, at kommunerne skal afprøve en række nye idéer, som så senere kan spredes til landets øvrige kommuner.
De udvalgte kommuner fordeler sig både på større kommuner som Esbjerg, Haderslev, Roskilde, Vejle, Silkeborg, Horsens, Ikast, Holbæk, Hvidovre, Hillerød og Frederikshavn og på mindre kommuner som Arden, Morsø, Nørre Djurs og Suså.
I Roskilde vil statens midler blandt andet gå til at oprette stillingen som børne-unge-ombudsmand.

Afviste asylansøgere siver fra Danmark
*Billedet af Danmark som endestation for verdens flygtninge er ikke dækkende.
Nye tal fra tysk politi viser tværtimod, at flere hundrede asylansøgere hvert år flygter ud af Danmark, skriver De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten torsdag.
Alene inden for de seneste fem år er flere end 2.000 flygtninge, som Danmark har afvist, blevet anholdt af den tyske baglandspatrulje syd for grænsen.
Det oplyser det tyske indenrigsministerium i et notat, der via den danske ambassade i Bonn er tilgået Folketingets retsudvalg.

DR sammenlægger nyhedsredaktioner
*Danmarks Radios har besluttet at samle organisationens mange nyheds- og aktualitetsredaktioner under navnet DR-nyheder. Det meddelte DR's direktion torsdag til husets chefer og medarbejdere.
Sammenlægningen betyder, at Radioavisen, TV-Avisen, DR2-nyt og Orientering samles på et sted, hvilket ifølge DR's direktion vil give bedre udnyttelse af research og ideudvikling og et bedre og mere sammenhængende nyhedsflow i samtlige DR-medier.
DR-nyhederne 260 journalister vil fysisk blive placeret i et nyopført hus i tilknytning til Radiohuset.

Labour smider partimedlemmer på porten
*Storbritanniens regerende Labour-parti smed torsdag to oprørske partimedlemmer, der også er medlemmer af Europa-parlamentet, ud af partiet.
Det drejer sig om Ken Coates og Hugh Kerr, der har kritiseret Labours partiledelse, dels for dets velfærdsreformer, dels for dets taktik i forhold til EU.
En højtstående talsmand for Labour sagde, at de to mænds adfærd i det seneste stykke tid "automatisk havde ekskluderet" sig selv fra partimedlemskab.
Coates og Kerr siger, at de har tænkt sig at stille op til det næste valg til Europa-parlamentet i 1999 som uafhængige i protest mod Labours beslutning om at skære i enlige mødres bidrag fra det offentlige og reducere bidragene til også de handicappede.

DI: Der bliver ingen lønfest i industrien
*Dansk Industri (DI) vil ikke acceptere en lønudvikling på mere end et par procent på industriområdet, men det ønske har CO-Industri ingen umiddelbare planer om at opfylde.
Så klar lød udmeldingen fra parterne ved de netop begyndte overenskomstforhandlinger for godt 200.000 industriansatte.
Dermed er fronterne allerede trukket skarpt op fra starten af forhandlingerne, idet DI henviser til, at kravet er ufravigeligt.

Spansk politi afværger sekts masse-selvmord
*De spanske myndigheder på ferieøen Tenerife har forhindret en tysk sekt på cirka 30 medlemmer i at begå masseselvmord.
En tysk udbrydergruppe fra den berygtede "Soltemplets Orden", der ledes af den 56-årige psykolog fra Berlin, Heide Fittkau-Garthe, ville torsdag aften have begået kollektivt selvmord på toppen af det 3.716 meter høje bjerg Teide i forventning om jordens undergang.
Sekt-medlemmerne troede, at de ville blive afhentet af et rumskib på bjergets top efter masseselvmordet, som i følge de spanske myndigheder blev forpurret, da politiet i Santa Cruz på Tenerife stormede deres tilholdssted onsdag aften og anholdt selvmordkandidaterne.

Algeriet positiv overfor EU-trojka
*Tysklands udenrigsminister, Klaus Kinkel, sagde torsdag, at den algeriske regering har accepteret, at en EU-delegation rejser til Algeriet for at diskutere tiltag mod den politiske vold i landet, og hvordan man kan hjælpe ofrene for bølgen af fundamentalistiske angreb.
Kinkel sagde, at den britiske udenrigsminister, Robin Cook, onsdag aften orienterede ham telefonisk om, at en EU-trojka bestående af Storbritannien, Luxembourg og Østrig var parat til at rejse til den algeriske hovedstad, Algier. Delegationen vil tage afsted "så snart som muligt". Hidtil har regeringen i Algier ellers kraftigt afvist enhver form for udenlandsk indblanding i situationen i Algeriet, hvor massakrer de seneste knap to uger har kostet op imod 1000 mennesker livet.

Indonesien vakler under økonomisk krise
*Indonesien vaklede torsdag under det stigende pres på landets valuta og de faldende kurser på aktiemarkedet samtidig med, at der blev stillet spørgsmålstegn ved præsident Suhartos politiske fremtid, men landets magtfulde militær opfordrede befolkningen til at forholde sig i ro.
Det forhindrede dog ikke indbyggere i dele af landet i at haste til butikkerne for at hamstre mad og selv elektroniske produkter, mens rygterne om social uro svirrede i hovedstaden Jakarta.
Der er også skabt en frygt for en massiv flygtningestrøm i sydøstasien. Det er sket på grund af planer fra Thailand og Malaysia om at smide mindst 2.5 million indonesiske indvandrere ud af de to lande. Sydkorea vil desuden sende sine 270.000 gæstearbejdere hjem.
Nyhedsanalyse her på siden

Friluftsrådet: MF'ere ud af Naturklagenævn
*Friluftsrådet, der er paraplyorganisation for 88 forskellige organisationer med interesser i friluftslivet, angriber Naturklagenævnet for at politisere afgørelser i miljøsager.
Formanden for rådet, tidligere radikal energiminister Jens Bilgrav-Nielsen, siger, at der ikke bør sidde aktive folketingspolitikere i Naturklagenævnet, fordi det betyder en sammenblanding af den lovgivende og den dømmende magt i principielle miljøsager.
"I flere konkrete sager har det betydet, at de partipolitiske synspunkter er blevet afgørende, og det er uheldigt i et nævn, der er øverste klageinstans - altså en slags domstol - i frednings- og planlovsager," siger Jens Bilgrav-
Nielsen til Ritzaus Bureau.
Af Naturklagenævnets ti medlemmer er de syv valgt af Folketingets partier. De tre sidste medlemmer er formanden samt to højesteretsdommere.

240 års fængsel for terror mod USA
*En domstol i New York idømte torsdag Ramzi Ahmed Yousef livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse for hans rolle i et bombeattentat i 1993 mod World Trade Center og planerne om bombeattentater mod 12 amerikanske passagerfly.
Dommer Kevin Duffy idømte Youssef 240 års fængsel under forhold, der reelt svarer til isolationsfængsel. Samtidig besluttede dommeren, at kun personer, der beviseligt er i familie med den dømte, kan få mulighed for at besøge ham.

Rapport: Ældre vil arbejde længere
* En stor del af de ældre forlader i dag arbejdsmarkedet tidligere, end de selv ønsker.
41 procent af de, der har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet de seneste år, ville hellere have fortsat med at arbejde.
Men gennemsnitsalderen for de ældre, der siger farvel til jobbet, fortsætter med at falde. Den er nu helt nede på 59,5 år, viser en undersøgelse fra Udviklingscentret for folkeoplysning og voksenundervisning.
Artikel på forsiden

Modstand mod videnskabsmand
*Den amerikanske læge Richard Seed, der har vakt opsigt ved at meddele, at han vil begynde at klone mennesker for at hjælpe barnløse par, bliver mødt af en bølge af væmmelse og modstand.
Til det amerikanske tv-selskab ABC sagde Seed onsdag aften, at hans motiv er den intellektuelle udfordring ved opgaven og ønsket om at hjælpe barnløse - og han ønsker at "fremme teknologien for at fremme den menneskelige civilisation".
Talsmanden for Det Hvide Hus, Mike McCurry, sagde efter tv-interviewet, at Kongressen nu må handle og vetage en lov, der forbyder human kloning.
Leder på forsiden
og artikel på forsiden

To års fængsel for at vise profet som en gris
*En israelsk kvinde blev torsdag idømt to års fængsel for i byen Hebron på Vestbredden at have opsat plakater, hvor profeten Muhammed er af billedet som en gris.
Dommen blev afsagt af en israelsk domstol, efter at domstolen i sidste uge havde fundet den 26-årige Tatyama Suskin skyldig i at have handlet racistisk, stødt religiøse følelser, støttet en terrorgruppe og været til fare for andres liv ved at have stenet en arabisk bil.
Grise betragtes som urene dyr af både jøder og muslimer.

Indsatte i Maze afviser fredsbestræbelser
*Det lykkedes ikke pro-britiske, politiske ledere i Nordirland at overtale deres "loyalistiske" fæller blandt de indsatte i Maze-fængslet ved Belfast til at opgive deres modstand mod den skrøbelige fredsproces.
Mens politikerne besøgte deres protestantiske partisaner i det berygtede fængsel, pågreb politiet i Belfast fire mænd i forbindelse med et skudattentat nytårsaften, der var led i den seneste spiral af angreb og gengældelsesangreb, som truer den fortsatte fredsproces i Nordirland.
Ledere fra Ulster Democratic Party (UDP) besøgte Maze-fængslet for at tale med fængslede medlemmer af undergrundsgrupperne Ulster Defence Association (UDA) og Ulster Freedon Fighters (UFF), der har trukket deres støtte for fredsprocessen tilbage.
De gennemførte besøget 24 timer inden den britiske minister for Nordirland, Mo Mowlam, ventedes at besøge Maze-fængslet for at forsøge at overtale de indsatte medlemmer af UDA og UFF til at ændre holdning til de flerparti-forhandlinger, der efter planen genoptages i Belfast på mandag.
Loyalisterne i Maze-fængslet er utilfredse med, at den britiske regering i deres øjne har givet alt for mange indrømmelser til de republikanere, der kæmper for, at Nordirland løsrives fra Storbritannien.
Artikel side 5

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her