Læsetid: 7 min.

DØGNETS NYHEDER

8. januar 1998

Finanstilsynet lukkede øjnene
*En gruppe topembedsmænd fra den danske statsadministration overtalte i maj 1993 Finanstilsynet til at lukke øjnene for problemerne i de kriseramte færøske banker. Det skrev Politiken onsdag.
Det var den såkaldte Færø-gruppe, der indgik aftalen med Finanstilsynet. Finans-tilsynet har til opgave at føre uafhængigt tilsyn med bankvæsenet. Aftalen blev indgået kort før Danmark og Færøerne indgik aftale om at låne yderligere 560 mill. kr. til bankerne, der var tæt på sammenbrud. Aftalen fremgår af et brev som færøsk tv har fået aktindsigt i.
Kirsten Jacobsen (Z), siger, at hun har kendt til brevet i fire år.
"Skrivelsen er dybt belas-tende for Mogens Lykketoft, hvis han har haft kendskab til den," siger hun.
Artikel på forsiden og side 4

Pengegaver fra erhvervsfolk til K
*Dansk erhvervsliv poster langt flere penge i Det Konservative Folkeparti end i Venstre. Det fremgår af de politiske partiers regnskaber for 1996, der er de nyeste, og som skal offentliggøres senere på året. Mens V kun får en kvart mio. kr., scorer K mere end fire gange så meget - nemlig 1,1 mio. kr, skrev Berlingske Tidende onsdag.
K's tre største bidragsydere, som tegner sig for omkring halvdelen af de 1,1 mio. kr., er A. P. Møller Rederier, Industriens Arbejdsgivere (IA) og en lille konservativ fond, Sofus Bernhards Fond.

Asiatiske valutaer fortsætter nedad
*De sydøstasiatiske valutaer fortsatte onsdag, anført af Indonesiens rupiah, nedturen mod nye historiske bundrekorder i kursen over for den amerikanske dollar. Rupiahen faldt med 12 procent, efter at den indonesiske præsident Suharto skuffede med en budgettale, sagde handlere.
Ifølge valutahandlerne købte amerikanske investeringshuse amerikanske dollar i løbet af natten til onsdag.
"Det indonesiske budget, som Suharto præsenterede, var skuffende og landet synes at have bragt sine forpligtelser over Den Internationale Valutafond (IMF) i tvivl," sagde en analytiker fra et europæisk finansselskab.

Jelved: Euroen en fordel for Danmark
*Danmark betaler en høj politisk pris for at stå uden for EU's fælles mønt, Euroen, når op til 11 medlemslandes valutaer fastlåses fra nytår. Derimod behøver de økonomiske konsekvenser ikke at blive store, hvis Danmark fortsat fører en stram økonomisk politik og får en valuta-aftale med den fælles centralbank, så kronen knyttes tæt til Euroen. Det siger økonomiminister Marianne Jelved (R) til Ritzau.
"Jeg aldrig har lagt skjul på, at de økonomiske konsekvenser for Danmark ikke behøver at være store. Der er ingen tvivl om, at det bliver en fordel for Danmark, at ØMU'en bliver til noget. Vi har glæde af, at der bliver økonomisk stabilitet på de markeder, vi eksporterer til," siger Marianne Jelved.
Hun frygter dog politiske konsekvenser af at stå udenfor ØMU-samarbejdet, og henviser til diskussionen om Euro-X-rådet, hvor ØMU-landene skal drøfte fælles økonomiske anliggender.

EU-formandskab i dialog med Tyrkiet
*Storbritannien, som overtog formandskabet i EU fra nytår, har indledt en dialog med den tyrkiske regering og tyrkiske organisationer, efter at Tyrkiet på EU-topmødet i Luxembourg i december blev udelukket som muligt medlemsland.
Den tyrkiske ministerpræsident, Mesut Yilmaz, truede efter EU's nej med, at Tyrkiet vil trække sin medlemsansøgning tilbage i løbet af et halvt år, medmindre der sker fremskridt i landets bestræbelser på at komme med i EU.
En britisk diplomat oplyser, at det britiske formandskab har taget initiativ til et møde i Ankara om en uge, hvor formanden for den ikke-statslige Menneskerettighedssammenslutning vil redegøre for menneskerettighedsforholdene i Tyrkiet.

Fransk uenighed om EU-afstemning
*Den franske indenrigsminister, Jean-Pierre Chevenement, støttede onsdag kommunisternes synspunkter om, at der skal holdes en folkeafstemning om Amsterdam-traktaten i Frankrig.
Dermed blev splittelsen internt i den socialistisk ledede regering tydeligere, efter at diskussionen for og imod en folkeafstemning brød ud for en uge siden, da det franske forfatninsråd tilkendegav, at en tilslutning til Amsterdam-traktaten kræver en grundlovsændring.
Både den konservative Jaques Chirac og den socia-listiske ministerpræsident, Lionel Jospin, modsætter sig en folkeafstemning og fore-trækker at anvende andre procedurer, som står åbne for forfatningsmæssige ændringer.

Forsker vil klone mennesker
*Den amerikanske videnskabsmand, Richard Seed, har meddelt, at han på trods af regeringens henstilling agter at klone mennesker for at hjælpe barnløse par. Richard Seed siger, at han forestiller sig at etablere kloningsklinikker for mennesker i Chicago-området for at producere klonede børn. Seed, der i de seneste 20 år har været optaget af fertilitetsforskning, men for tiden ikke har nogen tilknytning til noget universitet eller forskningslaboratorium, oplyser, at han har flere partnere, og at han agter at begynde sit kloningsarbejde i løbet af halvanden måned.
"Clinton har for øjeblikket ingen midler til at standse mig," siger Seed, der betegner sig selv som "en uafhængig tænker".

Vietnamesere henrettet for korruption
*Tre personer, som var blevet idømt dødsstraf for deres rolle i en af Vietnams største korruptionsskandaler, blev onsdag morgen henrettet i Ho Chi Minh By, oplyste en talsmand for en domstol. De tre blev i januar 1997 dømt til døden for deres rolle i Tamexco-skandalen. Henrettelsen foregik ved skydning på byens henrettelsesplads, oplyste talsmanden. Familien var ikke informeret om, at henrettelserne skulle finde sted.
Den tidligere direktør for Tamexco, som er et eksport-import selskab under Ho Chi Minh Bys partikomite, var sammen med to andre ansatte dømt for at have medvirket til misbrug af 40 mio. dollar (ca. 276 mio. kr.) af statens penge.

FN ønsker at undersøge massakrer
*Mens der onsdag kom nye rapporter fra Algeriet om massakrer på 170 civile, hvoraf mange blev halshugget, lemlæstet eller brændt levende, blev der på ny fremsat appeller til det militært støttede styre i landet om at tillade internationale undersøgelser af omstændighederne ved blodsudgydelserne.
Storbritanniens udenrigsminister, Robin Cook, der for øjeblikket har EU-formandskabet, sagde, at Algeriet bør tilllade FN-repræsentanter at undersøge massakrerne. Opfordringen kom dagen efter, at Algeriets styre havde afvist en amerikansk opfordring om at lade en interna-tional mission efterforske de barbariske drab.
Artikel på forsiden og side 5

Tyrkiet vil indgå kurder-aftale med EU
*Tyrkiet er villig til at indgå en aftale med den såkaldte Schengen-gruppe inden for EU for at bremse den illegale indvandring til Europa fra Tyrkiet, sagde Tyrkiets ministerpræsident, Mesut Yilmaz, i går ifølge det italienske dagblad La Stampa.
Han tilføjede, at de kurdiske flygtninge, der i øjeblikket søger asyl i EU-landene, er på flugt fra uro og forfølgelse i Nordirak. Med henvisning til de hundreder af tyrkiske kurdere, som er ankommet til Italien i den seneste tid, sagde han, at deres flugt til gengæld udelukkende er økonomisk motiveret.

Optræk til forlig om tips- og lottoloven
*Der er optræk til, at regeringen med kulturminister Ebbe Lundgaard (R) i spidsen kan indgå forlig med V og K om revision af tips- og lottoloven. Onsdag offentliggjorde kulturministeren en aftale med i-drættens organisationer, DIF, DGI og Firmaidrætten, som fremover får 44 mio. kr. færre i tilskud. Pengene skal i stedet benyttes til styrkelse af den sociale idræts arbejde.

DF: Ingen 'fremmede' taxachauffører
*Det vil være et dramatisk tilbageslag for serviceniveauet indenfor taxabranchen, hvis der skal pilles ved den nye lov om, at taxachauffører skal have dansk indfødsret. Det mener Dansk Folkepartis næstformand, Kristian Thulesen Dahl.
"Noget tyder på, at Socialdemokratiet er blevet presset af udlændinge-lobbyen til at ændre en lov, som alle hilste velkommen, da den blev gennemført", siger Kristian Thulesen Dahl i en pressemeddelelse. "Det må være en selvfølge, at at en kunde som sætter sig ind i en dansk taxa kan være sikker på, at chaufføren har et solidt kendskab til - ikke blot byen - men også det danske sprog og danske forhold generelt."

Økologi som miljøpolitisk redskab
*I stedet for at satse på braklægning af jorden og på våde enge burde politikerne bruge økologi som et miljøpolitisk redskab. De to planer, som skal sikre grundvandet mod pesticidforurening og fjordene mod at lide algedøden, bruger de økologiske landbrug alt for lidt. Det mener Landsforeningen for Økologisk Jordbrug, LØJ, som har været med til at udarbejde en statusredegørelse over det økologiske landbrugs udvikling i 1997.
"Der er lagt op til, at man vil lægge områder ud som våde enge eller braklægge jord i områder, hvor der let sker en nedsivning til grundvandet. Men hvorfor ikke bruge de områder som landbrugsjord samtidig med, at man når sine målsætninger," spørger Paul Holmbeck.

Radioaktive rejer i Oslofjorden
*Norske forskere har påvist det radioaktive stof technetium i tang og rejer fra den ydre del af Oslofjorden. Stoffet kommer fra udslip fra det britiske atomkraftværk i Sellafield.
"Vore data viser klart, at en strøm af technitium går fra Sellafield og nordpå langs Det Irske Hav og nordspidsen af Skotland. Strømmen går derefter temmelig lige over Nordsøen mod Danmark, inden den bøjer af og bevæger sig nordpå langs norskekysten," siger forsker Per Strand til Aftenposten. Han understreger samtidig, at radioaktiviteten ikke udgør nogen sundhedsrisiko for fiskespisere. Per Strand ser fundet af technetium i klar sammenhæng med, at det britiske atomkraftværk i 1994 fik tilladelse til at øge udslippet af stoffet 20 gange.

Britisk minister vil besøge radikale fanger
*Storbritanniens minister for Nordirland, Mo Mowlam,vil besøge yder-ligtgående protestantiske fanger i Belfasts topsikrede Maze-fængsel i et forsøg på at holde den skrøbelige fredsproces i gang.
Lederen af Ulsters Demokratiske Parti, Gary McMichael, sagde efter et møde med Mowlam, at hun regner med at besøge fængslet fredag. Mow-lan har ikke til hensigt at forhandle med fangerne, men vil opfordre dem til at opgive deres modstand mod fredsprocessen.
"Mit budskab til fangerne er enkelt. Hvis de ønsker at fremme deres sag, er de nødt til at samarbejde."
Mo Mowlan er ikke blevet opfordret til at besøge fængslede medlemmer af den irske undergrundshær IRA, men hun er åben over for det, hvis det kan fyre op under den noget udbrændte fredsprocess.
Gary McMichael understregede imidlertid, at det ikke kan tages for givet, at hans parti vil genoptage de planlagte rundbordsforhandlinger i Belfast på mandag.
"Der er mangel på tillid til forhandlingsprocessen og med hensyn til regeringens holdning, hvilket kan bringe vores deltagelse på mandag i fare," sagde han.
Situationen er spændt i Nordirland efter tre sekteriske drab og opdagelsen af en kraftig bilbombe onsdag.

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her