Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

7. januar 1998

Fingeraftryk skal bremse flygtninge
*Danmark vil på baggrund af strømmen af kurdiske flygtninge til Italien lægge stærkt pres på de øvrige EU-lande for at få et fælles europæisk fingeraftrykskartotek fremskyndet.
"Et fælles fingeraftrykssystem vil effektivt kunne afgøre, hvor flygtningene kommer fra. Vi vil kunne sige til flygtninge, at de er blevet registreret første gang i et andet EU-land, siger direktør for Udlændingestyrelsen, Claes Nilas, til Aktuelt tirsdag.
En sådan registrering vil give Danmark mulighed for effektivt at sende flygtninge tilbage til det EU-land, som de kommer fra. I dag er problemet, at flygtninge møder op i Sandholmlejren og beder om asyl, men samtidig nægter at sige, hvor de er rejst fra.
Der er foreløbig kun taget en principbeslutning mellem de 15 EU-lande om at oprette et fælles fingeraftrykskartotek.

Simonsen tilfreds med faldende asyl-tal
*Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) hilser med tilfredshed faldet i antallet af registrerede asylansøgere, der sidste år blev mindsket med 16 procent. Tallet er det laveste siden 1991, da 4.609 udlændinge søgte asyl i Danmark.
"Det faldende tal viser både, at verdenen er blevet mindre farlig - i hvert fald i de dele, hvorfra vi normalt får asylsøgere. Samtidig dækker det vel også over, at den danske flygtningepolitik har virket," sagde Thorkild Simonsen i forbindelse med et besøg tirsdag i Dansk Røde Kors's asylcenter i Hinnerup nord for Århus.
Artikel side 4

Asiatiske valutaer fortsat i frit fald
*De sydøstasiatiske valutaer fortsatte tirsdag morgen på Asiens børser nedturen til nye rekordlave kurser i forhold til den amerikanske dollar.
Indonesiens rupiah førte kapløbet mod bunden, da den faldt til ny bundrekord - 7,700 for en dollar ved den tidlige handel.
Malaysias riggit faldt til 4,3300 for en dollar, hvilket også er ny bundrekord.
Den thailandske baht faldt til 54,00 fra 49,92, mens Filippinernes peso også styrtede mod bunden med kursen 44,35 for en dollar. Singapore-dollar faldt til det laveste niveau siden september 1991 - der gik således 1,7415 på en USA-dollar.
Artikel side 5

Passagerer i chok oven på togulykke
*Stemningen på marken ved Regstrup Station uden for Holbæk var tirsdag morgen præget af både lettelse og chok blandt de mange passagerer, der var impliceret i et togsammenstød. Efter sammenstødet fik alle 180 passagerer tilbudt krisehjælp af DSB.
Ovenpå ulykken er alle eksperter enige om, at passagererne slap usandsynligt heldigt fra uheldet. På grund af god sigt og fordi sporet på stedet er helt lige, kunne lokomotivførerne i begge tog nå at løbe ud af førerhuset inden kollisionen, og det har formentlig reddet deres liv.
I løbet af de næste uger skal årsagen til ulykken grundigt undersøges og analyseres.

Nye ofre for massakrer i Algeriet
*Adskillige hundreder civile er blevet brændt levende, og 117 har fået skåret halsen over ved to nye massakrer i Algeriet i weekenden og natten til mandag, rapporterede det algeriske dagblad La Tribune tirsdag. Ifølge avisen var der overhovedet ingen overlevende efter massakren på landsbyen Had Chekala i den vestlige Realidad provins. Den anden massakre, som fandt sted i Remka nær Realizane, kostede 117 mennesker livet. De fik alle skåret halsen over.
Det var også i Realizane provinsen, at 412 mennesker blev dræbt i sidste uge ved Algeriets hidtil værste enkelt-stående massakre.
Massakrerne er blot de seneste i den bølge af vold, der har hjemsøgt Algeriet i de seneste seks år, hvor muslimske fundamentalister har ligget i strid med Algeriets militærregering
Artikel på forsiden

Kurdere kan påvirke EU-afstemning
*EU's problemer med, hvordan man skal tackle tusinder af kurderes flugt til Italien, kan blive et varmt emne i for-årets valgkamp op til den danske folkeafstemning om Amsterdam-traktaten. Junibevægelsens Drude Dahlerup tager således allerede imod balladen med kyshånd.
"Det er en klar foræring til os. Med den kurdiske masseflugt til Italien håber jeg, folk vågner op og ser, hvad der foregår i det EU, hvor grænserne er ophævet," siger Drude Dahlerup.
Peter Duetoft (CD) mener, at Drude Dahlerup med disse udtalelser har "meldt sig ind i Pia Kjærsgaards (DF) brigade".
"Nu skal flygtninge åbenbart gøres til et kampmiddel i forbindelse med EU-afstemningen. Tilsyneladende har Drude Dahlerup ingen hæmninger i sin kamp mod EU," siger Peter Duetoft til Ritzau.

SF: Nej til dyrere mælkekartoner
*Børnefamilierne skal ikke belastes med dyrere mælkekartoner, når regeringen, SF, CD og Jacob Haugaard i foråret skal forhandle mere miljøvenlige afgifter på emballage. Det siger SF's gruppeformand, Jes Lunde, til Ritzau i forbindelse med et notat fra en arbejdsgruppe med embedsmænd fra Miljøstyrelsen, Skatteministeriet samt Told & Skat. Notatet peger på, at der fremover bør lægges afgift på mælkekartoner af hensyn til miljøet.
Arbejdsgruppen vil begrænse emballage med afgifter, som reducerer indpakning og belaster miljøet mindst muligt.

Pol Pot fortsat i husarrest i Cambodja
*Den tidligere leder af Cambodjas oprørsbevægelse, de Røde Khmerer, Pol Pot, er fortsat i husarrest i Khmerernes base i det nordlige Cambodja, skrev den thailandske avis, Bangkok Post tirsdag. En journalist fra avisen interviewede og fotograferede Pol Pot i weekenden og kunne dermed aflive rygterne om, at den tidligere hersker var flygtet til udlandet.
To cambodjanske aviser skrev i sidste uge, at den tidligere leder af De Røde Khmerer var flygtet til Kina for at undgå en retssag ved en international domstol for forbrydelser mod menneskeheden.

Dennis Ross ankommet til Israel
*Den amerikanske Mellem-øst-udsending, Dennis Ross, vil under sit besøg i Israel, som begyndte i går, forsøge at puste nyt liv i fredsprocessen i Mellemøsten. Ross' Israel-besøg falder imidlertid midt i en israelsk regeringskrise, hvor den i forvejen politisk pressede ministerpræsident Netanyahu, kan vente endnu mere pres fra den fløj i parlamentet, som er hårdnakkede modstandere af at afgive land til palæstinenserne.
Mens Netanyahu spejlede sig i mandagens finanslovssejr, fornyede modstanderne af et amerikansk støttet forslag om tilbagetrækning fra Vestbredden, truslen om at vælte regeringen, hvis planen bliver gennemført.

Blandet kritik af kenyansk valg
*Kritikken var blandet, da de internationale valgobservatører fra det diplomatiske korps i Kenya tirsdag afleverede deres dom over valget til den kenyanske valgkommissions formand, Samuel Kivuiti. Hovedkonklusionen er, at valget var relativt frit, men retfærdigt var det ikke.
"Generelt set må præsidentvalget siges at være forløbet korrekt, men der har været tale om ret mange uregelmæssigheder ved parlamentsvalget," siger Danmarks ambassadør i Kenya, Klaus Dahlgaard, til Ritzaus Bureau.
I den overordnede konklusion ligger de internationale valgobservatører på linie med de 27.000 lokale valgobservatører: Valget afspejler det
kenyanske folks ønsker. Og processen har helt klart været bedre og mere fredelig end i 1992.

Stigning i antallet af øko-landbrug
*Økologien får bedre og bedre tag i landbruget, hvor et rekordstort antal landmænd har besluttet sig for i det kommende år at lægge sprøjtemidlerne på hylden og omlægge deres gård til økologisk drift.
Plantedirektoratet havde ved ansøgningsfristens udløb den 31. december modtaget ansøgninger om økologisk autorisation fra 640 landmænd. Det er en forøgelse på 40 procent i forhold til det eksisterende antal øko-landbrug. Samtidig er de 640 ansøgninger det suverænt største antal nytilkomne økologer nogensinde på et år.

Ingen spor af havfruens hoved
*Dele af gerningsvåbnet til "drabet" på Den Lille Havfrue natten til tirsdag er formentlig blevet fundet. Det mener politiet, efter at dykkere fra Københavns Brandvæsen har gennemsøgt vandet nær gerningsstedet ved Langelinie og fundet to nedstrygerklinger.
Politiet afviser, at klingerne kan stamme fra det første overgreb mod Den Lille Havfrue i 1964, men ved endnu ikke om de har forbindelse til denne sag.
Selv om der ret beset er tale om en sag om hærværk - ifølge Stadsarkitekten i København koster det 80.000 kroner at udstyre Den Lille Havfrue med et nyt hoved - har kriminalpolitiet indledt noget nær en rigtig drabsefterforskning. Mens dykkere i går ledte i vandet, gennemsøgte betjente området på land - men ingen fandt hovedet.

Norsk eks-minister Mellemøstenrådgiver
*Den norske regering har udnævnt den tidligere planlægningsminister Terje Rød-Larsen som rådgiver med ansvar for Norges del af fredsforhandlingerne i Mellemøsten. Terje Rød-Larsen siger til norsk radio, at han blev udnævnt den 2. januar, og at han skal tjene som rådgiver for Bondevik-regeringen i Mellemøsten.

Valkyrie-hoved fundet i Illum
*Det hoved, som ukendte gerningsmænd kort før jul savede af en galionsfigur på Holmen i København, blev i går fundet på dametoilettet i stormagasinet Illum. Politiet mener, at der muligvis kan være en sammenhæng mellem hærværket på galionsfiguren og afsavningen af Den Lille Havfrues hoved natten til tirsdag. Hovedet fra galionsfiguren, som tirsdag aften blev undersøgt af fingeraftrykseksperter, blev senere fragtet til politiet i Store Kongensgade, som også efterforsker sagen om Den Lille Havfrue.
Politiet i Store Kongensgade modtog tirsdag ved 18.30-tiden et anonymt telefonopkald om, at man kunne finde hovedet til galionsfiguren på et dametoilet i Illum. Politiet anmoder folk, som eventuelt har bemærket noget mystisk omkring toiletterne i Illum tirsdag eftermiddag, om at henvende sig.
Leder på forsiden og artikel side 4

Rettelse
*I forsidelederen tirsdag skrev vi: "Island forlod rigsfællesskabet i 1918."
Denne formulering kan misforstås. Det, der skete i 1918 var, at Danmark anerkendte Islands selvstændighed og suverænitet. Island fortsatte dog i en såkaldt personalunion med Danmark med den danske konge som fælles statsoverhoved. Først i 1944 blev Island en selvstændig republik.
Red.

Tyske kirker vender sig imod Kohls asylpolitik
*Flere kirker i Tyskland vender sig nu åbent imod Kohl-regeringens strikse politik over for asyl-ansøgere og åbner dørene for kurdere og andre udlændinge, som er blevet afvist af de tyske myndigheder. Det sker samtidig med, at Kohl-regeringen gør sit bedste for at hindre en ny tilstrømning af kurdere fra Irak og Tyrkiet, som via Italien forsøger at rejse ind i Tyskland.
I en protestantisk kirke i Saarbrücken har en gruppe på omkring 50 kurdere med støtte fra kirkens præster indledt en sultestrejke.
"Det er ikke lovligt, men set fra vores religiøse tros synspunkt er det legitimt," siger et af sognebørnene fra Johannes-kirken, hvor kurderne indledte en sultestrejke fredag.
Johannes-kirken i Saarbrücken er en af 56 protestantiske og katolske kirker i Tyskland, der åbenlyst sætter sig op mod myndighederne og yder hjælp til afviste asylansøgere.
I dag opholder omkring 220 asylansøgere - halvdelen af dem kurdere fra Tyrkiet - sig i klostre eller i kirker, fortæller Martin Rapp, der leder en tværkirkelig gruppe om kirkernes
asylpolitik i Köln.
Tysklands indenrigsminister Roger Kiel siger, at kirkernes praksis med at huse afviste asylansøgere "på ingen måde er acceptabel". Kirkerne krænker derved demokratisk vedtage love, mener Roger Kiel.

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her