Israels udenrigsminister går af
*Israels udenrigsminister, David Levy, meddelte torsdag, at han vil træde ud af regeringen. Levy traf beslutningen, efter at det mislykkedes for hans gruppe på fem parlamentsmedlemmer at få ind-rømmelser under forhandlinger med ministerpræsident Benjamin Netanyahu, hvad angår bl.a. sundhedsudgifterne i 1998-budgettet.
"Jeg vil stemme imod regeringens budgetforslag, og det indebærer, at jeg træder ud af regeringen," sagde Levy.
David Levy erklærede sig også utilfreds med Netanyahus halvhjertede indsats for at skabe fred med palæstinenserne.
Nyrup: De andre forventer noget af os
*Danmark er ikke et lille land uden betydning. Vi kan sætte spor, hvis vi deltager beslutsomt i internationalt samarbejde, fastslog statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i sin nytårstale torsdag aften.
"Som nation har vi vist, at vi kan sætte os spor ved beslutsom deltagelse i det internationale samarbejde og ved at sige vores mening om menneskerettigheder, fredsarbejde og demokrati," sagde statsministeren, der dermed an-slog samme toner, som Dronningen gjorde i sin tale nytårsaften.
"De andre regner med os som land, som folk. De andre lande forventer noget af os - også i fremtiden," tilføjede Nyrup. Han advarede derfor danskerne mod at isolere sig.
Artikel på forsiden
Frankrigs forfatning tilpasses EU
*Forfatningsrådet i Frankrig fastslog sent onsdag, at EU's Amsterdam-traktat strider imod landets forfatning, fordi den åbner mulighed for flertalsafstemning om indvandringsspørgsmål. Hidtil har fremgangsmåden i EU været, at alle lande skulle være enige om indvandringsbeslutninger, for at disse kunne træde i kraft.
"Beslutningen den 31. december 1997 forudsætter en revision forud for Frankrigs ratifikation af Amsterdam-traktaten," udtalte det øverste juridiske organ i Frankrig i en erklæring.
Forfatningen kan ændres af parlamentet eller ved folkeafstemning. Iagttagere vur-derer imidlertid, at det er lidet sandsynlig med en folkeafstemning efter det meget spinkle flertal, som det lykkedes regeringen at hale hjem, da franskmændene skulle stemme om Maastricht-traktaten i 1992.
Artikel side 5
En dræbt under skyderi i Belfast
*Én mand blev dræbt, og fem andre blev såret, da formodede bevæbnede protestanter nytårsaften angreb en bar i Nordirland, som var fyldt med festende katolikker. To mænd stormede baren og åbnede ild i baren i den katolske del af byen Belfast.
Gennem de seneste dage har der hvilet en spændt stemning over byen, efter at den protestantiske leder Billy Wright blev dræbt af indsatte medlemer af Den Irske Nationale Befrielseshær (INLA) i det topsikrede Maze-fængsel nær Belfast.
DF: Stiftsråd vil politisere kirken
*Dansk Folkeparti vender sig imod tankerne om oprettelse af folkevalgte stiftsråd indenfor Folkekirken. Det er de radikales kirkeordfører Henrik Svane, som er kommet med ideen. Henrik Svane sagde i går til Politiken, at tanken er at give kirken mere gennemslagskraft i den offentlige debat - for eksempel omkring udlændinge i Danmark.
Dansk Folkepartis kirkepolitiske ordfører, Poul Nødgaard, vender sig imod ideen om stiftsråd, fordi han frygter, at det vil politisere Folkekirken.
"Henrik Svane indrømmer jo, at præcis dette er tanken. Han fremhæver, at "kirken kunne have stoppet Pia Kjærsgaard." Tænk engang, at man vil synke så dybt, at man på den måde vil slå plat på det danske folks kirke, fordi man ikke ved almindelige politiske argumenter ser sig i stand til at standse Dansk Folkepartis fremgang," siger Poul Nødgaard.
Indien fastsætter valgdatoer
*Parlamentsvalget i Indien vil blive gennemført over fire dage - den 16. februar, den 22. februar, den 28. februar og den 7. marts. Det meddelte landets valgkommission torsdag.
Valget blev udskrevet, da premierminister Inder Kumar Gujrals koalition, som er en mindretalsregering, måtte gå af i november efter at have mistet støtte fra en vigtig allieret.
Kenneth Kuanda overført til husarrest
*Zambias tidligere præsident Kenneth Kaunda blev nytårsaften løsladt fra et fængsel nord for den zambiske hovedstad, Lusaka, og sat i husarrest i sit hjem, oplyser øjenvidner til nyheds-
bureauet Reuter.
Kenneth Kaunda blev fængslet i sidste uge, angiveligt fordi han sættes i forbindelse med et kupforsøg i Zambia for to måneder siden.
Den nye russiske rubel er svær at finde
*Russerne vågnede nytårsmorgen op til en slanket rubel, men det var svært at finde de nye pengesedler, hvor de sidste tre nuller er fjernet. Butikker og pengeautomater i hovedstaden Moskva lå ikke inde med den nye valuta, og de gamle pengesedler fungerede stadig glimrende som betalingsmiddel.
Centralbankchef Sergej Dubinin havde bedt russerne om hurtigt at omstille sig til de nye rubler, som i teorien er gældende fra nytårsdag. Regeringen har desuden er-klæret, at pengeombytningen - en ny rubel svarer til 1.000 gamle rubler - kun er af teknisk karakter og alene har til formål at gøre det lettere at handle. Men mange russere er mistænksomme, fordi de har været vant til, at pengereformer i den kommunistiske æra medførte, at surt opsparede penge mistede værdi.
Færøsk lagmand maner til besindighed
*Færøernes lagmand Edmund Joensen maner nu både danske og færøske politikere samt dansk og færøsk presse til "inderligt at besinde sig" og ikke skabe unødig opstandelse i forbindelse med, at resultatet af den omstridte færøske banksag offentliggøress den 15. januar i det nye år.
"Uden hensyn til, hvorledes udfaldet bliver, vil jeg bede om, at lagtingsmedlemmer, folketingsmedlemmer og pressen giver sig tid til at læse indholdet grundigt igennem og komme frem til den rette konklusion, inden man igen begynder at larme op", lød lagmand Edmund Joensens appel i sin nytårstale til færingerne.
150 civile dræbt i Burundi
*Hutu-oprørere og tidligere congolesiske regeringssoldater angreb nytårsdag en landsby og en militærforlægning nær i lufthavnen i Burundis hovedstad, Bujumbura, og 150 mennesker blev dræbt.
Oberst Daradangwe sagde i telefonen til det britiske nyhedsbureau Reuter, at en oprørsgruppe på omkring 1.000 mand iværksatte angrebet tidligt om morgenen. Daradangwe oplyste desuden, at mange i oprørsgruppen oprindelig kommer fra Den Demokratiske Republik Congo (det tidligere Zaire) og Rwanda.
Burundis tutsi-dominerede hær og hutu-oprørere har længe kæmpet indbyrdes om den politiske kontrol med dele af det lille og fattige afrikanske land.
Demonstranter kræver demokrati i Kina
*Over 200 demokrati-demonstranter markerede torsdag Hongkongs første nytårsdag under kinesisk styre ved at gå i optog til territoriets leder, Tung Chee-Hwas kontor. Her krævede de mere demokrati i Kina.
"Løslad alle fængslede demokrati-aktivister," stod der på en transparent, som demonstranterne gik med gennem det centrale Hongkong.
"Ned med et-parti styre," sagde de og forlangte, at kommunistpartiet afgiver regeringsmagten i Kina.
Franske arbejdsløse i offensiven
*Arbejdsløse og hjemløse i Frankrig gik i offensiven i forbindelse med nytåret og besatte torsdag arbejdsformidlinger flere steder i landet i et forsøg på at få bedre økonomiske vilkår.
Nytårsdag besatte grupper af arbejdsløse med hjælp fra lokale aktivister 14 arbejdsformidlingskontorer. Flere steder mødte lokale politikere op for vise de arbejdsløse solidaritet. Omkring 60 hjemløse besatte også kortvarigt lobbyen i det eksklusive Hotel Royal Monceau i Paris nytårsaften, men rømmede stedet igen efter fornærmet at have afvist et tilbud fra hotelchefen om et kontant tilskud på 10.000 franc (11.400 kr.).
Gruppen drog derpå videre til den fornemme restaurant Fouquet på Champs Elysees, og her opholdt de sig, indtil de fik løfte om, at der ville blive leveret 40 middage til arbejdsløse, som har besat et socialkontor i den franske hovedstad siden tirsdag.
Moi på vej mod ny valgsejr i Kenya
*Kenyas præsident, Daniel arap Moi, er tilsyneladende på vej til at sikre sig en ny fem-årig embedsperiode. Det viser resultaterne efter det omstridte valg, som efterhånden er ved at være gjort op, oplyste tv-selskabet KTN nytårsdag.
Den 73-årige Moi havde en klar føring, da optællingen var gennemført i 136 af de 210 valgkredse. Han havde fået godt 1,5 mio. stemmer mod godt 1,2 mio. til rivalen Mwai Kibaki fra Det Demokratiske Parti.
Artikel på forsiden
Brasiliansk fængsel stormet
*Uden at affyre et eneste skud lykkedes det brasilianske elitesoldater at overtage kontrollen med Sorocaba-fængslet ved Sao Paulo og befri de 650 personer, der siden søndag har været tilbageholdt i fængslet af en gruppe på 20 indsatte.
Da et forsøg på at flygte mislykkedes, valgte de indsatte at tage 700 personer, primært besøgende, som gidsler i fængslet. En del gidsler blev løsladt onsdag og senere samme dag stormede elitetropperne så fængslet. Gidseltagningen havde indtil da kostet to indsatte og en besøgende livet.
Ifølge de første oplysninger blev fire politifolk og 10 indsatte lettere sårede under angrebet, oplyser myndighederne.
Gigantisk koralrev ud for Norges kyst
*Det norske olieselskab Statoil har fundet et af verdens største koralrev i havet ud for Trondheim, oplyste norsk TV2 sent onsdag. Marinbiolog Jan Helge Fosså betegner fundet som en sensation. Han siger til tv-kanalen, at de længste rev er omkring 10 km lange og har et rigt plante- og dyreliv.
Statoil fandt revet under udbygningen af olie- og gasfeltet Heidrun i sommer. Imidlertid frygter forskerne, at fiskeri med bundtrawl kan have påført koralrevet alvorlige skader.
Nyt skib med flygtninge ankommer til Italien
*Et skib med 386 flygtninge om bord ankom nytårsdag til det sydøstlige Italien. Det skete mindre end en uge efter, at et andet skib med 825 overvejende kurdiske passagerer stødte på grund ved Italien i høj sø.
En talsmand for de lokale myndigheder sagde, at torsdagens skib, Cometa, sejlede under panamansk flag, og at der tilsyneladende ikke var nogen kaptajn om bord. Nogle af de ombordværende fortalte, at skibets seks mand store besætning var flygtet i en gummibåd, da der dukkede en heli-kopter op over skibet. Besætningen havde forinden taget alle de ombordværendes penge, smykker og andre værdier under et stop i Sarande i det sydlige Albanien, sagde flygtningene.
Skibet blev eskorteret i havn af kystvagten og helikoptere. Kystvagten oplyste, at 73 af de 386 personer var børn - herunder en baby på blot en måned. De fleste flygtninge er kurdere fra Tyrkiet, Iran og Irak, men der var også også srilankanere og kenyanere om bord.
Det står ikke umiddelbart klart, hvor skibet har indledt sin sejlads, men ifølge presserapporter kom det fra Tyrkiet.
Italien har erklæret, at det vil se med positive øjne på asylansøgninger fra kurdere med henvisning til, at den kurdiske befolkning i Tyrkiet og Irak er udsat for forfølgelse.
Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard