Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

26. januar 1998

Katolsk taxichauffør dræbt i Nordirland
*En katolsk taxichauffør blev sent lørdag dræbt med skud i Belfast - et drab, der blev betragtet som det seneste i en ny bølge af politisk vold mellem katolikker og protestanter i Nordirland.
Lørdag aften blev der desuden bragt en bilbombe til sprængning ved en natklub, men ingen kom til skade i byen Enniskillen, fordi gerningsmændene først havde advaret stedet telefonisk om den forestående eksplosion.
Forud for lørdagens drab er syv katolikker og to protestanter blevet dræbt i de seneste uger i sammenstød mellem væbnede protestanter, som vil fastholde Nordirlands tilknytning til Storbritannien, og væbnede katolikker, som ønsker provinsen genforenet med Irland.
Der har været bredt anlagte fredsforhandlinger gennem flere måneder i Belfast, uden at der er gjort særlige fremskridt. Drøftelserne fortsætter i London i de kommende tre dage.

EU overvejer øget hjælp til Bosnien
*Storbritanniens regering oplyste i weekenden, at man fra britisk side overvejer hurtig frigivelse af økonomisk hjælp til den serbiske del af Bosnien-Hercegovina, Republika Srpska.
Da Storbritannien i øjeblikket har formandskabet i EU, vil emnet også blive drøftet mandag, når EUs udenrigsministre mødes i Bruxelles.
Det oplyste en talsmand for den britiske regering. Fra den tyske regering lød der tidligere fredag lignende toner.
Muligheden for en hurtig forøgelse af hjælp til den økonomiske betrængte del af Bosnien er opstået, efter at moderate medlemmer af Srpskas parlament har fået regeringsmagten.
Den ekstremt nationalistiske del af Srpska anføres af den krigsforbrydersigtede Radovan Karadzic.

Tamilsk angreb på helligdom
*En selvmordspatrulje fra den srilankanske oprørsgruppe De Tamilske Tigre sprængte søndag sig selv i luften uden for landets største buddhistiske helligdom i byen Kandy 110 kilometer øst for hovedstaden Colombo.
11 mennesker blev dræbt, heriblandt de tre, som sprængte sig selv i luften.
Angrebet kommer, kort før Sri Lanka fejrer landets 50 års uafhængighed, hvor bl.a. den britiske tronfølger, kronprins Charles, skal deltage.
Myndighederne understregede søndag, at forberedelserne til festlighederne den 4. februar fortsætter på trods af det blodige angreb - det seneste i en lang række militære aktioner.

20 dræbt i ny massakre i Algeriet
*Formodede islamiske ekstremister har dræbt 20 mennesker og såret fire andre i et nyt angreb i det sydvestlige Algeriet, oplyste sikkerhedsstyrkerne søndag.
Herefter er i alt 89 mennesker blevet dræbt i den forløbne uge i det nordafrikanske land.
Massakren fandt sted i landsbyen Haouch Mecharef, som ligger 250 kilometer sydvest for hovedstaden Algier.
Ifølge internationale menneskerettighedsorganisationer er mindst 60.000 mennesker blevet dræbt som følge af politisk vold, siden militæret i 1992 aflyste et valg, som et islamisk parti stod til at vinde. Hovedparten af drabene tilskrives islamiske ekstremister.

Politisk opbakning til soldater i Vestsahara
*Danmark har tidligere gode erfaringer med at sende soldater til Afrika, og derfor kan forsvarsminister Hans Hækkerup (S) forvente politisk opbakning til at sende en gruppe danske soldater til Vestsahara i det nordlige Afrika.
De danske soldater skal deltage i en FN-styrke. Styrken er led i en FN-plan, der skal føre til folkeafstemning i Vestsahara den 7. december om områdets tilhørsforhold til Marokko. Skal Danmark deltage i styrken, bliver det sandsynligvis med cirka 100 soldater fra Den Danske Internationale Brigade på Vordingborg Kaserne. Vestsahara holdes besat af Marokko.

Odense vil være uddannelsesby nr. 1
*Odenses borgmester Anker Boye (S) vil gøre sin by til Danmarks uddannelsesby nummer et, og flere uddannelsesledere mener, at han kan få ret, skriver Fyens Stiftstidende. Med tre splinternye kanon-studier på universitetet og en stribe nye tiltag på byens andre læreranstalter tegner 1998 til at blive det største uddannelsesår i Odenses historie.
1. september åbner Odense Universitet på en gang for hele tre af de mest søgte uddannelser i landet: civilingeniør, statskundskab og journalist. Det er så sikre kort, at universitetet kan se frem til et rekordoptag af studerende, mange fra Jylland og Sjælland.

Schweizerne støtter EU-medlemskab
*To tredjedele af schweizerne synes nu at gå ind for at blive medlemmer af EU så hurtigt som muligt eller i det mindste kort efter, at der er indgået en aftale om et tættere forhold mellem Schweiz og EU.
67 procent af de adspurgte mener også, at Schweiz vil være medlem af EU i år 2010. Det viser en meningsmåling, som den schweiziske avis SonntagsZeitung har foretaget. 605 personer er blevet spurgt. 34,5 procent mener, at Schweiz bør blive medlem med det samme. Yderligere 28,8 procent mener, at medlemskabet skal blive til noget, efter at der er indgået en bilateral traktat om tættere forbindelser mellem alpelandet og EU.
Schweiz og EU har forhandlet om en sådan aftale, siden schweizerne forkastede spørgsmålet om medlemskab af Det Europæiske Økonomiske Område ved en folkeafstemning i 1992.

Nyt højreorienteret parti i Tyskland
*En nyt højreorienteret parti blev søndag dannet i Tyskland. Partiet, Alliancen af Frie Borgere, vil op til parlamentsvalget i september føre kampagne imod EU og for et stop for immigration til Tyskland.
Partiets leder er Manfred Brunner, som tidligere har været kabinetschef hos EU-kommissær Martin Bangemann. Brunner blev for nogle år siden fyret, fordi han udtalte sig særdeles kritisk om Maastricht-aftalerne og kaldte det danske nej for "en heltemodig gerning".
Siden har Brunner ført en aktiv kamp mod EU og er stærk modstander af øget europæisk integration.
"Politikerne i Bonn skal ikke længere bare ignorere ønskerne fra et flertal af tyskere. Tyskerne ønsker ikke at opgive D-marken for at få euroen. Derfor skal vi have en folkeafstemning," sagde Brunner i Berlin på den stiftende generalforsamling.

Forsat mange grænseoverløbere
*Lørdag aften og natten til søndag anholdt politiets baglandspatrulje ved den dansk-tyske grænse 16 udlændinge, der forsøgte at komme ind i Danmark.
Det drejer sig om personer fra Irak og Somalia samt et par fra Georgien.
Der har siden årsskiftet afsløret et stort antal illegale grænseoverløbere ved den dansk-tyske grænse, og tallet overstiger sidste års gennemsnit på 100 pr. måned.
Det stigende antal afsløringer kommer samtidig med at politiet har skærpet bevogtningen af grænsen ved at udvide baglandspatruljen fra 38 til 48 medarbejdere.

Vognmænd utilfredse med ny transitaftale
*Et nyt transitgebyr for lastbiler, der skal køre gennem Schweiz, kan give vanskeligheder for den danske eksport af bl.a. fisk og kødprodukter til Italien.
Det spår formanden for Danske Vognmænd, Michael Svane, efter at EU og
Schweiz er blevet enige om et gebyr på i gennemsnit 200 ecu (godt 1500 kr.) for lastvogne på 40 ton.
Aftalen træder tidligst i kraft midt på året i 1999. Selv om gebyret på de 200 ecu kun er halvdelen af, hvad den schweiziske regering havde forlangt, finder Michael Svane det alligevel for stort i forhold til, hvad man får for pengene.
Vognmændene vil sende regningen videre til køberne af transporten, og det vil ifølge vognmands-direktøren få nogle til at overveje at benytte jernbanen i stedet med deraf mere besværlig transport og faldende indtægter for vognmændene.

VK rejser debat om AMU-centrene
*Venstre og Det Konservative Folkeparti har anmeldt en forespørgselsdebat om Rigsrevisionens rapport om uhensigtsmæssig anvendelse af AMU-centre og erhvervsskoler, meddeler Venstre.
"Der er en række problemer knyttet til området. Lærerkræfterne underviser ikke nok, lokalerne bruges ikke tilstrækkeligt og afskaffelsen af deltagerbetalingen øger yderligere tilfældigheden og mangelen på planlægning," siger Venstres voksenuddannelsesordfører Ulla Tørnæs.
V og K vil fratage arbejdsministeren monopolet på at eje, administrere og pladsbestille i AMU-centrene. Desuden ønsker de to partier, at erhvervsskoler og AMU-centre skal lægges sammen.

Ældre Sagens fond drænet
*En lang række beboere på ældrecentre rundt om i landet har uden deres vidende reelt finansieret opbygningen af Danmarks mest succesrige interesseorganisation, Ældre Sagen, skriver Jyllands-Posten.
Renterne fra de ældres vedligeholdelseskonti er i stort omfang endt i Ældre Fonden, der har kanaliseret 50 millioner kr videre til opbygningen af Ældre Sagen og foreningens aktiviteter.
Ældre Sagen havde en formue på over 100 millioner kr, da Bjarne Hastrup blev ansat som direktør i 1984. I dag er fonden ved at være tømt. Fejlslagne investeringer i værdipapirer og kuldsejlede projekter har kostet knap 40 mio. kr. siden 1993.
"Ældre Fonden har svigtet de gamle. Vi er trætte af, at de mennesker i fonden kun vil dyrke deres nye succes, Ældre Sagen," siger en af beboerne i Ældre Fondens ældreboliger, den 86-årige tidligere chefredaktør Bo Bramsen.

Turiststop på Mallorca
*Nu siger de spanske myndigheder stop for flere turister på Mallorca og de to andre øer, som til sammen udgør Balearerne.
Præsidenten for den regionale regering, Jaume Matas, meddelte sent lørdag, at topmålet er nået, hvad angår antallet af sengepladser. Der vil ikke blive givet tilladelse til udbygning med flere hoteller.
"Det er vores indtryk, at vi nåede grænsen for antallet af turister sidste sommer," forklarede Matas.
Øerne Mallorca, Minorca og Ibiza har en befolkning på 760.000 og invaderes årligt af ni millioner turister. Balearerne er således det førende spanske turistmål.
Matas sagde, at masseturismen er begyndt at skade indbyggernes livskvalitet og miljø.

Breaking the Waves bedste film i 25 år
*Den danske filminstruktør Lars von Trier blev begavet med ny stor hæder, da den 25. Internationale Filmfestival i Bruxelles natten til lørdag kårede "Breaking the Waves" som den bedste europæiske film gennem de sidste 25 år.

Clintons popularitet daler i opinionsmålinger
*Den amerikanske præsident, Bill Clintons, popularitet er dalet den seneste uge, viser en række meningsmålinger, der blev offentliggjort i går.
TV-stationen ABC offentliggjorde en måling, hvori støtten til Clinton er faldet fra 59 procent af de adspurgte mandag til 51 procent lørdag. Ifølge ABC er det den mindste opbakning til præsidenten i hele hans embedsperiode.
Ifølge avisen Wall Street Journal og tv-stationen NBC's meningsmåling støttede kun 40 procent af de adspurgte fredag Clinton mod 57 procent en uge tidligere. Og hos Fox News gik billedet igen med en støtte på 49 procent fredag mod 59 procent den 9. januar.
TV-stationen CNN kunne offentligøre en måling, der viste, at 60 procent af de adspurgte mener, at Clinton har haft en affære med Monica Lewinsky, mens dette tal hos konkurrenten ABC kun var 45 pct.
Fox News havde i deres undersøgelse videre spurgt, om Clinton bør træde tilbage, hvis han har opfordret Lewinsky til at lyve om sit forhold til præsidenten - og det svarede 56 procent, at det bør han.
Men 71 procent af de, der havde svaret i CNN's undersøgelse, sagde at det vil være bedst for USA, hvis Clinton fortsætter som USA's præsident.
Tilhængere af Clinton sagde i går, at de ville indlede en længe ventet politisk offensiv for at forsvare ham.

Redigeret af Vera Bundgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her