Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

24. januar 1998

Små uddannelsessteder skal gå sammen
*Der er for mange små institutioner på uddannelsesområdet, mener undervisningsminister Ole Vig Jensen (R). Han foreslår nu, at strukturen bliver ændret i de kommende år, så institutionerne bliver større og mere slagkraftige.
Ministeren har i en redegørelse til Folketinget fremlagt to modeller for, hvordan man kan opnå færre, men større institutioner.
Den ene model, centermodellen, forudsætter, at de forskellige uddannelser samler sig i centre for videregående uddannelser. Disse centre, for eksempel ét pr. amt, vil organisere korte og mellemlange uddannelser i regionen.
Den anden model bygger på, at universiteterne styrkes ved, at mellemlange videregående uddannelser, for eksempel læreruddannelsen, fusioneres ind i universiteterne.
Artikel side 5

Ny strid i Plejebo-sagen
*I sagen om de påståede drab på plejehjemmet Plejebo i København er der opstået endnu en strid mellem anklagemyndigheden og den drabssigtede 33-årige kvinde.
Den nye uenighed drejer sig om, hvorvidt kvinden skal mentalundersøges eller ej. Anklagemyndigheden ønsker en undersøgelse gennemført, hvorimod forsvareren, advokat Thomas Rørdam, protesterer. I drabssager er det ganske sædvanligt, at en undersøgelse finder sted, men advokaten stritter imod:
"Jeg mener ikke, at der er nogen grund til mentalundersøgelse, så det spørgsmål skal nu afgøres i retten," siger Thomas Rørdam.

Nej-sigere kan ikke få oplysningspenge
*De socialdemokrater, der vil drive kampagne mod Amsterdam-traktaten, er i samme situation som de SF'ere, der går mod partilinjen og siger ja. De kan ikke få del i det kampagnebidrag, som partiet har fået bevilget af Nævnet vedrørende EU-oplysning.
Socialdemokratiets partiledelse har afvist at tildele traktat-modstanderne penge. Kun de aktiviteter, der støtter arbejdet for at skaffe et ja til Amsterdam-traktaten i folkeafstemningen den 28. maj, kan få støtte.
EU-modstanderne, der er organiseret i Komiteen for Socialdemokrater Mod Mer EU, er utilfreds med beslutningen, som de betegner som et eksempel på undertrykkelse af demokrati og fri meningsdannelse.

Kampagne skal redde liv
*Hvert år får omkring 6.000 mennesker hjertestop uden for hospitalet, og kun ca. 300 af dem overlever. Op imod 700 af dem dør, fordi de får hjertestop, mens de er omgivet af personer, der ikke aner, hvad de skal stille op.
Derfor har Dansk Råd for Genoplivning sat sig for at øge antallet af overlevende til 1.000 ved at undervise befolkningen i hjertemassage.
I dag er færre end 10 pct. af "publikum", der overværer et hjertestop uden for hospitalet, i stand til at give den behandling, der kan være livredende. Det er årsagen til, at Sundhedsministeriet har bevilget to mio. kr. til en landsdækkende kampagne, der skal få befolkningen til at lære hjertemassage.
"Der kan reddes mange menneskeliv, hvis flere kan yde førstehjælp ved hjertestop. Derfor opfordrer vi nu befolkningen til at lære genoplivning," sagde sundhedsminister Birte Weiss (S) fredag, da kampagnen blev præsenteret.

Paven fordømmer Cuba-embargo
*Pave Johannes Paul fordømte fredag USAs embargo mod Cuba, fordi de amerikanske sanktioner "skader de fattigste".
Hans første direkte angreb på den 36 år lange amerikanske embargo mod Cuba faldt under en friluftsmesse i byen Camaguye. Paven kom til Cuba for to dage siden.
Artikel side 7

Måske danske FN-soldater til Vestsahara
*Den danske regering overvejer i øjeblikket, om Danmark skal deltage med soldater i en FN-styrke, som FN vil sende til Vestsahara i det nordlige Afrika.
Det bekræftede forsvarsminister Hans Hækkerup (S) fredag aften over for Ritzau.
"Det er korrekt, at vi overvejer det. I givet fald skal styrken sendes afsted i maj, så der er god tid, sagde forsvarsministeren, der tilføjede, at de soldater, der eventuelt skal afsted, dog skal trænes specielt - bl.a. er klimaforholdene i Vestsahara noget anderledes end her.
Ifølge TV2-Nyhederne fredag aften skal styrken bestå af 1.800 soldater, og Danmark overvejer at deltage med ca. 100 soldater, bekræftede forsvarsministeren.

Amnesty International enig i at se tiden an
*Amnesty International er enig med den danske regering i, at tiden skal ses an, inden det besluttes, om Danmark igen skal gå i front med en kritik af Kinas forhold til menneskerettighederne.
Det bliver i givet fald aktuelt, når FN's Menneskerettighedskommission i marts-april holder møde i Geneve.
Torsdag opfordrede den fremtrædende kinesiske systemkritikser, Wei Jinsheng, Danmark til at gentage kritikken fra 1997, men udenrigsminister, Niels Helveg Petersen (R) har oplyst, at den danske regering endnu ikke har besluttet, hvad den vil gøre.

Dansk skibsreder skal fængsles
*En dansk skibsreder, der bor i Sydafrika, skal varetægtsfængsles. Det har Østre Landsret i en kendelse bestemt trods protester fra forsvareren.
Skibsrederen er sigtet for helt tilbage i slutningen af 1970'erne at have smuglet omkring 6.000 ton våben, ammunition og sprængstoffer til det dengang embargoramte Sydafrika. I 1983 flygtede han til Sydafrika, hvor han siden har boet.

Krav om tvangsfordeling af flygtninge
*Kun med tvang kan man opnå en retfærdig fordeling af flygtninge i landets kommuner. Borgmestrene i Århus og Odense Kommuner advarer regeringen mod at droppe forslaget om at tvinge alle kommuner til at tage en del af fremtidens flygtninge.
"Tvangsfordelingen af flygtninge er meget afgørende. Det er ulykkeligt, hvis de borgerlige slipper igennem med deres forslag om en frivillig fordeling. Den model har vi forsøgt i årevis uden succes," siger borgmester i Odense Anker Boye (S) til Ritzau.
Det er Venstre og de konservative, der siger nej til regeringens forslag om at tvinge alle kommuner til at tage flygtninge. De to partier lagde torsdag op til, at indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) skal komme med nye forslag til en fordeling, hvis han ønsker en aftale med de borgerlige.
Også borgmester i Århus Flemming Knudsen (S) tager afstand fra at droppe en tvangsfordeling:
"Det er håbløst med en frivillig fordeling, for det vil kun betyde, at de samme kommuner vil fortsætte med at sige nej," siger Flemming Knudsen.

Botha-sagen udsat til februar
*En sydafrikansk domstol udsatte fredag retssagen mod den tidligere præsident P. W. Botha for "foragt for retten", fordi han ikke har vist sig ved den sydafrikanske sandhedskommission møder på trods af indkaldelser.
Den sorte dommer Victor Lugasjo udsatte retssagen mod den 82-årige Botha, der var Sydafrikas sidste apartheid-præsident, til den 23. februar, fordi han behøvede tid til at studere sagens akter.
Sandhedskommissionens formand ærkebiskop Desmond Tutu besluttede den 19. december at lægge sag an mod Botha, fordi han trods gentagne henvendelser fortsat ignorerede sandhedskommissionens opfordringer til at møde op.

Høyer ønsker kontrol af rockerlov
*Justitsministeriets kontrolfunktion i forhold til rockerloven fungerer for dårligt. Der er brug for at få lagt hele kontrollen under domstolene i stedet, mener advokat Thorkild Høyer.
I et brev til Folketingets retsudvalg erkender han, at der er brug for at forlænge rockerloven i endnu et år - men samtidig bør kontrollen også flyttes væk fra ministeriet.
Thorkild Høyer, der havde en central plads i fredsslutningen mellem Hells Angels og Bandidos, mener, at selvom grupperne nu har holdt fred i syv måneder, så fastholder politiet den strenge kontrol med medlemmer og tilholdssteder og giver i pressen en negativ vurdering af forholdene. Det kan virke "destabiliserende" på situationen, siger Thorkild Høyer, der dog ikke ligefrem tror, at det vil få krigen til at bryde ud igen.

Fire dræbt af lavine i Alperne
*Fire mennesker mistede livet og 22 blev såret, da en lavine fredag begravede i alt omkring 40 mennesker nær byen Orres i den sydlige, franske del af Alperne.
Det skete, da de iført snesko bevægede sig uden for de afmærkede ruter.
32 af ofrene var unge fra en skole nær Paris.

Rusland bundet til samarbejde i Riga
*Slutdokumentet fredag for topmødet i Østersørådet i Riga opnåede ikke alene en uventet positiv tilslutning fra russisk side. Dokumentet indvarsler også begyndelsen på en ny historisk æra i samarbejdet rundt om Østersøen, der hidtil er blevet betragtet med skepsis eller direkte blokering fra russisk side.
Rusland har bundet sig til at indgå aktivt i energi-, miljø- og handels-samarbejdet i Østersørådet og dets arbejdende udvalg. Det betyder formentlig at også danske eksportører indenfor overskuelig fremtid kan nyde godt af nemmere grænsepassage og gennemskuelige handelsregler i Rusland.
"Jeg føler, at vi skriver historie ved for første gang ikke alene at få russisk accept af samarbejdets værdi, men ved direkte at binde russerne til et forpligtende samarbejde," sagde Poul Nyrup Rasmussen efter underskrivelsen af slutdokumentet.

Seks hvaler strandet i Nordtyskland
*Seks kaskelot-hvaler er strandet på den tyske Nordsø-kyst tæt ved byen St. Peter Ording. En talsmand for de tyske myndigheder, Helmut Grimm, sagde fredag eftermiddag, at dyrene er ved at dø, og at man har opgivet planer om at trække dem ud på åbent hav.

Press forlænger indbetalingsfrist
*Udgiverne af Månedsbladet Press, der sidste år gik i betalingsstandsning, forlænger subskriptionskampagnen med en måned i håb om at kunne genoplive det prisbelønnede månedsmagasin, der blev udgivet første gang i 1985.
Press har gennem de seneste måneder opfordret tidligere abonnenter til at tegne et abonnement på 500 kroner. Det er blevet garanteret, at pengene bliver returneret, hvis bladet ikke kan udgives.
Den oprindelige frist for indbetaling var den 15. januar, men fristen er nu blevet forlænget til den 15. februar.
Chefredaktør Ivan Rod vil ikke ud med det nøjagtige antal indbetalinger, men han siger, at Press på længere sigt har brug for 5.000 abonnenter og et løssalg på 2.000 for at kunne eksistere.

Clintons vidneafhøring udskudt på ubestemt tid
*Hovedpersonen i sexskandalen omkring USA's præsident Clinton skulle alligevel ikke vidne under ed i går (fredag). Det meddelte en dommer i delstaten Arkansas.
Dermed fortsætter amerikanske mediers spekulationer om, hvorvidt der er blot en anelse hold i de seneste beskyldninger mod Clinton - påstande der i deres yderste konsekvens er alvorlige.
Advokaten for den unge kvinde, som står i centrum i den amerikanske præsident, Bill Clintons nye sex-skandale, kritiserede fredag den måde, hvorpå den uafhængige undersøgelsesdommer Kenneth Starr "pressede" kvinden, Monica Lewinsky, i forsøget på at få oplysninger om hendes påståede seksuelle samkvem med Clinton, idet han truede med at inddrage hendes forældre i sagen.
"Jeg synes ikke om den måde, som undersøgelsen er foregået på," sagde advokat William Ginsburg til tv-selskabet ABCs program "Good Morning America".
Det Hvide Hus overvejede samtidig, om det skulle gå aktivt ind for at tilbagevise beskyldningerne mod Clinton. Det kan komme på tale med en pressekonference, hvor præsidenten kan rense luften inden sin vigtige tale tirsdag om unionens tilstand, sagde embedsmænd fredag.
Artikel på forsiden

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her