Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

21. januar 1998

Franske arbejdsløse invaderer restaurent
*Fransk politi tilbageholdt mandag aften 83 demonstranter, fortrinsvis arbejdsløse, der var trængt ind på den fashionable restaurant Fouquet på Champs Elysees i Paris. Demonstranterne besatte mange af bordene i restauranten og råbte, at de var sultne, hvorefter næsten alle gæsterne forsvandt. På ejernes opfordring ryddede politiet derefter stedet.
Lørdag var der en lignende demonstration på Hotel Lutetia og den højt estimerede cafe La Coupole. På La Coupole fik demonstranterne dog både gratis champagne og mad.
Artikel side 7

Den Danske Bank skal betale erstatning
*Finansieringsfonden af 1992 har endnu ikke besluttet, hvordan et eventuelt erstatningskrav over for Den Dansk Bank skal se ud. Men penge skal der falde.
"Jeg ønsker ikke at kommentere, hvordan et erstatningskrav kommer til at se ud, men selvfølgelig skal Den Danske Bank betale erstatning i forbindelse med sin håndtering af Færøbank-sagen," siger formanden for Finansieringsfonden, Knud Heinesen, til Ritzau. Heinesen ønsker hverken at kommentere det aktuelle tilbud om erstatning fra Den Danske Bank, eller hvordan et eventuelt erstatningskrav over for Den Danske Bank vil se ud.
Den Danske Bank har afvist at have handlet ukorrekt i forbindelse med Færøbank-sagen, men åbnede søndag mulighed for at give en økonomisk kompensation til Finansieringsfonden af 1992.
Artikel side 4

Økologiske æg afsløret som falske
*Danmarks største ægpakkeri, Danæg, beskyldes for at svindle med økologiske varer. Selskabet er blevet politianmeldt af Veterinær- og Fødevaredirektoratet for at sælge økologiske æg, der ikke er økologiske.
Morgenavisen Jyllands-Posten skriver tirsdag, at Dan-æg i en periode fra sommeren 1996 til vinteren 1997 har videresolgt flere tusinde æg som økologiske, selv om den fynske producent, der leverede æggene, ikke havde en godkendt tilladelse til at drive økologisk landbrug.
Danæg afviser beskyldningerne.
Som reaktion på sagen medelte dagligvarekæden Irma i går, at den ikke længere vil forhandle æg fra Danæg.

Bomber i Algeriet under trojka-besøg
*Algeriet og EU afsluttede tirsdag deres møder i den nordafrikanske stats hovedstad, Algier, mens to bomber dræbte seks mennesker og sårede 50 og dermed understregede alvoren i den algeris-ke tragedie. En hel række af spørgsmål i forbindelse med den blodige konflikt blev drøftet under møderne mellem algeriske ministre og den såkaldte EU-trojka. Derek Fatchett, britisk vice-udenrigsminister, betegnede et to timer langt møde med Algeriets udenrigsminister, Ahmed Attaf, som "langt og nyttigt."
"Vi drøftede en hel række spørgsmål om sikkerhed, menneskerettigheder og samarbejde mellem Algeriet og EU-kommissionen, og finder mødet ekstremt nyttigt," sagde Fatchett.
Artikel på forsiden
og tema side 3

Vaclav Havel ud i anden runde
*Det lykkedes ikke for Tjekkiets præsident, Vaclav Havel, at vinde absolut flertal ved første afstemning i det tjekkiske parlament tirsdag, så valget går nu ud i anden runde. Afstemningen - hvor vinderen skulle have absolut flertal i begge parlamentes kamre - viste, at Havel i første omgang kun fik 91 af de i alt 200 stemmer i underhuset og kun 39 af de 80 stemmer i overhuset.
Anden runde senere på aftenen faldt dog heldigere ud for Vaclav Havel, som i denne omgang fik det nødvendige antal stemmer til at fortsætte som Tjekkiets præsident.
Artikel side 7

Nordirsk fredsproces i fare efter nye mord
*Lederen af den irske undergrundsbevægelse IRA's politiske gren, Sinn Fein, afviste mandag et nyt forslag, der skulle skabe fremskridt i den nordirske konlikt. Enhver, der tror på det britisk-irske forslag om en nordirsk forsamling med magtdeling, "lever ikke i den virkelige verden", sagde Gerry Adams.
Få timer inden mødet mellem Adams og Storbritanniens premierminister, Tony Blair, havde den radikale republikanske gruppe INLA myrdet en fremtrædende pro-britisk protestant i udkanten af Belfast.
Senere rapporterede britisk radio, at en katolsk taxachauffør i Belfast blev dræbt af adskillige skud på klos hold.

Flertal afviser tvangsfordeling
*Regeringen vil ikke opgive tanken om, at alle kommuner skal tage deres del af flygtningene - selvom et flertal i Folketinget foreløbig har afvist regeringens forslag om tvangsfordeling.
Regeringen er i klemme, fordi hverken venstrefløjen eller Venstre og Det Konservative Folkeparti - omend af forskellige grunde - vil acceptere den del af integrationsloven, der skal tvinge kommunerne til at tage imod flygtninge.
De konservative mener, at når nogle kommuner slet ikke har boliger til at huse flygtningene, bør de slippe. SF frygter, at kommuner, der tvinges til at modtage flygtninge, vil forholde sig passivt i integrationsperioden.
I stedet har Enhedslisten og SF foreslået en model, hvor kommuner, der modtager mange flygtninge, belønnes med en stor portion penge. Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) var tirsdag ikke helt afvisende overfor ideen.

Zedillo: Chiapas-massakre skal opklares
*Mexicos regering vil gøre "alt, hvad den kan" for at finde de skyldige til den massakre i Chiapas-provinsen, som kort før jul kostede 45 ubevæbnede indianere livet. Det sagde den mexicanske præsident Zedillo til udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) under dennes officielle besøg i Mexico tirsdag.
EU har i skarpe vendinger fordømt drabene og krævet de ansvarlige retsforfulgt. Over for Niels Helveg Petersen har præsident Zedillo lovet, at den mexicanske regering vil arbejde for en politisk løsning på konflikten i Chiapas mellem fattige indianere og rige jordejere.
Niels Helveg Petersen har under sit besøg i Mexico inviteret den nytiltrådte mexicanske udenrigminister, Rosario Green, på officielt besøg i Danmark. En dato for besøget er endnu ikke aftalt, men Helveg Petersen håber, besøget sker i løbet "af få uger".

Fortsat gadekampe i Zimbabwe
*Politiet i Zimbabwe affyrede i går formiddag tåregas mod flere tusinde demonstranter i hovedstaden Harare, hvor det for anden dag i træk kom til gadekampe. Baggrunden er voldsomme prisstigninger på madvarer. Mange forretninger og kontorer lukkede, da urolighederne tog fart. Det skønnes, at 4.000 mennesker tog del i optøjerne.
I sidste uge gav regeringen i Zimbabwe hvide forretningsfolk skylden for uroen i landet. Andre siger, at det er præsident Robert Mugabe, der har drevet landet ud i uføre og nu forsøger at give andre ansvaret for, at økonomien er kørt skævt.
Artikel side 7

Fem anholdt for at besætte ministerium
*Fem demonstranter og tre tv-fotografer blev tirsdag middag anholdt, da de trængte ind i Indenrigsministeriet. Det var organisationen Vesterbro mod Racisme, der besatte ministeriets reception og delte løbesedler ud i protest mod udvisningen af den syriske kvinde, Wafaa Mohannas, der frygter, at hendes mand vil slå hende ihjel, når hun sendes hjem.
Politiet fik i løbet af kort tid sat en stopper for happeningen.
Artikel side 4

Besætning frikendt for døde passagerer
*Besætningen på fragtskibet "Jens Munk" gjorde en rimelig indsats for at sikre, at der ikke var blindpassagerer om bord, da skibet den 2. februar 1997 afsejlede fra Abidjan i Elfenbenskysten. Det konkluderer Søfartsstyrelsens Opklaringsenhed i en søulykkesrapport om de to døde blindpassagerer, der blev fundet i lasten den 19. februar, dagen før skibet ankom til New Holland i England. Opkaringsenheden konkluderer, at blindpassagererne har gemt sig af egen fri vilje med det formål at få fri transport til en europæisk havn.
Enheden anbefaler, at Søfartsstyrelsen med udgangspunkt i anvisningerne fra den Internationale Maritime Organisation, IMO, laver en teknisk forskrift om blindpassagerer med bindende regler om skibsførerens og rederens ansvarsforhold.

Kommisær trækker kandidatur tilbage
*Som følge af mange protes-ter har den franske EU-kommissær Yves-Thibault de Silguy opgivet sin plan om at stille op som spidskandidat i Bretagne for partiet RPR ved de franske regionalvalg den 15. marts. Kommissæren, der er ansvarlig for økonomiske og monetære anliggender, stilede efter posten som regionalrådsformand i Bretagne og agtede tilsyneladende at be-klæde denne post side om side med kommissærposten i Bruxelles. Han sagde mandag, at han gav afkald på at søge opstilling, da "denne plan er blevet mødt med megen mangel på forståelse".

Udsigt til højere afgift på vækstfremmere
*Venstrefløjen agter at gennemtvinge højere afgifter på landbrugets brug af vækstfremmere i dyrefoderet, end regeringen har spillet ud med. Det fremgik tirsdag af førstebehandlingen i Folketinget af regeringens lovforslag.
Regeringen er afhængig af venstrefløjen for at få vedtaget afgifter på mellem 0,83 kr. og 1,25 kr. på ni af de 10 omfattede vækstfremmere, samt på 2,50 kr. for vækstfremmeren Flavofosfolipol.

Århus trues af ny skraldestrejke
*Skraldemændene i Århus er så utilfredse med arbejdsforholdene og samarbejdsklimaet i Miljøteam Århus - det tidligere Århus Renholdningsselskab - at de er parate til at gå i strejke. Det skriver Århus Stiftstidende tirsdag. I et skarpt formuleret brev til medlemmerne af selskabets repræsentantskab hedder det blandt andet, "at samarbejdet med ledelsen er på nulpunktet". Brevet er underskrevet af tillidsmanden for skraldemændene, Carsten Mejl-
gaard.
Ifølge avisen diskuterede skraldemændene på et fagligt møde mandag at gå i strejke, men forslaget blev dog stemt ned.

Østerspigens hoved fundet
*Kvindelige skulpturer har det med at miste hovedet i Danmark. Først gik det ud over Den lille Havfrue i København, og dernæst kom bronzestatuen Østerspigen i Nykøbing på Mors i fokus. Nu har begge "kvinder" fået deres hoveder igen. Tirsdag formiddag blev Østerspigens hoved nemlig fundet af en kvinde, der var ude at gå tur med sin hund. Hovedet lå på en bænk ved et buskads få hundrede meter fra politistationen, oplyser politikommissær Axel Boel fra Nykøbing til DR Midt & Vest.

Arafat stoler på Clinton
*Den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, understregede i går i Paris, at han har tillid til, at USA's præsident, Bill Clinton, kan få sat skred i den ramponerede mellemøstlige fredsproces igen.
"Vi har stor tillid til præsident Clinton og håber, at han kan få fredsprocessen tilbage på rette spor," sagde Arafat efter et møde med den franske præsident, Jacques Chirac.
Arafat skal i morgen mødes med Clinton i Det Hvide Hus, hvor Benjamin Netanyahu, den israelske ministerpræsident, sent i går eftermiddag var til møde med den amerikanske præsident.
Clinton har inviteret begge de to mellemøstlige ledere på separate besøg i Washington i denne uge i håbet om, at han kan få vakt fredsprocessen til live. Forhandlingerne har ligget på is siden marts sidste år, da Netanyahu besluttede at iværkætte opførelsen af en ny jødisk bosættelse i det arabiske Østjerusalem og dermed vakte palæstinensisk vrede.
Der er imidlertid ikke megen tiltro til, at Clinton kan få gang i forhandlingerne igen. Netanyahu leder en højrenational regering, der ikke har til sinds at give palæstinenserne indrømmelser, og Arafat leder en befolkning, der bliver mere og mere utilfreds med ikke at få forbedret deres levevilkår, ligesom den fortsat venter på, at Netanyahu skal trække den israelske hær tilbage fra mere af den besatte Vestbred.
Arafat sagde under besøget i Paris, at han tillægger den støtte til fredsprocessen, han har fået fra Europa og specielt fra Frankrig, "stor betydning".
Den franske præsident roste samtidig Clinton og sagde, at den amerikanske leder "gør en ekstremt vigtigt indsats for fredsprocessen, som i øjeblikket er gået i stå".

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu