Læsetid: 3 min.

Domstol forbyder tyrkisk islamistparti

17. januar 1998

Det islamiske Velfærdsparti, Refah, forbydes for at have udøvet "anti-sekulær" virksomhed. Men partileder Erbakan vil appellere dommen til den europæiske menneskerettigheds-domstol

Tyrkiets forfatningsdomstol forbød i går det islamiske Velfærdsparti (Refah) på baggrund af det, domstolen kaldte "handlinger mod den sekulære republiks principper." Samtidig udelukkede domstolen partiets formand Necmettin Erbakan fra politisk lederskab i fem år.
"Retten besluttede at nedlægge Refah, fordi beviser bekræfter, at det har handlet i strid med den sekulære republiks principper," sagde retspræsident Ahmet Necdet Sezer umiddelbart efter kendelsen.
Erbakan sagde dog straks efter dommen, at han vil appellere den til den europæiske menneskerettighedsdomstol, hvilket dog næppe vil ændre på, at staten overtager partiets ejendele. Refah er med 21 procents tilslutning ved sidste valg det største parti i Tyrkiet.
Erbakan opfordrede partiets fire millioner medlemmer til at holde sig i ro. Samtidig sagde han, at den islamiske bevægelse ville blive styrket.
"Det er helt åbenbart, at årsagen til (eksistensen af, red.) Refah og dets støtter vil vokse og udvikle sig efter denne begivenhed," sagde Erbakan ifølge nyhedsbureauerne.
Kendelsen medfører foruden partiets opløsning, at partileder Necmettin Erbakan ikke må være leder af et eventuelt nyt, tilsvarende parti i de kommende fem år. Fem andre parlamentsmedlemmer for Refah blev idømt samme forbud mod at være politiske ledere.
"Denne dom har intet med retsvæsenet at gøre. Den er udelukkende politisk," sagde Refah-medlemmet Sevket Kazan, der er tidligere justistsminister, til nyhedsbureauet Reuter.
Trods lukningen forventes det, at Refah-partiet vil dukke op igen under et andet navn og med andre personer i forgrunden. Men det vil være i svækket form, fordi partiets ejendele konfiskeres og administrations netværket går i stykker.
Tyrkiet har, siden Kemal Atatürk oprettede staten i 1923 på ruinerne af det Osmanniske Rige, været en sekulær republik, selv om næsten hele befolkningen på over 72 millioner mennesker er muslimer.
Erbakan var Tyrkiets første islamiske ministerpræsident, da han i juni 1996 blev leder af en koalitionsregering mellem Refah og det konservative Den Rette Vejs Parti (DYP), som ledes af Tansu Çiller.

EU bekymret
Men Erbakan kom efterhånden under stigende pres fra landets politisk indflydelsesrige militær, der ser sig selv som den sekulære stats vogter, og han måtte efter et år ved magten træde tilbage i juni sidste år. Generalerne klagede allerede i februar over, at Refah iværksatte en snigende islamisering af Tyrkiet, og tvang Erbakan til at trække en række forholdsvis lette islamiske reformer tilbage.
"Den periode, hvori Refah er blevet straffet, vil gå over i historien som '28. februar'-æraen," skrev den politiske kommentater Ismet Berkan i avisen Radikal. Dermed henviste han til den dato, hvor Erbakan i det magtfulde nationale Sikkerhedsråd blev præsenteret for 20 punkter, som han skulle gennemføre for at bekæmpe religiøs ekstremisme.
Det har - efter Erbakans tilbagetræden - blandt andet medført, at parlamentet har gennemført en uddannelsesreform, der tvang en række religiøse skoler til at lukke.
Forbudet mod partiet var ventet, selv om både europæiske og amerikanske politikere havde advaret imod et sådan skridt og betegnet det som en begræsning af demokratiet.
En talsmand for EU-formandslandet Storbritanniens ambassade i Ankara udtrykte i går bekymring over dommen.
"Vi er bekymrede over implicationerne for demokratisk pluralisme og ytringsfriheden og vil diskutere lukningen af Refah hastigt med vore EU-partnere," sagde talsmanden Jon Benjamin.
Allerede i mandags besluttede domstolen at fastfryse partistøtte for over 30 millioner kroner som en forebyggende foranstaltning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu