Læsetid: 3 min.

EU er Asiens største kreditor

14. januar 1998

Banker i EU-lande har mere til gode hos asiatiske kriselande end de japanske banker, men de europæiske banker er bedre rustede til at modstå de dårlige tilbagebetalere

Harakiri eller grædende undskyldninger på pressemøder har europæiske bankdirektører næppe lige så stor grund til at kaste sig ud i som japanske ditto. Men banker i EU-landene har faktisk - modsat den hidtidige fokus - mindst lige så meget til gode i flere af de kriseramte asiatiske lande som de japanske banker.
Det viser den seneste opgørelse fra den Basel-baserede Bank of International Settlement (BIS). For eksempel har japanske banker 163 mia. kroner til gode i Sydkorea, mens bankerne fra Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Belgien, Holland Italien, Østrig, Luxembourg, Spanien og Finland er kreditorer for tilsammen 250 mia. kroner i landet.
Og når det gælder den mest aktuelle asiatiske kriseøkonomi - Indonesiens - er japanske banker og EU-banker næsten lige store kreditorer. Japan har lånt 169 mia. kroner ud til indoneserne, mens de nævnte EU-lande har udlånt 155 mia. kroner til verdens største ø-rige.
Alligevel er fokus meget større på de japanske banker end de europæiske, når det gælder tab over for kriseøkonomierne i Sydkorea, Indonesien, Thailand, Hong Kong og Malaysia.
Bedre polstret
"Fokuseringen på Japan skyldes, at de europæiske banker er langt bedre polstrede end de japanske til at modstå kriserne i Asien. De japanske banker stod i forvejen med en masse usikre gamle udlån fra bobleøkonomien i slutningen af 80'erne. Udlån, som fortsat gnaver i dem. Dertil kommer, at Japans samhandel med de sydøstasiatiske lande typisk ligger på omkring 40 procent, mens den for europæiske landes vedkommende ligger på en fem-syv procent. Det betyder, at mange japanske firmaer er kommet i klemme, hvilket igen rammer bankerne i Japan," siger Birger Christensen, cheføkonom i Den Danske Bank, til Information.
Det japanske finansministerium oplyste mandag, at landets banker ligger inde med 'usikre lån' - det vil sige med dårlig sikkerhed for tilbagebetaling - på i alt 4.000 milliarder kroner. Det er tre gange mere end hidtil anslået.
En talsmand for ministeriet sagde, at man havde offentliggjort de nye oplysninger for at gøre det klart for den japanske befolkning, at landets økonomi er i alvorlige vanskeligheder.
Forværret af kort frist
Selv om blandt andet flere tyske banker har været nødt til at forlænge fristen på en række kortfristede lån i sydøstasiatiske lande, så synes det ikke at få drastiske konsekvenser for den finansielle sektor i Europa.
"Jeg forventer ikke, at det bliver et problem for europæiske banker," siger Carsten Valgreen, økonom i BG Bank, til Information.
Han mener ligeledes, at de europæiske banker er bedre rustet til den situation, som alle banker er i over for de asiatiske låntagere: At man bliver nødt til at forlænge fristen for tilbagebetaling.
Det er nemlig karakteristisk for de størstedelen af de asiatiske lån, at de er kortfristede.
"Det er med til at forværre krisen i disse lande, fordi problemerne dermed komme meget hurtigt oven i hinanden, og at der dermed opstår en tillidskrise," siger Carsten Valgreen.
Ingen alarmsignaler
Han medgiver, at europæiske banker lige som de japanske har været mere end villige til at låne penge ud til projekter i de hastigt voksende tigerøkonomier.
"Mange af de sædvanlige alarmknapper har ikke lyst så kraftigt som normalt," siger Carsten Valgreen og henviser til, at det hverken er den offentlige sektors størrelse eller underskud på betalingsbalancen, der er problemet i de asiatiaske kriseøkonomier. Det er netop faktorer som disse, man normalt kigger på, når man skal vurderer kreditværdighed.
"Men det nye er, at det her er den private sektor, som har været i vanskeligheder og forårsaget krisen," siger Valgreen, der generelt forventer at smitten fra krisen i Asien vil ramme virksomhedernes konkurrenceevne men ikke umiddelbart går ud over den finansielle sektor i Europa.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her