Læsetid: 3 min.

Fik hun set det, hun ville

31. januar 1998

'Jeg har altid syntes, det mest spændende var det såkaldt almindelige,' siger Lise Roos i et filmisk selvportræt

KORTFILM
"Jeg er jo ikke nogen stor filmkunstner," siger Lise Roos selverkendende, "men det har været dét med at fortælle historier om mennesker."
Lise Roos døde i august sidste år. Hun var på det tidspunkt så godt som færdig med Fik du set det du ville, en tv-dokumentarserie, som netop har været sendt: livshistorier fra ansatte på Dafolo, en grafisk virksomhed i Nordjylland.
Hun var også et par år tidligere, da hun fik konstateret kræft i halsen, gået i gang med en lille film om sit eget liv som kvinde, kunstner og enlig mor - de tre poler, hun lader filmen kredse om.
Den selvbiografiske film Et menneske bliver til er blevet færdigklippet af Mikkel Bo og vil i februar måned blive vist i Filmhuset sammen med en kavalkade af Lise Roos' bedste.
Hun var datter af forfatter og kortfilminstruktør Karl Roos og via ham og hendes egne søskende i familie med det meste af dansk dokumentarfilm. Det betyder også, at der er billeder nok at tage af til kortfilmen om hendes eget liv. Jørgen Roos har brugt hende som model, da hun var var barn og teenager, andre familiemedlemmer har fotograferet hende som voksen, og datteren Silke har lavet de afsluttende optagelser.

Gøre det bedre
Selv havde hun planlagt et andet liv - som pædagog, men et medarbejderskab på én film blev til en tro på, at hun selv kunne gøre det bedre. Og da hun ikke sådan var til at tale fra det, når hun havde fået en ide - ja, så gik hun hen og blev instruktør først på én og så på flere film, og til sidst var hun selv gået hen og blevet én af de store.
Karl Roos døde pludseligt som 36-årig, og "det manglende farvel har jeg lidt med i mange år." Hun fortæller selv, at hun efter hans død bevidst holdt sig væk fra og følte sig i opposition til de voksnes verden i mange år. Hun erkender en splittelse mellem angsten for dommene fra denne verden af voksne - og en fandenivoldsk stædighed: Ingen skulle komme og fortælle hende, hvad hun magtede og ikke magtede.
Hun erkender et vist tung-sind: "Sorgløs tid kan man ikke tale om at menneskene har... Jeg tror ikke, man kan sige om en enkelt dag, at den er totalt sorgløs."
Fik du set det, du ville - et Kim Larsen-citat og titlen på hendes sidste film - kunne sagtens være overskriften på hendes samlede værk: "Alle de film jeg laver - de drejer sig om at afsøge begrebet identitet, finde meningen med ting, også hos andre mennesker."
Og det har hun så gjort - i spillefilm for børn, i dokumentarfilm om børn (Kan man klippe i vand - et hovedværk) og voksne. En film om grønlændere i Danmark. En fin Martin A. Hansen-filmatisering. Tv-sendte serier om gymnasieunge og om to familier, der for en periode byttede tilværelse.
"Jeg har altid syntes, det mest spændende var det såkaldt almindelige," siger hun et sted. Selv var hun i alt, hvad hun foretog sig påfaldende ualmindelig. Ualmindelig er også den livskraft, hvormed hun - med dødsdommen afsagt - har kastet sig ud i denne selvbiografi, der er præget af en ro og selvtillid, som ikke var begreber, man først og fremmest forbandt med hende i årene forud.
Om hun selv fik det, hun ville? Det virker sådan.

*Et menneske bliver til. En film om og af Lise Roos. Klip og færdiggørelse: Mikkel Bo. Prod.: Film og Lyd. Distr.: Statens Filmcentral.
Filmen vises søndag aften kl. 22.45 på TV2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her