Læsetid: 5 min.

FILM

29. januar 1998

*Jack Nicholson har, sideløbende med sin lange perlerække af skuespillersucceser, af og til stillet sig om på den anden side af kameraet og instrueret film, som ikke har vundet den store tilslutning. Man kan mene, at trumfkortet i både The Two Jakes og Med rebet om halsen er Nicholsons tilstedeværelse foran og ikke bag kameraet. Men de to film er nu ikke interesseløse, især ikke The Two Jakes, hvor Nicholson tager tråden op fra Chinatown og igen spiller den menneskeligt højst ufuldkomne privatdetektiv Jake Gittes, denne gang involveret i en sammenfiltret intrige med baggrund i Californiens nyvundne olieformuer i 1940'rne. Det er igen Robert Towne, der har skrevet manuskriptet, med samme blanding af lokalpatriotisk fascination og moralsk afsky som i Chinatown. Towne er en slags californisk egnsforfatter og historiker, en indforstået kortlægger af dette på én gang kunstige, rådne, forkælede og glamourøse solskinssamfund. Filmen genskaber attraktivt Hollywood-atsmofæren anno 1948, men savner det samlende greb, der kunne få et hovedtema til at træde frem fra historiens frodige underskov af intriger og farverige bipersoner. Blandt de sidste bemærker man den smukke Madeleine Stowe i angora-sweater og hofteholder og kæphøj Harvey Keitel som en byggematador i klemme.
Med rebet om halsen er en fandenivoldsk westernkomedie med Nicholson i hovedrollen som en bandit, der reddes fra hængning af en dydig ung kvinde (Mary Steenburgen). Hun har brug for ham som guldgraver og hamphane mod grådige jernbanefolk. En grotesk gavtyvehistorie i løssluppen, men noget leddeløs stil.
The Two Jakes. TvDanmark, fredag kl. 20.55.-23.30.
Going South/ Med rebet om halsen. TvDanmark, fredag kl. 00.40-02.30

*Rob Reiner kan både lave noget morsomt (This is Spinal Tap) og noget spændende (A Few Good Men), men denne komedie er ingen af delene, hvis man skal tro min kilde Time Out. En fabel om den kvikke 8-årige North, der bliver så træt af sine forældres skænderier, at han lader sig skille fra dem og går på jagt efter erstatninger. Filmen blev en dunderfiasko, en af Rob Reiners få.
North/ Det perfekte barn. DR1, lørdag kl. 13.45-15.20

*Frits Helmuth fik Bodil for sit spil som bøssen Bent i denne komedie af Edvard Fleming, en af denne instruktørs bedste film. Den er en ganske skæg og veloplagt indføring i et bøsse- og transvestitmiljø, hvor det store nummer er at klæde sig ud i så prangende kvindegevandter som muligt. Helmuths nede-på-jorden-portræt af den venlige, buttede Bent, der intet gør for at skjule bøssemanererne, men ellers er yderst normal i sin ensomhed og ømhedstrang, holder filmen sammen og giver den en menneskelig klangbund. Bodil Kjer ses som hans kræftsyge mor, der dør i en gigantisk sky af grandios fantasteri - en bravourpræstation, som mærkeligt nok ikke rigtig holder vand.
Lille spejl. DR1, lørdag kl. 21.15-22.55

*Cuba står på programmet på DR 2 lørdag aften, hvilket giver en god anledning til at vise Jordbær og chokolade, en stærkt indlevet skildring af hvordan det kan føles at leve som homoseksuel på Cuba. Filmen handler om det - platoniske - venskab mellem den i starten rettroende ung-kommunist David og bøssen Diego, hvis avancerede kunstneriske aktiviteter har bragt ham i konflikt med myndighederne. Tilmed føler han sig som bøsse isoleret og ugleset. Men det særlige ved Diego er, at han ikke blot er præget af stor æstetisk kultur, men også af stærk modstandskraft. Han er ikke gået i eksil - som så mange andre af landets bøsse-pariaer - men er blevet i sin land for at kæmpe sin sag. For er han ikke en ligeberettiget del af den cubanske kultur, han elsker så højt? - I starten føler David sig fra-stødt af den selvbevidste og noget krukkede Diego. Men efterhånden som han opdager mennesket bag manererne lærer David at respektere og holde af ham. - Filmen fik sølvbjørn ved Berlin-festivalen i 1993 og blev det sidste værk af Cubas mest fremtrædende instruktør, Tomás Guttiérrez Alea, der døde i 1996.
Fresa y chocolate/ Jordbær og chokolade. DR2, lørdag kl. 22.20-00.20

*Linda Fiorentino leverer en femme fatale i isnende moderne, målbevidst udgave i denne opdatering af den gamle film noir-genre. Erotisk går hun lige til biddet, og pekuniært er hun heller ikke tabt bag en vogn, da hun flygter fra ægtemanden med en stor sum penge. Peter Berg er den usikre ungersvend, hun snor om sin lillefinger i denne ganske stilsikre udgave af den slags krimihistorier, som Hollywood excellerede i for snart et halvt århundrede siden.
John Dahl er instruktøren, og han kan sin filmhistorie.
The Last Seduction/ Den sidste forførelse. TV 2, lørdag kl. 22.55-00.45

*Ole Palsbo er - side om side med Johan Jacobsen - den mest spændende skikkelse i efterkrigtidens opblomstringsperiode for dansk film. Palsbo startede som en kontroversiel filmkritiker, blev fyret og begyndte at lave dokumentarfilm. Han spillefilmdebuterede forholdsvis blødt med Ib Schønberg-filmen Diskret ophold, men i Ta' hvad du vil ha' kom kloen frem fra fløjshandsken og rev skrammer i Palsbos foretrukne skydeskive: den borgerlige, anstændige danske familie. Og han fortsætter, hvor han slap i Familien Schmidt fra 1950, der så sandelig ikke er det 'lystspil', TV2 fromt lover os, men et usædvanligt besk og illusionsløst familieportræt, en satire om undertrykkelse, skinhellighed og griskhed. - Da provinsbyfamiliens patriark dør, samles hans fire børn for at dele arven, men så kommer det frem, at der er en søn til, som er blevet læge. Og endda har samlet erfaringer ude i verden, som får ham til at foragte familiens småborgermentalitet. Palsbo dypper danskerne i syrebadet, men bøjer noget af mod slutningen, der nærmer sig folkekomedien.
- Karakteristisk er Palsbos brug af Ellen Gottschalch, normalt dansk films sjove eller tapre dame, men her en svag kvinde på vej mod opløsningen. Også Kjeld Jacobsens glathed udnytter Palsbo fremragende, og desuden ses Lis Løwert, Bjørn Watt Boolsen, Hass Christensen, Elith Pio, Louis Miehe Renard, Vera Gebuhr og Ejnar Juhl. Manuskriptet bygger på en roman af Palle Lauring. - Palsbo gik det i øvrigt ilde. Han døde for egen hånd i 1952, 42 år gammel, efter at have raget uklar med bl. a. Ib Schønberg, der oprindelig var hans ivrige beskytter. Erik Balling overtog instruktionen af Vi arme syndere, og hans syn på den danske provinsbyfamilie var jo også noget mildere.
Familien Schmidt. TV 2, søndag kl. 20.00-21.50

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her