Læsetid: 5 min.

FILM

15. januar 1998

*Kim Basinger har i en vis forstand haft sin strømliniede skønhed imod sig. Under en Robert Altmans instruktion, for eksempel i Pret-a-porter, har hun røbet nye sider af et reelt, men noget begrænset talent. I Livsfarligt spil af Phil Joanou ser man hende tilbage i skabelonen som glamourflot femme fatale. Richard Gere spiller en psykoanalytiker, der har specialiseret sig i at få mordere frikendt, i en melodramatisk spændingshistorie, hvor Gere og Basinger postulerer gensidige erotiske gnister, men mest synes forelsket i eget spejlbillede. Uma Thurman er også med, som Basingers søster, der i filmen hævdes at være så langt mindre sexet end Kim. I høj grad en smagssag og i hvert fald ikke rubrikbestyrerens mening.
Final Analysis/ Livsfarligt spil. TV 2, fredag kl. 22.55-01.00.

*Vincent Price er den gennemgående hovedrolleskuespiller i disse Roger Corman-filmatiseringer af en trio af Edgar Allan Poes historier. Cormans Poe-film lever på en vågen sans for spindelvævsprydede gotiske gys, snørklede replikker og lettere indslag af selvparodi. Og så havde han i Vincent Price en aristokratisk Poe-helt af den rette porøst melodramatiske kaliber. Når Price, som her, tilmed blev sat sammen med Peter Lorre blev resultatet ofte kitsch af stor underholdningsværdi. Filmen er fra fra 1961 og rummer historierne "Morella", "The Black Cat" og "The Case of M Valdemar".
Tales of Terror/Rædslernes trio. TVDanmark, fredag kl. 00.15-01.45

*Otto Brandenburg kan ses som en dansk Elvis Presley i denne småpudsige danske komedie fra 1961, der bliver storpudsig, når Brandenburg giver den som tough rebel på det lokale spillested for datidens popvrag. Vi er i tiden lige inden det nybrydende frisind, og den ældre generation, repræsenteret af Poul Reichhardt og Marguerite Viby, er stærkt bekymret over, hvad den hjemmeboende søn Brandenburg og poptøsen Judy Gringer har for bag lukkede døre - for de husker hvad de selv kunne finde på i ungdommens vår! De underfundige pointer er dog lidt tyndt spredt ud i Børge Müllers historie, der i Sven Methlings instruktion tager sig grumme god tid.
Mine tossede drenge. TV 2, lørdag kl. 16.10-17.40

*Jessica Lange er den bedste grund til at se Bob Rafelsons stilfulde og veliscenesatte, men ikke overvættes inciterende filmatisering af James M. Cains hårdkogte trediver-klassiker. Hun har både noget robust og noget depraveret som den unge kroservitrice Cora, der er indespærret i et kærliglighedsløst ægteskab med kroejeren, og som sammen med omstrejferen Frank (Jack Nicholson) planlægger at myrde ham. Socialt undertrykt og erotisk underernæret gør hun så meget ved sagen, at sex-besættelse og vold efterhånden går op i en fatal højere enhed. Jessica Lange er mere end en femme fatale her - hun er den oprindeligt sunde kvinde, der giver efter for sine instinkter og løber den farlige line ud. Og som sådan mere spændende end sin bondesnu partner Frank, en af Jack Nicholsons få halvkedelige præstationer.
The Postman Always Rings Twice/Postbudet ringer altid to gange. TV 2, lørlag kl. 22.10-00.15

*Ole Roos skabte med Forræderne nok sin mest helstøbte film, en intens, handlingsbevæget filmatisering fra 1983 af Erik Aalbæk Jensens roman om to unge Frikorps-folk på flugt fra alt og alle under Besættelsen. Bertel og Hardy er forskræmte forvirrede drenge, der med statsmagtens sanktion meldte sig til krigstjeneste på Østfronten, men nu vil hjem til mor. Som desertører bliver de lus mellem to negle - jaget af både frikorpsfolk og frihedskæmpere, der vil presse oplysninger af dem. Så det bliver til én lang desperat, frysende flugt gennem et januarkoldt, snebelagt Danmark, med to stridende magter i hælene. Allan Olsen og især Ole Meyer står stærkt som de to forvildede drenge, og Hans Chr. Ægidius, Sanne Salomonsen og Frits Helmuth yder karakterfuldt birolle-spil.
Forræderne. TV 2, søndag kl. 20.00-22.00

*Edderkoppeskræk kan være en magtfuld følelse, og det spiller denne virkelig chokerende gyser drevent på. Den er lavet af den betroede Steven Spielberg-medarbejder Frank Marshall og blev af fagbladet Variety kaldt den mest nervepirrende chokfilm siden mesterns egen hajfilm fra 1975, Dødens gab. Hovedpersonen er en ung læge, der overtager en praksis i en lilleby, som efterhånden er ved at blive overtaget af edderkopper. Lægen spilles af Jeff Daniels, Julian Sands ses som hoven videnskabsmand, og tykke John Goodman dukker op som meget kontant edderkoppebekæmper.
Arachnophobia/Araknofobi. DR1, søndag kl. 22.00-23.45

*Bernardo Bertolucci udfører nogle poetiske mirakler i Luna, hans undervurderede film fra 1980. Som i prologen, hvor babyen Joe, anbragt på cykelstyret foran sin mor, ser månen bag moderens elskede ansigt. Eller når teenageren Joe, lige så høj, men denne gang på narkotika, oplever moderen som fejret operastjerne på scenen, i forening med et vandfald af papirstrimler. Eller når han ser taget glider til side i en biograf og afsløre en stjernehimmel. Jill Clayburgh spiller en egocentrisk amerikansk operasangerinde, der med sin 15-årige søn Joe går på opdagelse i et Italien, hun oplevede som helt ung. Sønnen er erotisk bundet på moderen, en konfliktfyldt kærlighed, som sætter parret på jagt efter en ny identitet og en dulgt fortid. Luna sætter sig udover vedtagne genrer: Den er et freudiansk inspireret melodrama, en filmopera, en lyrisk meditation, en road-film, til tider næsten en komedie. Men først og fremmest en labyrintisk slynget historie om jagten på fortidens hemmeligheder, om længslen efter finde sine rødder. Jill Clayburgh overbeviser ikke på scenen som eftersynkroniseret operasangerinde, men er ellers fremragende som den neurotiske mor, lige stærk i humor og patos.
Luna. TV 2, mandag 00.05-02.25

*Atom Egoyan er i næste uge biografaktuel med sin nyeste film The Sweet Hereafter, og samme uge viser TV 2 med beundringsværdig timing hans foregående film, Exotica fra 1994. Det er et af 1990'ernes centrale, suggestive filmværker, en sindrig komposition, der væver en række skæbner sammen om striptease-klubben Exotica. Dette etablissement fremtræder som en blanding af akvarie og drivhus, et voyeurismens himmel og helvede, hvor Mia Kirshners skolepige-uskyld er en af hovedattraktionerne. Det kan lyde snusket, men filmen er en spekulationsfri udforskning af uskyldslængsel, opdæmmede lidenskaber og fatal fortidsbagage hos personer, der mest fremtræder som ritual-afstivede enegængere. Den er fortalt med et isnende hypnotisk mesterskab, som er helt er canadieren Atom Egoyans eget. En forførisk glidende billedstil og en inciterende, rytmisk virtuost afstemt musikanvendelse (Leonard Cohen!) er med til at gøre Exotica til en sjældent pirrende og magnetisk filmoplevelse.
Exotica,. TV 2, onsdag kl. 22.40-00.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her