Læsetid: 1 min.

Finanstilsynet medskyldig

17. januar 1998

Finansieringsfonden og det uafhængige Finanstilsyn får skylden for Færø-fadæsen - parterne undersøgte ikke om Den Danske Banks oplysninger var korrekte

Færingerne blev taget godt og grundigt ved næsen, da de overtog den kriseramte bank. Det store ansvar for miséren ligger, ifølge Færø-kommissionens rapport, hos Finansieringsfondens formand, Eigil Mølgaard og Finanstilsynet.
De har ikke sørget for, at der blev givet et dækkende billede af Færø-bankens situation. Færørapporten retter en sønderlemmende kritik af begge parter.
Kritikken af især formanden for Finanstilsynet, Richard Mikkelsen, er voldsom, og det primære ansvar for bankskandalen lægges tungt på hans skuldre.
Det var Mikkelsen, der førte forhandlingerne om at færingerne skulle overtage aktiemajoriteten i Færøbanken - altså blive ejer af fallitboet - men han gjorde ingen anstrengelser for at finde ud af, om Færøbanken havde den værdi, Den Danske Bank påstod.

Elendig økonomi
Finanstilsynets rolle var nogenlunde den samme: Det var tilsynets rolle som uafhængig instans at tjekke, at der var penge i det omfang, som Den Danske Bank sagde. Det gjorde tilsynet ikke. Oven i købet foretog tilsynet kun to undersøgelser på Færøerne i 1989 og 1992 på trods af, at det stod klart, at øernes økonomi var elendig.
Lektor på Handelshøjskolen, Lise Lyck, der er ekspert i færøsk økonomi, forudser, at der skal ske ændringer med Finanstilsynet på baggrund af rapporten.
"En rekonstruktion af Finanstilsynet er simpelthen nødvendigt efter dette," siger hun ifølge Ritzaus Bureau.
Lyck peger på, at rapporten dokumenterer alt for tætte forbindelser mellem Finanstilsynet og Den Danske Bank.
"Finanstilsynet skulle være en uafhængig institution, men det har tilsynet ikke været i denne sag," siger hun.
Både Richard Mikkelsen og Eigil Mølgaard gik på pension sidste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her