Læsetid: 3 min.

En flov fornøjelse

7. januar 1998

En af livets store, hemmelige glæder: At sidde alene og tænke på, hvad man kunne have sagt til det uforskammede menneske, man mødte i går

HERHJEMME
På en af Fritz Jürgensens tegninger fra midten af forrige århundrede sidder en lille mand i slåbrok, med knæet trukket op under sig, høj cigar og fryd i blikket. Over hans hoved hænger et maleri, der forestiller en mægtig dyst på ærens mark. For hans fødder, nede ved spytbakken, kryber en lille køter med halen mellem benene. Denne mand er i færd med det ynkeligste af alt, hvad et menneske kan give sig af med: "Herr Flaumann tænker paa hvad han kunde have svaret".
Vi ved ikke, hvad han tænker, og det menneske der begynder at gætte, har allerede afsløret et slægtskab, de fleste nok helst vil fornægte. De glæder, Herr Flaumann nyder, er ikke noget, man taler højt om. Hvilket i grunden er ærgerligt, for de er udsøgte som vinbjergssnegle i hvidløgssmør.
Herr Flaumann har for nylig befundet sig i en situation, hvor han fattedes ord. Nu søger han - og finder! Det ser man på mimikken.
At lade de ord, man savnede i går, komme til sig i dag, uden at risikere at blive ydmyget igen - det er frydefuldt og ufarligt som en tur i rutschebanen eller en aften alene med en gammel gyserfilm. Lidt pinligt måske. Men livet er kort. Man må tage de glæder, det byder på.
Mon ikke Herr Flaumanns tanker begynder deres vandring i talesprogets mildere egne, forsigtigt, næsten høfligt, som det er hans natur: "Hvem er De? Hvad vil De? Vil De gaa Deres Vei!" "Min Herre! Veed De, hvem jeg er??!"

Friheden i sproget
Men så begynder, i det stille, en helt ny verden at åbne sig. Der findes en frihed, Herr Flaumann ikke kender fra sit daglige liv i et underordnet embede, i familien, i omgangskredsen. Han opdager den frihed, der lever i sproget.
"Fjols!" siger han, ganske forsigtigt, til en begyndelse. "Hvad skal man finde sig i fra saadan en - Gadedreng!" Modet stiger: "Saadan en Kæltring! Stymper!" Nu er der ild på cigaren. Tøflen vipper af fryd: "Gavflab! Grobrian!" Øjnene stråler. "Laban! Lømmel! Lemmedasker! Løjser!" Vi er dog stadig i den kultiverede ende af skalaen. Men nu kommer vildskaben fra dyrenes verden: "Mage til Høved? Et aandsforladt Asen! Et Fæhoved! En Svinepels! En Østers! En Odder! En platfodet Helleflynder! En - DYNDTORSK!!!" Herr Flaumann har ydet sit ypperste. Resten er ren æstetisk nydelse: "Et Pjok! En Pjalt! Usling! Utyske! Usselryg!" Nu kan han ånde frit igen. Med et enkelt, næsten kærligt "Svumpukkel" sætter han kronen på værket.
Ingen er blevet ydmyget. Ingen sidder tilbage med næseblod og dybe hjertesår. Tværtimod har et menneske opnået en væsentlig forbedring i sin mentale tilstand.

Det gamle guld
Der er dyb poesi i de danske skældsord. Men de er sjældent brugt, dengang som nu. Et pænt og høfligt folkefærd har vi alle dage været, med fortrængninger og komplekser. På Fritz Jürgensens tid skjulte man dem bag høje flipper. "Fadermordere" hed de, for at det ikke skal være løgn. I vore dage går vi i terapi.
Der sidder Herr Flaumanns tipoldebørn i en duft af røgelse og massageolie og skælder ud på en indisk pølle med frynser, eller en stiv gammel stol. Det kan godt være svært at komme igennem med sine synspunkter under de betingelser. Men terapeuten er der også, og han holder ikke af tavshed og hæmninger. Herr Flaumanns ætling får ren besked og modtager i tilgift en regning på 700 kr. Hvorpå han kan gå hjem og tænke på, hvad han kunne have sagt - til terapeuten.
Det handler om at erobre sig selv, siger folk med forstand på psykologi. Man kan også gøre noget andet: Man kan erobre vort fælles sprog, alt det guld, der glimter under overfladen. Det er det, Herr Flaumann gør.
Det er, når man sidder alene som han i en stille stund og skumler, at man opdager denne nationalskat, som man ikke skal grave dybt for at finde. Den er ikke beseglet med sort magi som de ægyptiske kongegrave. Den kan ikke stjæles og ikke smeltes om. Den er ikke truet udefra. Den er vores til evig arv og eje.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her