Læsetid: 2 min.

Fotograf Ebbe Wraa er død - 71 år

5. januar 1998

Når han som fotograf ydede sit bedste, var resultatet ganske enkelt ypperligt

NEKROLOG
Fotografen Ebbe Wraae er død, 71 år gammel. Ebbe Wraae var blandt dem, der i en lang årrække satte sit præg på Information. Med de få ressourcer, avisen havde, måtte fotograferne dække et bredt felt af opgaver. Og Ebbe Wraae spændte over hele registeret, fra dybt musikalske jazz-billeder til en rig variation af fotografier fra de talrige demonstrationer, der prægede samfundet i den periode, han især var aktiv på Information.
Men det musiske og den fine sansning var især dét, der prægede Ebbe Wraaes fotografier. Han bragte ikke blot et kunstnerisk sind, men også en kunstnerisk uddannelse med ind i sin profession. Han havde gennemført en uddannelse først på Rostrup Bøyesens malerskole og siden på Kunstakademiets grafiske skole. Det var især den franske konkretisme, der optog ham, og i årene efter krigen opholdt han sig i Paris.

Retouchør
Det nødvendige arbejde for at tjene penge blev udført i Politikens Hus. Betegnelsen var retouchør, og opgaven var at udbedre de ofte uklare fotografier, der blev modtaget over datidens upålidelige transmissions-systemer. Men det kunne også ske, at en kortærmet Karen Blixen skulle forsynes med lange ærmer. Dette arbejde førte ham ind i fotografiet, og som aktiv kommunist var det naturligt for ham at søge job på Land og Folk, da der i 1966 blev et job ledigt. Her fik han Informations senere, mangeårige fotograf Ernst Nielsen som elev. De to var i det lange løb for besværlige for avisen, og det førte til fyringer. Ernst Nielsen kom til Information, og Ebbe Wraae fulgte med som en meget tæt tilknyttet free lance-fotograf.
Ebbe Wraaes følsomhed over for de emner, han havde i kameraets søger, afspejlede hans forhold til tilværelsen i det hele taget. Man kunne være sikker på kvalitet, når resultatet af hans arbejde forelå. Men man kunne ikke altid være sikker på, at det overhovedet nåede frem. Der skulle ikke meget til at slå ham omkuld.
Efter en del år på Information blev han tilknyttet Socialistisk Dagblad, som han arbejdede for til bladets lukning i 1982. Derefter blev han atter bidragyder til Information og til en række fagblade. Men han var en bruger af livet, og det slog efterhånden igennem i hans helbred. Der blev længere mellem fotografierne.
For os, der igennem årene arbejdede sammen med Ebbe Wraae, står mindet tilbage om en god kammerat og et følsomt menneske med en stille, men fin humor.
Når han som fotograf ydede sit bedste, var resultatet ganske enkelt ypperligt. De, der kendte ham mindre godt, kunne tage det for intituition. Men Ebbe Wraae var meget bevidst om, hvad han søgte, når han stillede skarpt på sine motiver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her