Læsetid: 3 min.

Frankrig vil ikke fordømme militær aktion

31. januar 1998

Det er slut med vor tålmodighed, erklærer USA's udenrigsminister. Frankrig vil ikke deltage i militær aktion mod Irak

Paris
Frankrig er modstander af militær magtanvendelse mod Irak og ønsker, at alle diplomatiske midler skal udnyttes for at finde en politisk løsning på striden om den internationale våbensinspektion i landet, siger diplomatiske kilder i Paris.
Frankrig vil således ikke deltage i nogen militær aktion, men vil på den anden side heller ikke fordømme en eventuel amerikansk-britisk magtanvendelse mod Bagdad, siger disse kilder.
Den franske holdning blev præciseret af præsident Chirac i en telefonsamtale med præsident Clinton fredag eftermiddag.
Modsætningerne mellem USA og Frankrig fremgik allerede af kommentarer, der blev fremsat af udenrigsminister Hubert Védrine i ugens løb, og ligesom det var tilfældet ved den tilsvarende tilspidsning af situationen i november 1997, ligger den franske holdning tættere op ad den russiske end den amerikanske. Men som altid er Frankrig i den sidste ende forpligtet af sin alliance med USA og medlemskabet af NATO, således at en direkte fransk fordømmelse af en amerikansk militær aktion ikke er tænkelig.

Fransk-russisk parløb
Den russiske udenrigsminister, Jevgenij Primakov, drøftede den nye krise med præsident Chirac og udenrigsminister Védrine i Paris den 28. januar. Han gjorde gældende, at en militær aktion mod Irak næppe ville være effektiv og desuden risikerede at fremkalde kraftige reaktioner i den arabiske verden og skade den israelsk-palæstinensiske fredsproces. Primakov udtrykte også bekymring for en splittelse mellem de europæiske lande.
Efter sin samtale med Chirac sagde den russiske udenrigsminister, at den franske og den russiske holdning "ligger tæt op ad hinanden med hensyn til nødvendigheden af at gøre alt for at situationen forbliver stabil og for at Irak respekterer FN-resolutionernes krav".
Den franske udenrigsminister sagde efter mødet med sin russiske kollega, at magtanvendelse mod Irak "ikke er ønskelig" under de nuværende omstændigheder og ikke ville "løse de problemer, vi står overfor".
Den franske regering er imidlertid stærkt kritisk over for Saddam Hussein og beklager, at den irakiske præsident ikke har villet samarbejde med de bestræbelser, som Frankrig og Rusland har udfoldet for at give ham mulighed for at bakke ud af konflikten uden ydmygende tab af ansigt.
Det ser ud, som om Saddam Hussein faktisk ønsker amerikanske bombardementer, vurderer man i Paris, og det finder man beklageligt. Efter fransk opfattelse ville bombardementer af mål i Irak ikke alene være nytteløse, men ville sandsynligvis automatisk få Bagdad til at nægte eksperterne fra nedrustningskommissionen for Irak (UNSCOM) adgang til at fortsætte deres mission. Hermed ville man bane vej for fornyet oprustning i Irak.

USA's tålmodighed opbrugt
Den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, besøgte Paris dagen efter den russiske - som hun derefter mødte i Madrid fredag. Irak har været emnet for alle disse drøftelser, og USA søger at opnå størst mulig opbakning hos de europæiske lande til en militær aktion.
Efter samtalerne med Primakov fredag erklærede Albright, at alle diplomatiske muligheder var udtømt, og at "det er slut med vor tålmodighed". Hendes russiske kollega erklærede, at hans regering havde lidt mere tålmodighed og endnu mente, at der var diplomatiske muligheder. Men han erkendte, at "situationen er alvorlig".
I november 1997 erklærede Bagdad at ville give afkald på udvisningen af de amerikanske eksperter fra UNSCOM efter at have opnået et løfte om, at den russiske regering ville arbejde for at opnå en mindre amerikansk domineret sammensætning af UNSCOM og en vis indskrænkning af inspektionerne og og flyvningerne med de amerikanske U2 rekognosceringsfly, som Irak anser for direkte amerikansk spionage.
Disse russiske løfter banede vej for en midlertidig afkøling af krisen på et tidspunkt, hvor USA truede med militære aktioner. I dag fornyr USA disse trusler, og FN's Sikkerhedsråd er ligeså ubøjeligt i sine krav som dengang. Og endnu en gang er det russerne, der udfolder de mest vidtgående bestræbelser for at afværge en åben krise med militær magtanvendelse. I begyndelsen af den forløbne uge besøgte en russisk udsending, Viktor Possuvaliuk, Bagdad, hvor han overrakte Saddam Hussein et budskab fra den russiske præsident, Boris Jeltsin.

Protester mod Butler
I mellemtiden er splittelsen mellem USA og Frankrig blevet understreget af de udtalelser, chefen for UNSCOM, Richard Butler, har fremsat til den amerikanske presse om, at Bagdad er i besiddelse af raketter med giftladninger, der kan udslette hele Tel Avivs befolkning.
Det svarer ikke til, hvad der fremgår af kommissionens rapporter, sagde den franske udenrigsminister, og han bemærkede om Butler: "Spørgsmålet er, om han ikke overskrider sine beføjelser". Ruslands og Kinas repræsentanter i Sikkerhedsrådet har ligeledes protesteret mod Butlers udtalelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her