Læsetid: 3 min.

Den fremmede fra Estland

2. januar 1998

Storslået og grænseoverskridende roman, om identitetsproblemer mellem for- og nutid, mellem øst og vest, og i mennesket selv

NY BOG
For to år siden fik vi på dansk esteren Emil Todes (født 1962) roman Grænseland, en bemærkelsesværdig sag, kort og prægnant om kulturmøder, mellem Estland, Rusland og Frankrig, mellem bestræbelse for frigørelse og møde med halvdøde traditioner, som Vesten forsøger at belemre det tidligere Østeuropa med.
Nu har vi fået Todes anden roman, Prisen, og den er ganske enkelt en storslået sag, meget mere omfattende og dristig end den første.
Prisen er som ringe i vandet. Nok starter den i nordisk tradition (sådan som man i Baltikum opfatter dén. Lidt tungt og langsomt, og endda lidt kludetæppeagtig. Men inden længe tager den fart, stille og roligt.Og dyb som bare pokker. Den handler om en 32-årig mand, der ikke kan finde ud af livet. Men han forsøger dog, og gør det stærkt og grundigt. Og i sin rådvildhed og forvirring når han langt rundt omkring. Hans problemer er talrige, uden at der snages usmageligt i dem. De registreres: Den 32-årige Joonatans problemer med identiteten, på næsten alle leder og kanter. Hans problemer med sin bøsseidentitet, hans problemer med overgangen fra Sovjettiden til det frie og uafhængige Estland, hans splittethed mellem den nye slags by og det originale Estland på øen Kalamäe, og det groteske sammenstød mellem det hele for Joonatan, når han som diplomat er med på besøg i det parisiske Elysée-palæ.#

Sen-ny-eksistentialisme
Romanen har mange emner og mange lag, og det adskiller den fra det man ellers hurtigt kommer til at tænke på, Albert Camus' forfatterskab. "I samme øjeblik blev han ramt af svimmelhed. Solen sparkede ham lige på issen, det sortnede på en gang for hans øjne, han svajede, men gik alligevel videre. Nu var han også en tyr. Nu var hans øjne også blodskudte. Arenaen gav genlyd, han gik til angreb."
Nej, dette er ikke et citat fra Camus' Den fremmede, men fra Todes Prisen. For anmelderen er det et eksempel på, hvordan løgnagtigheden i det sen-sovjetiske samfund fik mange unge til at søge til den dengang forbudte, vestlige eksistentialisme, der hos os allerede var passé. Men alt dette skal ikke bruges som kritik mod Tode, tværtom, for som sagt er hans roman både dyb og bred, og hans emner er mere omfangsrige, end vi oplevede det i sin tid hos de franske eksistentialisters (dårlige) litterære værker.
Til forskel er der hovedpersonens bøsseproblemer; de dybt spændende skildringer af øen Kalamäe, med de to skæve personer - gamle Ada og den handicappede Vittorio; og så det mere aktuelt politiske, som når den franske præsident tilbyder at finansiere et flyvecenter for jagerpiloter, "fuldstændig som om han sagde 'vaniljecreme' eller 'skovjordbær'. Frankrig vil selvfølgelig kreditere købet at et sådant center (af et fransk firma), på yderst favorable betingelser. Så er der bare det aberdabei, at Estland ikke har noget flyvevåben, kun to enmotorers fly til grænsebevogtning.
Dette glimt af den realpolitiske virkelighed - i disse EU-udvidelsestider - er til at blive sindssyg af - eller eksistentialist. Og det være bare anført som udtryk for en aktuel politisk situation. Ellers, som nævnt, er dette en dybt eksistentiel roman, i ordets bedste forstand: "Sygdom? Er sygdommen i ham eller i verden? Eller er han selv en sygdom i verdenskroppen, en sygdomsbakterie, en kræftsvulst - så at hans sygdom, hans ødem er verdens immunreaktion, et forsøg på at gøre sig fri af sygdomssporen?"
Uanset hvordan vi lever vores liv, godt eller dårligt eller noget midt imellem, så har den enkeltes liv sin pris. Derfor hedder denne roman Prisen. Lad det være gentaget, stille og roligt: Den er storslået, og et hovedværk i det nye Europas nyeste litteratur.

*Emil Tode: Prisen. Overs.: Anne Behrndt. 279 s. 178 kr. Munksgaard/Rosinante

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu