Læsetid: 2 min.

Gades EU-ja-komite klar

27. januar 1998

Med debatsaloner og tænketanke vil ny komite bane vej for både ja til Amsterdam-traktat og fortsat Europa-debat

SF's Steen Gade præsenterer i morgen, onsdag, den nye komite, som på hans initiativ skal tilføre ja-siden yderligere kraft og perspektiv i debatten frem til EU-afstemningen.
Komiteen, der kalder sig Nyt Europa, vil ifølge vedtægterne "anbefale et ja til Amsterdam-traktaten samt gå ind i kampagnen op til folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten 28. maj 1998."
Steen Gade har rettet henvendelse til omkring 80 personer fra det politiske liv, organisationerne, medieverdenen, erhvervslivet og kulturens verden. Med komiteen ønsker Steen Gade at skabe grundlag for en mere visioner Europa-debat, end den hidtidige.
"I Danmark har Europa-politikken været præget af, at højrefløjen har været i offensiven for en stærkere integration i Europa, mens centrum-venstre har været imod EU eller skeptisk over for fælles politiske organer i Europa," anfører Steen Gade i sin henvendelse til kredsen af inviterede komite-medlemmer.
"Tiden er nu inde til, at de socialt og økologisk ansvarlige går i offensiven. Jeg tror, at nogle af de vigtigste diskussioner i den danske befolkning i de kommende år, netop vil være diskussionen om, hvilket EU, vi vil have. Her mangler der katastrofalt et forum for folk, der har holdninger, som normalt vil blive placeret fra centrum i dansk politik og ud mod venstre."
Den ny komite ønsker via egne tænketanke og åbne debatsaloner at skabe debat om arbejdsløshed og social udstødning, menneskerettigheder, økologisk omstilling, udvikling af demokratiet og andre centrale spørgsmål i den europæiske debat, og det ved initiativer både før og efter folkeafstemningen.

Fra FDB til Greenpeace
Blandt de, som mandag havde sagt ja til at deltage i den ny ja-kampagnes forum for Europa-debat, er DSU-formanden Morten Bødskov, forfatteren Inge Eriksen, højskoleforstander Jacob Erle og kronikredaktør på Politiken, Kresten Schultz Jørgensen.
Til gengæld siger bl.a. FDB's direktør Bjarne Møgelhøj, Greenpeace's direktør Jan Søndergaard, Weekendavisen's politiske redaktør, Anne Grethe Rasmussen, Kvinfos leder Elisabeth Møller Jensen, Forbrugerrådets direktør Benedicte Federspiel, præsident i Danmarks Naturfredningsforening Poul Henrik Harritz og SiD's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen nej tak til Gades invitation - flere af dem på grund af deres stilling snarere end deres holdning til Amsterdam.
En række adspurgte, som Information har talt med, har endnu ikke gjort deres holdning til initiativet op.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu