Læsetid: 3 min.

Et halvt år i euroens tegn

20. januar 1998

Selv offentligheden er nu ved at være opmærksom på, at der om mindre end et år findes en fælles europæisk mønt

Bruxelles
En længere kø af ukendte ansigter uden for indgangen til pressesalen i EU's ministerråd førte til en del bekymrede miner hos sikkerhedsfolkene mandag morgen.
Køen bestod af folk fra offentligheden, som ville benytte sig af lejligheden til at komme ind og høre på den åbne debat mellem økonomi- og finansministrene fra de 15 EU-lande om det kommende halve års arbejde.
Med hjælp fra offentligheden var pressesalen pakket til sidste plads, da den britiske finansminister og EU-formand Gordon Brown som den første tog ordet og gjorde opmærksom på det, som alle vidste, men som alligevel gav ekko i hvert eneste efterfølgende indlæg. Det næste halve år bliver i euroens tegn. Det bliver i de kommende måneder, at EU's 15 medlemslande skal træffe de sidste beslutninger, der skal gøre en gruppe EU-lande i stand til at indføre en fælles valuta fra den 1. januar.
"Det er ikke bare europæisk historie vi skriver. Det er verdenshistorie," sagde Gordon Brown.
Flere ministre pegede på, at beslutningen om at gennemføre den fælles EU-mønt ikke blot er en økonomisk beslutning, men også er politisk vigtig, fordi det vil knytte de europæiske lande endnu tættere til hinanden.
"Det vigtigste integrationsprojekt i årtier går nu i gang," sagde Rudolf Edlinger fra Østrig.
"Euroen vil ikke kun hjælpe os til at klare globaliseringen, men også få Europa til at vokse tættere sammen," sagde den tyske finansminister Theo Waigel.

Waigel kræver stærk mønt
Den tyske finansministers bidrag til debatten var ikke overraskende det, som var ventet med størst spænding. Og Waigel overraskede ikke, da han endnu engang pegede på, at det for Tyskland er meget vigtigt, at den kommende fælles EU-mønt bliver lige så stærk og stabil som den tyske D-mark er det i dag. Han pegede på, at deltagelse i euroen kun er aktuelt for "de lande som strengt overholder kriterierne."
Et af de store spørgsmål i de kommende måneder bliver afgørelsen om, hvilke lande som vurderes at være økonomisk i stand til at deltage i den fælles EU-mønt.
11 af de 15 EU-lande har en chance for at få lov til at være med i euroen fra starten. Det mest uklare spørgsmål er, om Italiens økonomi vurderes til at være så god, at landet kan være med, når ØMU'en sættes i gang den 1. januar.
Der er sådan set enighed blandt EU-landene om, at Italien inden for de seneste år har gjort meget store økonomiske fremskridt. Når der alligevel er usikkerhed omkring Italien skyldes det først og fremmest, at landet først på nuværende tidspunkt er ved at være i en økonomisk situation, som kvalificerer landet til EU-medlemskab. Italien har altså ikke som andre EU-lande demonstreret, at landet er i stand til at opfylde de økonomiske ØMU-betingelser over en længere periode.
I marts vil både Europa-Kommissionen og det Europæiske Monetære Institut fremlægge sine bedømmelser af den økonomiske situation i de forskellige EU-lande.
Disse bedømmelse vil danne baggrund for den diskussion, der kommer til at foregå på et ekstraordinært ØMU-topmøde, som vil finde sted i Bruxelles fra den 1.-3. maj. På dette møde skal EU-landene i fællesskab enes om, hvilke lande der opfylder betingelserne for at være med i ØMU'en fra starten.
Økonomiminister Marianne Jelved holder en vis afstand til diskussionerne, da det på forhånd er klart, at Danmark ikke bliver blandt de lande, som skal være med i den økonomiske- og monetære union.
Men alligevel kunne den danske økonomiminister ikke i går lade være med at pege på, at der i Danmark ikke er tilstrækkelig opmærksomhed omkring det faktum, at den økonomiske situation i Sydeuropa rent faktisk har ændret sig betydeligt gennem de seneste år, fordi disse lande har været i gang med at forberede sig til deltagelse i den fælles mønt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her