Læsetid: 4 min.

En hel hal til det halve

19. januar 1998

Den kommende multihal i Valby løser kun nogle af udendørssportsgrenenes sæsonproblemer

SPORT
For tiden er vintervejret i Danmark en besværlig størrelse for atletikfolk, fodbold- og hockeyspillere. Udendørstræning er nærmest umulig, og for at eliten skal komme i tilstrækkelig god form til udendørssæsonen, er de ofte nødt til at gå indendøre.
Det skal den nye multihal i Valby råde bod på. Men hallen, som er under opførelse, er med sin 400 meter rundløbsbane omkring en kunstgræsfodboldbane i udendørsstørrelse omstridt, fordi der er behov for en 200 meter-rundløbsbane til atletik.
Med andre ord: Hallen kan ikke bruges til seriøs atletik, da resultater og rekorder ikke kan godkendes fra 200 m og distancer opefter. For de ca. 30 millioner kroner hallen koster, kunne man, siger kritikerne af projektet, bygge to fuldt ud brugbare haller til de tre sportsgrene - fodbold og hockey i samme hal, da målene her omtrent er de samme - og dermed give sportsfolkene betydeligt bedre vilkår.
Valby Multihal vil efter planen stå færdig i august og første spadestik til hallen blev taget i september sidste år.
Stoltheden nærmest springer ud af pressemeddelelsen om Valby Multihal fra Københavns Idrætsanlæg (KI), der står for driften af hallen: "...det, der har skabt størst opmærksomhed i atletikkredse, er, at hallen får 400 m rundløbsbaner. De atletikhaller, man kender i udlandet, har 'kun' 200 m rundløbsbaner, hvor man af hensyn til løberne har måttet opbygge svingene, hvilket føles som om man løber op og ned ad bakke. Det skulle derfor være muligt at forbedre indendørsrekorderne i løb ved at benytte de nye 400 m baner. Dette har afstedkommet en endnu uafklaret debat om det internationale atletikforbund i fremtiden vil anerkende verdensrekorder sat på en 400 m bane."
Tilsyneladende er man i KI klar over, at man får en enestående bane i Valby. Og der er ingen tvivl om, at man har sat næsen op efter at få en bid af den stadig større kage, der hedder indendørs atletik.

Kipketer ikke til Valby
Indesæsonen i atletik har efterhånden udviklet sig så meget, at der i godt 10 år har været afholdt officielle verdensmesterskaber. Der er ovenikøbet gode prispenge at tjene (60.000 dollars for en VM-titel i 1997), og set fra et dansk arrangørsynspunkt er det givet ikke uinteressant, at den stærkeste indendørsløber p.t. er dansk - verdenmesteren Wilson Kipketer.
Tanken er dog kun tænkt halvt, idet man efter KI's pressemeddelelse at dømme først bygger en hal for så bagefter at håbe, at reglerne vil blive ændret til egen fordel. Men hvorfor skulle de blive ændret, bare fordi der står en 400 m bane i Danmark, mens der alle andre steder står 200-m baner? Forøvrigt er det usandsynligt, at løberne på 200 m og derover i det hele taget kommer til Valby for at konkurrere. Hvorfor skulle de også det, når deres resultater ikke kan godkendes - og de derved går glip af eventuel rekordbonus der bl. a. skulle gå til rejseudgifter.
Med andre ord tegner Valby Multihal til kun at blive en begrænset attraktion for såvel den nationale som den internationale atletik, og sandsynligheden for gunstige regelændringer er efter insideres skøn lig nul.
Således er mange atletikfolk skuffede over, at de ikke får en 'rigtig hal' og interessen for hallen synes at være begrænset, idet kun fem foreninger ud af 140 fra hele Sjælland mødte op til introduktionsaftenen.
"Vi vil ikke bruge multihallen til konkurrencer under DAF-regi (danmarksmesterskaber, internationale stævner mv., red.), da der kun kan løbes på 200 m baner med hævede sving," siger formanden for Dansk Atletik Forbund, Thomas Thomsen til Information.
"Rekorder på 200 m. og opefter kan jo heller ikke godkendes," siger han: "En 400 m bane er okay, hvis vi samtidig får en permanent 200 m bane til rådighed."
Thomsen ser hallen i Valby Idrætspark som "en ren træningshal", og gør opmærksom på, at der godt kan konkurreres i discipliner, hvor der "ikke skal løbes rundt". Altså spring, kast og kortsprint. Men selv i discipliner som 100 meter og 100/110 m. hæk, kan der ikke sættes officielle rekorder. På disse distancer taler man om et world best i stedet for verdensrekord. Årsagen er, at de sjældent løbes, normen er her 50 eller 60 meter hæk. Hertil har stort set alle løbere adgang det vil igen sige, at vilkårene bliver ens for alle både i træning og konkurrence. Ellers er der jo ingen idé i begrebet 'rekord'.

DM i Malmø
Økonomisk er den 30 millioner kroner dyre hal, udover Københavns Kommune, støttet med tilskud af Team Danmark og Dansk Boldspil Union. Danmarks Idræts-Forbund og Lokale- og anlægsfonden har ydet lån. DBU har indskudt det næsthøjeste beløb med 4,8 millioner kroner, kun overgået af kommunens 9 millioner. Ejeren af hallen er Valby Multihalfond, og formanden for bestyrelsen, KI's direktør Flemming Aanæs, oplyser, at "DAF ikke havde penge til en atletikhal (med 200 m løbebane, red.), det samme gælder for Københavns Kommune."
En ren atletikhal - med den til rekorder obligatoriske 200 meter bane, men uden tilskuerpladser - koster, ifølge de kilder Information har talt med, ikke mere end 10 millioner kroner, men 'en sådan har aldrig været på dagsordenen", siger Aanæs. Og Valby Multihal blev ifølge Aanæs "dobbelt så dyr for atletikkens skyld" - en fodboldhal i sig selv koster 16-18 millioner kroner.
Her til lands må atletikfolket altså nøjes med at glæde sig over at få gode rammer til vintertræningen, og så ellers gøre som de har gjort i de seneste år: Afvikle de danske indendørsmester i superhallen Atleticum - i Malmø!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her