Læsetid: 2 min.

Hormonstoffer forsvinder i sneglefart

24. januar 1998

De hormonlignende hjælpestoffer i sprøjtemidler udfases uhyre langsomt

Den agrokemiske industri har lovet Miljøstyrelsen af afvikle brugen af østrogenlignende hjælpestoffer i sprøjtemidler - senest i år 2000.
Men på Miljøstyrelsens nye liste fra december 97 er der stadig 103 produkter. På den gamle fra 1996 var der 106.
38 midler er ganske vist udgået. Men 33 nye er kommet til.
"Det kan man da ikke kalde en afvikling," siger Tarjei Haaland fra miljøorganisationen Greenpeace.
"Har de tænkt sig at fortsætte med de farlige stoffer indtil nytårsaften 1999?"

Uønsket godkendelse
De fleste af de 33 nye midler på listen er såkaldt parallelimport. Dvs. billig import af midler, der findes i Danmark i forvejen. Men Miljøstyrelsen må også have godkendt nye bekæmpelsesmidler, der indeholder hormonlignende stoffer, selv om de er under afvikling, siger Tarjei Haaland.
De hormonlignende stoffer bruges typisk som emulgator i sprøjtemidlerne. Det er ikke dem der indeholder selve det stof, der skal bekæmpe insekter, svampe eller ukrudt. Men de er giftige i vandmiljø, skadelige for dyrelivet og mistænkt for at være årsag til nedsat sædkvalitet og testikelkræft.
I AgroDan A/S, det tidligere Esbjerg Kemi, som ejes 40 procent af Dansk Landbrugs Grovvareselskab, DLG, siger direktør Thorkild Kristiansen: "Der er ingen østrogenlignende stoffer i vores produkter. Vi tog dem allerede ud for to år siden, da diskussionen om de østrogenlignende stoffer kom op."

AgroDan på listen
Men fuldmægtig Nina Herskind i Miljøstyrelsen siger, at der er seks produkter fra AgroDan på den nye liste: Dimethoat 40, Isoproturon 500 SC, Fungazil MLF, Mod myrer og kryb, Kerb 50 og Stomp 400.
De to sidstnævnte, Kerb 50 og Stomp 400, er forlængst væk fra hylderne, svarer Thorkild Kristiansen. Der var tale om parallelimport af produkter som fremstilles af firmaet Cyanamid. "Jeg tror, vi har anmodet Miljøstyrelsen telefonisk om at få dem fjernet fra listen," siger han.
Dimethoat 40 er et produkt fra Cheminova. "Vi får et mix fra Cheminova. Vi ved ikke, hvad der er i det, men jeg er sikker på, at Cheminova også er på vej til at udfase de østrogenlignende hjælpestoffer," siger Thorkild Kristiansen.
"Isoproturon 500 SC er heller ikke vores egen recept. Vi har selv en anden formulering af Isoproturon, uden østrogenlignende stoffer."
"I Fungazil MLF, Mod myrer og kryb og i vores egen isoproturon er de østrogenlignende stoffer fjernet forlængst," siger Thorkild Kristiansen. "Vi har ændret det til ikke-østrogenlignende stoffer og det har vi meddelt Miljøstyrelsen for længe siden."

Ikke godkendt
Hertil svarer Nina Herskind, at AgroDan ganske vist har meddelt, at de vil bruge en ny recept. Men Miljøstyrelsen har ikke godkendt de nye produkter. Miljøstyrelsen har bedt om sundhedsoplysninger om de nye hjælpestoffer, men ikke fået svar, siger hun.
"Hvis de sælger et nyt produkt, er det ikke godkendt. Jeg vil også tro, vi vil bede dem bruge et nyt navn, så man kan kende produktet fra det gamle," siger Nina Herskind.
Når recepten, den såkaldte formulering, ændres, skal der en fornyet godkendelse til, siger hun.
"Vi har fjernet de østrogenlignende stoffer, så skal vi vel ikke gøres til et problembarn," siger Thorkild Kristensen.
En stikprøve hos DLG i Himmerland, Nakskov og Ringsted viser, at de i hvert fald har følgende sprøjtemidler med hormonlignende hjælpestoffer til salg, siger Tarjei Haaland: Starane 180 (Dow), Goltix (Bayer), Devrinol (Zeneca), Stomp 400 (Cyanamid) og Dimethoat 40 (AgroDan).

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu