Læsetid: 4 min.

'Husk altid at se efter bomber'

13. januar 1998

Lokalpolitikere fra det konservative Partido Popular i Baskerlandet tør ikke gå uden for en dør uden livvagter. De, der gør det, risikerer at betale med livet

BASKERLANDET
Kontoret er koldt og funktionelt med kun én udsmykning, og den udstråler sørgmodighed: På et stort kartoteksskab af metal står et billede omvundet med sort crepe.
Det forestiller Gregorio Ordonez, lokalformand for det konservative Partido Popular (PP) i provinsen Guipuzcoa, som blev myrdet for tre år siden.
"Det var ham, der overtalte mig til at gå ind i politik, og hans død bestyrkede mig blot i mine holdninger. Fire måneder efter blev jeg valgt," siger Regina Otaola, byrådsmedlem i Eibar, en industriby med 30.000 indbyggere, der breder sig ind i en dal i det spanske Baskerland.
"Bange? Nej, jeg er ikke bange. Jeg føler en smerte, som jeg umuligt kan give udtryk for, men disse mordere giver os blot mere mod til at fortsætte vort arbejde, indtil Baskerlandet kan leve i fred. ETA tager fejl, hvis de tror, de kan skræmme os og drive os på flugt. De opnår faktisk det stik modsatte."

Drab i fredags
Den 45-årige advokat går ikke et skridt på gaden uden sin livvagt. Efter mordet på PP-byrådsmedlem José Luis Caso i december har ministerpræsident José Maria Aznar, der også er formand for Partido Popular, indført streng bevogtning af alle partiets folkevalgte i Baskerlandet. Regningen til partiet lyder på 27 millioner kr. om året.
Alligevel blev byrådsmedlem José Ignacio Irureta Goiena dræbt af en bilbombe fredag i sidste uge.
PP's lokalpolitikere og medlemmer af det baskiske parlament befinder sig i skudlinjen. ETA efterlod ingen tvivl i det communiqué, hvori organisationen påtog sig ansvaret for mordet på Caso: "Alle repræsentanter for den spanske regering, hvert eneste byrådsmedlem, er deltager i ødelæggelseskrigen mod det baskiske folk," skrev terroristerne.
I Irun ved grænsen til Frankrig følges Arantxa Quiroga overalt som en skygge af en stor tamp med mørke solbriller, der forsøger at optræde diskret.
"Ingen vil spille stærk mand og nægte en livvagt; vi er ikke helte," siger den unge politiker.
José Luis Caso spillede stærk mand. Han afviste enhver form for beskyttelse. "Det er mit land," sagde han. "Med hvilken ret vil man forbyde mig at færdes i fuld frihed?" Den tidligere skibsværftsarbejder holdt af sin daglige rundtur til tapas-barerne.
"Det var ikke svært at finde ham," siger Quiroga. "Alle vidste, hvor han ville være på et bestemt tidspunkt." Det var på en bar ved navn Tranche, han fik en kugle i hovedet kort før midnat den 11. december.

Passer på vaner
Sammen med livvagten modtog Arantxa Quiroga, Regina Otaola og alle de andre en instruktionsbog:
Ingen regelmæssige vaner, ikke gå den samme vej hver dag, husk altid at se efter bomber under bilen... Ingen af dem har kastet håndklædet i ringen.
"Det er netop det, "de" håber på. Men det er aldrig faldet mig ind," forsikrer Arantxa.
ETA's morderiske offensiv mod PP's lokalpolitikere har rystet alle i Baskerlandet - og den er endda blevet kritiseret af nogle medlemmer af ETA's politiske gren, Herri Batasuna.
Den baskiske socialist Ramon Jauregui taler om "forsøg på at udslette et politisk parti". Xabier Arzalleus, formanden for Partido Nacionalista Vasco (PNV), har tilbudt sin hjælp til "alle i PP, der kan få behov for det".

Vold rammer alle
Alle partier er i forskellig grad udsat for separatisternes vold.
Asun Apesteguia, socialistisk medlem af det autonome baskiske parlament i Navarra: hus og bil stukket i brand.
Mikel Arretxe, PNV-byrådsmedlem i Renteria: mishandlet med slag og spark midt på gaden.
José Maria Mitxelena, valgt i Oiartzun for det nationalistiske parti Eusko Alkartasuna: Efter flere måneders trusler gav han op, da han fandt en hængt sort kat uden for sin dør.
"Somme tider samler en 30 stykker af dem sig neden for mine vinduer og råber skældsord efter mig," fortæller Regina Otaola. Hun bevarer sindsroen og erkender, at forholdet til kollegerne i Herri Batasuna ikke kan blive værre.
"Når jeg møder dem i gangene på rådhuset, hilser jeg ikke på dem, og det vil jeg ikke gøre, før de fordømmer attentaterne på mine partifæller."
Ved at myrde lokalpolitikere fra PP forsøger ETA mere at lægge pres på Madrid end at fremkalde en massiv afhopning fra de konservatives rækker. Det ville være en umulig opgave, selv om individuelle afhopninger ikke kan udelukkes.
Ved sidste lokalvalg gik PP frem i Baskerlandet: Fra to til fem mandater i Irun, fra et til tre i Eibar - et resultat, som PP ikke havde turdet håbe på.
Det er nu det tredjestørste parti i den stærkt nationalistiske region med 18 procent af stemmerne mod Herri Batasunas 12 procent.

© 1997 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her