Læsetid: 2 min.

IMF bliver skældt ud

14. januar 1998

Den Internationale Valutafonds hjælp til de kriseramte lande i Asien har skadet mere end gavnet, mener økonomer i USA

BOSTON
Siden november har Den Internationale Valutafond stillet over 100 mia. dollar i lånekapital til rådighed for Sydkorea, Indonesien og Thailand, hvis valutaer er faldet drastisk. Men i stedet for at helbrede de tre patienter har IMF's opskrift foreløbig forværret landenes økonomiske tilstand.
Det fører nu til skarp kritik af de betingelser, IMF og fondens ledende sponsor - den amerikanske regering - har påtvunget de tre asiatiske lande. De mest opsigtsvækkende udtalelser er kommet fra Verdensbankens cheføkonom Joseph Stiglitz, der i sidste uge påstod, at IMF-medicinen er for barsk.
"Vi står over for en tillidskrise. Det sidste, vi bør gøre, er at skubbe disse lande ud i en dyb økonomisk recession. Der er behov for at fokusere på årsagerne til krisen... Vi skal ikke anvende midler, som gør det mere vanskeligt at løse den," siger Stiglitz, præsident Bill Clintons tidligere cheføkonom.

Bankerot
IMF har opfordret sine klienter til at hæve renten i en kort periode for at tiltrække mere udenlandsk kapital og understøtte den devaluerede lokale mønt. Fonden forlanger endvidere, at de tre lande lader "syge" banker og statsvirksomheder gå bankerot, og at de sanerer deres statsfinanser, selv om ingen af dem kører med et budgetunderskud.
IMF's kritikere påpeger, at en høj rente fører til et fald i erhvervslivets investeringer. Konkurser og stramme statsfinanser resulterer i arbejdsløshed og politisk ustabilitet, som skræmmer udenlandske investorer. "Næsten alle økonomer fraråder balance på statsbudgettet under en økonomisk krise i USA. Hvorfor skal vi se bort fra dette synspunkt, når vi rådgiver andre lande," siger Stiglitz.
Økonomer som Jeffrey Sachs fra Harvard University har i flere måneder pointeret, at krisen i Østasien er forårsaget af kortvarig gæld som forfaldt, da eksportindtjeningen pludselig gik i stå. Herefter flygtede den udenlandske kapital i panik.
"Kapitalflugten er irrationel, eftersom de tre lande kører med budgetoverskud, høj opsparing og lav inflation. Så når IMF kræver lukninger af banker, sender man det forkerte signal til markedet," mener professor Sachs.

Modstand i Kongressen
Også fra Wall Street lyder der nu kritik af IMF's linie. "I stedet for en stram finanspolitik burde IMF anbefale lavere skat, liberalisering af beskyttede markeder og statslig overvågning af bankernes lånepolitik. På den måde kan de tre lande vokse sig ud af problemerne," skriver Barton Biggs i Wall Street Journal. Han er bestyrelsesformand i Morgan Stanley Asset Management.
Modstanden vokser ligeledes i den amerikanske Kongres.
Her protesterer konservative republikanere mod, at IMF smider penge ud til højre og venstre i stedet for at lade markedskræfterne tage sig af krisen i Østasien. Deres argument lyder, at udenlandske investorer - som har lånt penge til dumdristige asiatiske banker - løb en risiko, og nu bør tage straffen. De skal lære lektien.
Demokrater i Kongressen kritiserer IMF og Clinton for at skyde amerikanske skatteborgeres penge ind i lande, som undertrykker menneskerettighederne, udnytter billig arbejdskraft og ødelægger miljøet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her