Suharto er under stigende pres for at gå af som præsident, men indtil videre har han hærens støtte, og den er guld værd
Indonesiens magtfulde militær meddelte i går, at alt er under kontrol og roligt i landet.
"Den nationale stabilitet er sikret, og alt er under kontrol. Vi har ingen problemer her," sagde en talsmand for militæret, general Wahab Mokodongan på et pressemøde i Jakarta.
Militæret meldte sig dermed til koret af ministre, IMF-embedsmænd og andre, der i de seneste dage har forsøgt at forsikre omverdenen og især udenlandske investorer om, at der er god grund til at vende tilbage til Indonesien efter en hektisk uge med styrtdykkende aktie- og valutakurser.
Militærets talsmand forsøgte at aflive rygterne om social uro som følge af den finansielle krise.
Der har ikke været omfattende plyndringer af butikker, men derimod enkelte tilfælde, hvor kunderne var blevet skræmt af rygter om begyndende fødevaremangel, sagde han.
Da de første tilfælde af panikløb mod butikkerne fandt sted sidste weekend, reagerede militæret prompte ved at advare befolkningen om, at plyndringer ville blive betragtet som 'undergravende virksomhed', der kan give dødsstraf.
Dwifungsi - to roller
Mens kravet om den aldrende præsident Suhartos afgang er vokset i den forløbne uge, har hæren stået trofast ved præsidentens side.
Studentergrupper, oppositionspolitikeren Megawati Sukarnoputri og lederne af de store muslimske grupper har i hidtil uhørt omfang kritiseret Suharto for en ringe håndtering af finanskrisen, men forsvarschefen, general Feisal Tanjung har udtalt sin fulde støtte og tiltro til Suharto og regeringens evner til at løse krisen.
Og den stemme vejer tungt i Indonesien, hvor militæret pr. tradition ikke kun står som garant for den nationale sikkerhed, men også har en vigtig rolle i politik. Det kaldes dwifungsi - dobbelt funktion eller to roller.
Suharto er selv tidligere general, der kom til magten efter et mislykket kup i midten af 1960'erne og efterfølgende blodig uro og politisk kaos i landet. Militæret har siden da set sig selv som den faktor, der genoprettede roen og står som garant for den sociale og politiske stabilitet i et land, der er fyldt til bristepunktet med etniske og religiøse modsætninger og strækker sig over et areal, der svarer til afstanden mellem London og Bagdad.
Med den selvforståelse kræver generalerne - både aktive og pensionerede - deres ret som en politisk magtfaktor.
Suharto genvælges
Suharto genvælges efter al sandsynlighed som præsident for syvende gang til marts, og de fleste spekulationer op til valget går derfor på, hvem der bliver vicepræsident - og dermed mulig arvtager til den 76-årige Suharto.
Et bevis på militærets politiske magt er, at ud af de 13 kandidater, der indtil nu er opstillet til posten, har de seks en militær baggrund. Herunder den nuværende vicepræsident Try Sutrisno samt forsvarschef Feisal Tanjung og øverstkommanderende for de væbnede styrker, Wiranto.
Præsidenten bliver ikke valgt direkte af befolkningen, men af Folkets Rådgivende Forsamling, der har 1.000 medlemmer. De er delvis udpeget af Suharto, og hæren er naturligvis rigt repræsenteret. I forsamlingen indgår det parlament, der blev valgt i maj sidste år med 425 folkevalgte medlemmer og 75, der er udpeget fra hæren.
Ved parlamentsvalget vandt regeringspartiet Golkar 325 pladser i parlamentet. Golkar er både Suharto-tro og domineret af hæren.
Præsidentvalget i marts er dermed afgjort på forhånd.