Læsetid: 3 min.

Kendte økonomer advarer mod øget ulighed

29. januar 1998

Markedskræfter skaber brutal beskæftigelsespolitik, siger Erik Hoffmeyer - Erhvervsminister Jan Trøjborg vil subsidiere nye arbejdspladser til de udstødte

Kapitalismens sejr og de seneste års liberaliseringer på det globale marked får nu en række kendte økonomer til at slå bak og advare mod de voksende sociale spændinger og uligheder, som det frigjorte marked skaber.
På en konference i Falkonércentret for danske virksomhedsledere sagde forhenværende nationalbankdirektør, Erik Hoffmeyer onsdag, "at de stærke markedskræfter skaber øget ulighed og en brutal beskæftigelsespolitik. De rige bliver rigere og de fattige marginaliseres enten via lave lønninger eller som arbejdsløse. Det er det alvorligste problem og den største ideologiske forandring i de sidste århundrede."
Hoffmeyer, som mener at velfærdsstaten er nødvendig for at modvirke markedskræfternes destabiliserende virkning, var i den forstand enig med en anden af talerne på konferencen, Der Spiegel-redaktør Hans-Peter Martin, forfatter til Globaliseringsfælden. Martin kaldte "den neoliberale ideologiske krig det største problem i vor tid" og i værste fald kan det føre til brasilianske tilstande, et femtedelssamfund, hvor en rig global orienteret elite dominerer totalt. Eller det kan bringe en bølge af radikale højrepopulister - typer som Jörg Le Pen og Jean Marie Haider - til magten i de vestlige lande."
Også den internationalt anerkendte amerikanske økonomiprofessor, Paul Krugman, advarede på konferencen imod, at de voksende sociale uligheder kan føre til et forfald i de politiske processer: "Jeg er bekymret for om den permanent høje arbejdsløshed og de sociale uligheder kan give et populistisk tilbageslag med radikale højrekræfter."
De økonomiske uligheder har ikke været så store siden 1920'erne, påpegede han og den hastige udvikling med ny teknologi og jobrationaliseringer har skabt et nedadgående pres på indkomsterne for de dårligt uddannede - og i Europa har det ført til massearbejdsløshed.
Krugman afviser, at det er den globaliseringen af handelen med varer og serviceydelser, eller udflytning af arbejdspladser, der har ansvaret for uligheden og arbejdsløsheden: "Den primære drivkræft er den nye teknologi."
Hvor mange økonomer og politikere normalt henviser til de officielle arbejdsløshedsstatistikker - i EU 11 procent og cirka 18-19 millioner arbejdsløse - så lagde erhvervsminister Jan Trøjborg afstand til dette officielle skønmaleri:
"Der er i dag 19 millioner arbejdsløse i EU. Hertil kommer en mindst lige så stor gruppe, som er helt uden for arbejdsmarkedet og derfor slet ikke er registrerede som arbejdsløse. Det har været med til at øge den økonomiske ulighed i de fleste europæiske lande," sagde ministeren på konferencen.

Euro-sclerosen
Men hvad er så løsningen på den europæiske massearbejdsløshed?
Paul Krugman spillede - erkendte han selv - rollen som "den slemme amerikaner" og kritiserede Europa for ikke at gøre noget ved den omfattende "Euro-sclerose", som ifølge ham bl.a. hænger sammen med den europæiske høje beskatning af arbejdskraften: "Det opmuntrer ikke til at skabe flere arbejdspladser," sagde Krugman.
Jan Trøjborg gav foran de mange fremtrædende danske erhvervsledere et offensivt bud på en dansk strategi - efter at have erkendt, at vi i Danmark har ikke mindre end 900.000 medborgere på offentlige overførselsindkomster.
Han slog ikke kun til lyd for en ny skattereform, hvor skatten sænkes for de laveste indkomster, men kom også med et kontroversielt forslag: "Måske kan det også blive nødvendigt med nye offentlige tilskud for at skabe tilstrækkeligt mange jobs for de udsatte grupper. Men den pris vil jeg godt betale. Støttet arbejde er bedre end intet arbejde."

Side 8: Økonomi i opbrud

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her