Læsetid: 2 min.

Krav til funktionel mad lempes

13. januar 1998

Minister slækker på dansk modstand mod designermad. Svensk mejeri står klar med yoghurt, som forlænger følelsen af mæthed

Den officielle danske skepsis over for de såkaldte funktionelle fødevarer ser nu ud til at svinde en smule.
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen ventes i dag i sin fødevareredegørelse at lægge op til, at den hidtidige restriktive holdning på området skal lempes. Det skal gøres legalt at fremhæve den sundhedsmæssige effekt ved funktionelle fødevarer - det ventes at kunne få industrien til at poste millioner i forskningen.
Funktionelle fødevarer er almindelige levnedsmidler, der er tilsat eller frataget stoffer, så de er blevet lidt sundere. Grøn Gaio med sit indhold af såkaldt probiotiske bakterier en af de få funktionelle fødevarer, som i dag markedsføres i Danmark.
I ministerens redegørelse står der, ifølge Børsen, at "regeringen vil gå ind i en aktiv og åben drøftelse med EU om anvendelse af sundhedsanprisning ved markedsføring af fødevarer som led i den information, som en forbruger skal have for at kunne foretage et bevidst valg."
Dermed vil Danmark formentlig nærme sig en lang række andre EU-lande, bl.a. Sverige, som fortolker lovgivningen liberalt. Myndighederne har indtil nu ment, at funktionelle fødevarer var et skråplan, som kan undergrave den officielle ernæringspolitik.

'Hav det godt'-mad
Svenskerne, der har mulighed for at købe flere funktionelle fødevarer end danskerne, fik forleden endnu et produkt til indkøbsvognen.
Skånemejerier lancerede en yoghurt, der skal få 'dig til at føle dig mæt'. Yoghurten, Måväl (Hav det godt, red.), vil kunne købes her om et års tid, hvis det står til mejeriet, der samarbejder med Kløvermælk.
Produktet indeholder stoffet Olibra, en blanding af ekstrakter fra palmeolie, havreolie og vand. Det skal angiveligt få tarmen til sende signaler til hjernen, som får den til at tro, at man har spist nok. Det betyder, at den undertrykker sulten og får folk til at indtage færre kalorier.
En test på forsøgspersoner, lavet af Ulster University, viser, at hvis man spiser Måväl i stedet for almindelig yoghurt, falder det daglige kalorieindtag med 16 pct. Yoghurten lanceres derfor også i Sverige som noget, der "giver en forlænget følelse af mæthed."
Olibra er opfundet af det skotske firma Scotia. Olibra kan tilsættes alle former for behandlede fødevarer, og det skotske firma er på udkig efter flere interesserede fødevareproducenter.
Skånemejeriers mål er at opnå fire procent af det svenske yoghurtmarked på et år, og derefter skal de udenlandske markeder erobres, siger Gordana Öllen fra Skånemejerier.
"Vi vil gerne se, hvordan lanceringen går herhjemme først, og hvis alt går vel, så vil vi lancere yoghurten i flere lande. Det vil være enkelt og klart at se på det danske marked, fordi de danske og svenske forbrugere er meget lig hinanden," siger Gordana Öllen til Information.
I England, der sandsynligvis er det næste land, hvor yoghurten kommer på markedet, er ernæringseksperter bekymrede over Olibra, som de frygter har bivirkninger.
Eftersom yoghurten indeholder naturlige olier, er der ikke ifølge de engelske regler noget forhåndskrav om medicinske undersøgelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her