Læsetid: 2 min.

Krigsmænd

30. januar 1998

Endnu en roman om de hvides trængsler i Sydafrika

Roman
Lugten af æbler veksler mellem to spor. I det ene spor fortæller en sydafrikansk officer om tilbagetog, nederlag og død i de sidste faser af Sydafrikas krig mod MPLA og cubanerne i det sydlige Angola i slutningen af 1980'erne, der var en væsentlig bestanddel i nedbrydningen af apartheid-systemet.
I det andet spor fortæller den samme hvide sydafrikaner som dreng om sin opvækst, sin familie og sit liv i Cape Town i begyndelsen af 1970'erne. Det er fortælleteknisk ret enkelt og effektivt og holder læseren rimelig fanget henimod den forventelige katastrofe, omend den voksne officers fortælling er meget mere lapidarisk end drengens og lagt an som fremtids-akkompagnement til denne.

Det ondes rødder
Det er altså rødderne til det hele, det handler om - til den militaristiske ondskab og forkrampning, der kom til kort i apartheid-regimets sammenbrud, og som her forklares som resultat af en særlig mandighed og patriarkalsk magt, hvis rødder i socialisation og familie søges foldet ud litterært.
Drengens fortælling er fuld af gode detaljer, stemninger og historisk sprogbrug, der virker overbevisende. Titlen referer således til en episode, hvor den grumme militær-fader fortæller familien om, at selv æbler har de hvide bragt til Sydafrika. Der var jo ingenting, før de hvide kom ud over kaos og narreri - et andet sted forklarer faderen dette med, at alle de stærke og intelligente afrikanere desværre blev snuppet af slavehandelen, så kun idioterne blev tilbage.
Behr er god til at fange den slags surrealistisk dialog og overbevise læseren om, at den har været dagligdags. Og vi får fine billeder af livet i et afrikaaner-miljø i og omkring Cape Town i begyndelsen af 1970'erne, selvom mange læsere vil føle sig lost, hvor de støder på uoversatte brokker af afrikaans og kunne have haft glæde af en indledning, der beskrev konteksten.

Sorte kan også ryge
Barndomshistorien leder også frem mod katastrofe, og her kammer romanen måske over i sin skildring af den onde fader og dennes chilenske general-ven, der ikke blot er forbindelsesofficer mellem to diktaturers militærmagt, men også et homoseksuelt monster. Det er svært at se den psykoanalytiske logik i det, der fremstilles her, og romanens slutning er mest ubehagelig, fordi den er dårlig og pretentiøs og mangler den præcision og det klaustrofobiske sug, der gør J. M. Coetzees langt mere stilfærdige Drengeår (anmeldt her 23. jan., red.) til et mesterværk.
Det er mærkeligt, at danske forlag bliver ved med at foretrække udgivelser af hvide sydafrikanske forfattere.
Skulle vi ikke snart have lidt litterært indblik i det forstyrrede liv på den anden side? Hvor er Zakes Mda, Sipho Sipamla, Achmat Dangor, Ashraf Jamal henne på den danske udgivelseshorisont?
Eller mener danske forlag, at hvide sydafrikaneres livsverden er det eneste, danske læsere kan sætte sig ind i?

*Mark Behr: Lugten af æbler. Oversat af Jan Hansen. 241 s., 158 kr. Munksgaard/Rosinante

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu