Læsetid: 4 min.

Kunsten og pengene

16. januar 1998

Kulturbyåret i Stockholm fejrer triumfer på billedkunstens område,en kunsthal har mistet sin leder - og så kræver billedkunstneren Thomas Kluge penge tilbage af sin tidligere kunsthandler

'Knullaby 98' kunne man kalde Stockholm med en henvisning til Frans Kanniks morsomme billedkommentar på Grønningen, da København var kulturby i 1996. Nu er turen kommet til Stockholm, der fra næste weekend og frem vil vise en lang række store udstillinger, hvilket fremgår af det svulmende katalog på over 300 sider.
Man har dog lært af erfaringerne fra København og opererer med et halvt så stort budget.
En af de største begivenheder er åbningen af det nye Moderna Museet den 14. februar. Det er tegnet af den spanske arkitekt Rafael Moneo og vil sammen med det 'gamle' Moderna Museet, der fylder 40 i år, bringe arealet op på 19.000 kvadratmeter.
Hertil kommer Arkitekturmuseet, der får 1500 kvadratmeter at råde over. En mængde 'alternative' udstillingssteder vil blive taget i brug i forbindelse med udstillingsrækken Arkipelag med 40 udstillinger, som løber af stablen syv forskellige steder i byen, heriblandt Teknisk Museum og Ferdinand Bobergs elværk. Arkipelag åbner i dag.
Lad mig til slut nævne nogle af de internationale kunstnere, der optræder i løbet af dette kunstmarathon: Sigmar Polke, Rosemarie Trockel, Louise Bourgeois, Jeff Koons, Fischli und Weiss, Sophie Calle m.fl.

Sandberg fyret
I Portalen åbner i morgen en udstilling med Martin Bigum: The Adventures of Art. Denne udstilling har også været vist i Brandts Klædefabrik og i kunstmuseerne i Randers og Herning. Det bliver den sidste udstilling i denne omgang for Portalens leder. Primo december måned blev det klart, at Jens Henrik Sandbergs dage som kunstnerisk leder af Portalen i Hundige var talte.
Her har han været leder fra august 1994 og har i de forløbne år arrangeret en række skarpt profilerede og vigtige udstillinger med dansk og international samtidskunst. Blandt highlights'ene kan nævnes: En udstilling med Ilya Kabakov, udstillinger med Sophie Calle, en udstilling, curateret af den feterede britiske kunstner Damien Hirst, udstillinger med unge danske og dengang mindre kendte kunstnere som Joachim Koester, Milena Bonifacini m.m.fl.
Nu bakker Foreningen af Kunsthaller i Danmark v/ foreningens formand Elisabeth Delin Hansen op om Jens Henrik Sandberg i en pressemeddelelse, hvori man ekskluderer Portalen fra Foreningen med den begrundelse, at Portalen uden en ansvarlig kunstfaglig leder, der kan "bevise en kunstnerisk linie og profil, samtidig med at man kan håndtere et professionelt samarbejde med danske og udenlandske kunstinstitioner" ikke kan leve op til Foreningens formål.
Sandberg har fået tilbudt at fortsætte som konsulent og forestå en til to udstillinger om året i Portalen. Men det har han ikke ønsket. Hans budget er skåret ned fra 1.420.000 kr. i 1995 til 280.000 kr. i 1998. Baggrunden for disse nedskæringer er bl.a. politisk: Venstre har konsolideret sig yderligere ved kommunalvalget i november sidste år, hvorfor den oprindelige Kunsthal-idé, der blev undfanget af Socialdemokratiet, ikke har kunnet få den fornødne støtte. Venstre ønsker, at Portalen, der også har biograf, teater, musik- og litteraturarrangementer skal være selvfinansierende.
I en pressemeddelelse udsendt i tirsdags skriver bestyrelsen om baggrunden for beslutningen om at fyre Sandberg: "I 1997 har der været 778 betalende gæster til de tre avantgarde udstillinger (Fielding, Peter Skovgaard og Virtue & Vice, red.) og 11.029 til børneudstillingen Luk øjnene op og fold ørerne ud.", som Portalen overtog fra Brandts Klædefabrik, og som åbnede i efterårsferien sidste år.
Der er stadig bølgegang i Køge Bugt. Dette kulturelt set forsømte område har nu kun Arken og Køge Skitsesamling tilbage at huse billedkunsten i.

Kluges pengekrav
Det fremgik af anmeldelsen af Corner-udstillingen i tirsdags, at gæsten Thomas Kluge bidrager med nogle højst personlige malerier - foruden et portræt af Poul Svanholm. Kluge fremstiller et økonomisk mellemværende, han har med galleriejer Jens Erik Nielsen fra Gallerihuset, Studiestræde 19, da denne ifølge Kluge skylder ham penge.
Det er altså ikke Thomas Kluges kreditor, men hans debitor, der er portrætteret før sin symbolske henrettelse, selv om det modsatte fremgik af anmeldelsen forleden. At det forholder sig således, har Jens Erik Nielsen bekræftet skriftligt til Thomas Kluge, oplyser denne til Information, men i mellemtiden er Gallerihuset gået konkurs, så Kluge står og mangler sine penge.
Man gnider således uvægerligt øjnene et par gange, når man passerer forbi Gallerihuset, der p.t. viser en udstilling med den hollandske COBRA-kunstner Corneille.
Kluge - der har fået tilnavnet '90'ernes Rembrandt' - har i sit realistiske billedsprog, der forlænger den hollandske stilleben-tradition ind i det 20. århundrede, fremstillet sin forhenværende gallerist som en blå Legomand, idet denne altid optræder i et blåt Kenzo-jakkesæt, "tillidens farve", siger Kluge. Det sker i malerierne Det er synd for den blå mand I og II samt En kostbar souvenir. En løkke hænger ned fra oven og bebuder mandens forestående hængning. Bag det affektfyldte drama, som er fremstillet på en mørk baggrund, ligger der nogle krøllede papirer, der vidner om sagsforløbet. Thomas Kluge og Jens Erik Nielsen skal mødes i retten den 1. maj, hvor det vil blive afgjort, om Kluge kan få de 148.000 kr., han gør krav på - plus renter forstås.
Sagen har naturligt nok berørt Thomas Kluge så meget, at han har måttet male sig igennem den for at få luft og lægge afstand til den. Og samtidig gør han gennem sine billeder andre kunstnere opmærksom på, at de skal holde sig langt væk fra Gallerihuset. I dag er Thomas Kluge 'i stald' hos Susanne Højriis i Bredgade, der en gang var partner med Jens Erik Nielsen, men også hun har altså taget flugtvejen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu