Læsetid: 3 min.

Kvinder forfordeles stadig

6. januar 1998

Kun få kvinder ansættes på universitetet.selv om kvinderne udgør halvdelen af de studerende, viser ny statistik

Kvinderne klarer sig påfaldende godt inden for naturvidenskab - så længe det drejer sig om uddannelse.
Men så snart dørtrinnet til en egentlig ansættelse på universitetet skal passeres, daler kvinderepræsentationen alarmerende.
Det viser en ny undersøgelse af kvindekarrierer på Det naturvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, udarbejdet af fakultetets prodekan, lektor ved Kemisk Institut, Flemming M. Nicolaisen.
"Kvinderne klarer sig fint helt op på Ph. D.-niveau. Der bliver også erklæret kvinder egnede i næsten alle ansættelsessammenhænge i forhold til faste stillinger, men det er ikke desto mindre her, selektionen sker. Enten søger kvinderne slet ikke, eller også bliver de indstillet som nummer to eller tre. Sjældent som nummer ét," siger Flemming M. Nicolaisen til Information.

Masser af studerende
På det naturvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet er der i dag ansat tre kvindelige professorer.
Prodekanens statistik viser ikke bare, at kvindedelen fra 1980 til - 90 er steget fra en trediedel til halvdelen af de studerende, men også at kvinderne bliver færdige med deres uddannelser.
Således udgør kvinderne i 1996 47 pct. af de nyuddannede naturvidenskabsfolk.
En fagstatistik viser, at kvinderne oven i købet er i flertal på de såkaldte bløde fag - biologi, biokemi og kemi. Her markerer kvinderne sig med henholdsvis 56 og 59 pct. og 41 pct. af de nyuddannede.
Mens de er noget dårligere - men ikke dårligt - repræsenteret i matematisk prægede, såkaldte hårdere fag som fysik og matematik.
Her udgør de uddannede kvinder - set over 80'erne - henholdsvis 16, 38 og 21 pct.
Også på datalogi-studiet er kvinder fraværende. Men det er der ingen umiddelbar forklaring på, siger Flemming Nicolaisen, for datalogi er ikke et hårdt, matematisk fag.

Ingen professorer
På baggrund af overrepræsentationen af kvinder i f.eks. biologi og biokemi skulle man formode, at kvinderne i hvert fald inden for de fag tegnede sig i lærerkollegiet - men nej.
Der kan hverken opdrives en kvindelig professor i biologi eller biokemi, men nok kvindelige lektorer - i alt seks kvinder er lektorer i biokemi mod 26 mænd.
Og 23 kvinder har opnået at blive lektor i biologi. Hvis man vil holde humøret højt skal man specielt afholde sig fra at studere statistikken for rekrutteringsstilingerne som adjunkter, for her glimrer kvinderne ved at være totalt fraværende inden for biologi, mens der er en enkelt kvindelig adjunkt i biokemi.
Antallet af kvindelige Ph.D. studerende er til gengæld støt stigende indenfor naturvidenskab - i april sidste år udgjorde de kvindelige studerende 34 pct. - eller i alt 126 mod 240 mænd. Nogenlunde det samme antal kvinder gennemfører studiet.

Meritmangel
Flemming M. Nicolaisen mener ikke, der er tale om en bevidst diskrimination af kvinder i ansættelsesprocedurerne på universiteterne.
"Jeg tror bare ikke, at kvinder generelt har den fornødne tid til at meritere sig. Mændene har simpelthen flere publikationer at lægge frem, hvilket jo hænger sammen med, at hvis kvinderne ikke har fået deres børn som Ph. D. studerende, skal de i hvert fald skynde sig af have dem, når de er blevet færdige."
Nicolaisens konklusion er, at konkurrencen i det naturvidenskabelige miljø er usædvanlig hård.
"Så hård, at jeg plejer at sige, at kvinderne er kloge nok til at afholde sig fra at blive. Vi har haft ansættelsesstop i mange år, og generelt skal man være parat til adskillige år i løse stillinger, før en eventuel fastansættelse. De vilkår er mænd tilsyneladende mere tilbøjelige til at acceptere end kvinder."
- Bør systemet laves om?
"Da sagen drejer sig om biologi, går jeg personligt ind for et system, der giver kvinderne mere tid til at skabe deres karrierer. Vi bør acceptere, at de simpelthen er ældre, når de søger faste ansættelser."
Et forsøg på at fastholde kvalificerede kvinder i systemet i de år, kvinder typisk føder og har små børn, er de såkaldte Curie stipendier, som dekanen for Det naturvidenskabelige Fakultet, Henrik Jeppesen, med opbakning fra Ligestillingsrådet har fået Undervisningsministeriet til at acceptere. I alt ti kvinder har fået dette særlige kvindestipendie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her