Læsetid: 3 min.

Kvinder skuffet over lovforslag om prostitution

13. januar 1998

Regeringen lever med sit forslag om en ny lov på prostitutionsområdet ikke op til sine internationale forpligtelser, mener Danske Kvinders Nationalråd

Danmark lever ikke op til sine internationale forpligtelser til at bekæmpe trafikken af kvinder, der udnyttes til prostitution, mener blandt andet Danske Kvinders Nationalråd, som er paraplyorganisation for 48 kvindeorganisationer.
Den situation ændres der ikke på med det ny lovforslag på prostitutionsområdet, der netop har været til høring hos 35 organisationer.
Fra Danske Kvinders Nationalråd lød derfor mere kritik end ros, da der i går var frist for høringssvar:
"Vi er kede af, at hele spørgsmålet om handel med udenlandske kvinder til prostitution i Danmark slet ikke er berørt i forslaget. Det er en stor og afgørende mangel," siger Randi Theil Sørensen, informationskonsulent i Danske Kvinders Nationalråd, til Information.

Danmark forpligtet
Danmark har ved adskillige lejligheder forpligtet sig til, på nationalt plan, at bekæmpe den internationale handel med kvinder med henblik på prostitution.
I 1995, på FN's 4. Verdenskvindekonference i Kina, skrev Danmark således under på det såkaldte Beijingdokument, der indeholder et langt afsnit om bekæmpelse af denne trafik.
Og så sent som i april 1997, på en EU-ministerkonference i Haag, forpligtede Danmark sig til at bekæmpe handlen med kvinder.
"Det er helt urimeligt, at vi skal blive ved og ved med at insistere på en dansk lovgivning på det her område. Danmark har skrevet under på jeg ved ikke hvor mange erklæringer om, at vi forpligter os til at bekæmpe det, og alligevel har det ikke udmøntet sig i nogen lovgivning herhjemme," siger Randi Theil Sørensen fra Danske Kvinders Nationalråd.

Indsats mod bagmænd
Rådet er desuden utilfreds med, at der i lovforslaget ikke lægges op til en skærpet indsats over for rufferi, altså økonomisk udnyttelse af prostituerede.
"Det er fornuftigt nok at afkriminalisere den enkelte prostituerede, men det burde modsvares af en skærpet indsats mod bagmandsvirksomhed," siger Randi Theil Sørensen.
Politikredse landet over prioriterer allerede i dag sager om rufferi lavt. Og lovforslaget kan gøre det endnu værre, forudser Danske Kvinders Nationalråd:
"Vi frygter, at de med det her forslag får endnu mere anledning til at sige, at de sager ikke skal prioriteres," siger Randi Theil Sørensen.
Men den bekymring behøver man ikke gøre sig, mener formanden for Politimesterforeningen i Danmark, Jørgen Ilum:
"Der er ingen grund til at tro, at lovforslaget vil slække politiets indsats," siger han og kalder rufferi for "organiseret og ubehagelig kriminalitet".
Alligevel har politiet få sager om økonomisk udnyttelse af prostituerede, erkender Jørgen Ilum:
"Der er da ikke noget, politiet hellere vil, end at få fat i de folk, der sidder og tjener tykt på andres nød og elendighed. Men når der er få sager, hænger det først og fremmest sammen med, at det er overordentlig vanskeligt at efterforske i de miljøer. Ingen står i kø for at afgive vidneforklaringer."

Lad da pigerne...
På værestedet Reden i København kommer ingen udenlandske prostituerede. Men forstander og socialrådgiver Dorrit Otzen har beskæftiget sig en del med problemet, og hun har en anden forklaring på politiets manglende interesse:
"Politiet siger: 'Herregud, lad småpigerne få lidt penge med hjem til Thailand...', men hvis der nu kom et hold thailandske blikkenslagere til Danmark, så ville de være ude igen i løbet af 24 timer - ingen ville sige: 'Herregud, lad da fyrene få lidt penge med hjem...'," siger Dorrit Otzen.
Også hun kritiserer politiets - og lovgivernes - manglende interesse for problemet:
"De udenlandske prostituerede i Danmark er den dårligst stillede gruppe, vi overhovedet har i det her land. De er fuldstændig retsløse. Alligevel er der fra officiel side ikke noget lys på problemet."
Politiets begrænsede indsats for at efterforske sager om rufferi burde ikke accepteres af politikerne, mener Dorrit Otzen: "Jeg mener, at politikerne fejler ved ikke at kræve, at politiet prioriterer de sager. Vi har i straffeloven nogle udmærkede paragraffer om rufferi - de skal bare bruges, og det må være et politisk krav," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her