Læsetid: 4 min.

'Længe leve Paven... og Fidel...'

23. januar 1998

Cubanerne råbte Viva el Papa, da Paven ankom torsdag. Men så var det også overstået

SANTA CLARA
Pave Johannes Paul II er næppe begyndt på sin første messe i én af verdens sidste kommunistiske lande, førend publikum lidt efter lidt forlod den store fodboldbane i udkanten af denne provinsby 300 km. øst fra Havana.
"Jeg skal tilbage og passe cykelstativer," sagde en ung mand. "Min 4-årige lillesøster blev utålmodig," forklarede en anden teenager.
Skønsmæssigt mødte højst 30-40.000 cubanerne frem til pavens messe i går - et skuffende tal, når man tager i betragtning, at mere end én million mennesker bor inden for bekvem rækkevidde af Santa Clara. Endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at cubanerne holdt en usædvanlig lav profil, da den nedslidte Karol Wojtyla ankom i sin hvide Pope-mobile.
De små flag blev godt nok rullet ud og en del råbte Viva el Papa! Længe leve Paven, men så var det også overstået. Da en hård kerne af troende forsøgte at gentage sloganet lidt senere, ebbede de taktfaste råb hurtigt ud.
"Det må da være nok, at jeg hepper Viva el Papa!, når han ankommer," sagde Leonardo, en ung fyr, der som alle andre i Santa Clara havde fået fri fra sit arbejde i anledning af Den Hellige Faders besøg.
Leonardo stod bagerst i mængden sammen med fire-fem andre knægte. De sludrede under hele messen. Hvorfor entusiasmen ikke var så stor?
"Jeg ved godt, at det kan se sådan ud, men vi ved ikke, hvordan vi skal reagere," forklarede Leonardo.
Under samtaler med 10-15 fremmødte cubanere lykkedes det kun at få én person til at sige noget kritisk: "Måske vil cubanerne få mere frihed efter pavebesøget."
"Vi har brug for ændringer, især fordi den økonomiske situation er så elendig," sagde folkeskolelæreren Omar. Ellers var folk åbenlyst bange for at sige noget galt til en journalist. Jorge Nilo, medlem af kommunistpartiet, hævdede at han som katolik aldrig havde haft problemer på sit arbejde. "Blot man er lidt diskret," sagde han. Han havde fået fri fra arbejdet, men det var op til ham selv, om han ville gå til messen, påstod han.
Alle udtrykte ønske om, at pavens fire dage lange hyrderejse til Cuba i denne uge vil bringe "fred og frihed", et typisk slogan fra kommunistpartiet, som ses på skilte overalt på Cuba. Men så snart man spurgte, om folk ønskede mere frihed, lød svaret: "Vi har allerede frihed på Cuba," som en midaldrende kvinde fra Fomento påpegede.
"Jeg er tilfreds med den frihed, vi har på Cuba. Jeg kan sige, hvad jeg ønsker. Materielt har vi det bedre end i andre lande, og her bliver menneskerettighederne beskyttet," fortalte Ray, en fabriksarbejder fra den nærliggende provinsby Cienfuegos.

Mødepligt
Fyrre år med øredøvende propaganda og en karismatisk leder som Fidel Castro har virkelig sat sine spor i cubanernes sind. De er vant til at gå til massemøder som pavens messe i går.
"Normalt sker der dét, at man skal ind og registrere sig på arbejdspladsen, så går man til stadion, hvor der er reserveret specielle pladser til hvert firma og kontor. Når man har vist sit ansigt dér, går mange hjem," forklarede en kilde.
Helt det samme ritual følges, når et statsoverhoved lander i lufthavnen og bliver kørt ind til byen. Ved sådanne lejligheder bliver der reserveret plads for de ansatte langs ruten, og de har mødepligt.
"Det er årsagen til, at så mange dukkede op langs pavens kørerute i Havana og Santa Clara".
"Vi er da enormt begejstrede for, at paven er kommet," sagde Lidia, en midaldrende husmor, som inviterede Informations udsendte indenfor i sit hus til et glas ananas-juice. "Men regeringen har beordret os at opføre os civiliseret, overholde en streng disciplin og undgå at overreagere. Kun på den måde kan vi vise paven respekt."

Fanger bør fri
Sent i går aftes skulle den katolske kirkes overhoved møde den cubanske leder. Der var ubekræftede rygter om, at paven ville anmode om løsladelse af alle politiske fanger på Cuba. Det antages, at der er mellem et og tre tusinde.
I sin tale i Santa Clara afleverede paven et indirekte svar på Fidel Castros påstand under velkomstceremonien onsdag i Havana, om at "den mægtigste økonomiske, politiske og militære magt i verden er ude på at begå folkemord mod det cubanske folk."
Det var en klar reference til USA's 35 år gamle handelsblokade mod Cuba, som har forårsaget mangel på medicin og hospitalsudstyr, siden Sovjetunionen afskar sin hjælp til Cuba i 1991. I sin tale påstod Castro, at USA's blokade bærer ansvaret for "sult, sygdom og alle økonomiske problemer på Cuba."

Promiskuitet
I Santa Clara beklagede paven den krise, Cuba gennemlever, men han nævnte ikke blokaden.
"Der er stor mangel på fødevarer, lønnen er for lav, og folk er utilfredse af ideologiske grunde. Det har skabt en krise for den cubanske familie. Nogle er tvunget til at arbejde langt væk fra familien, andre må udvandre for at klare sig."
Ifølge paven går opløsningen af den cubanske familie ud over børnene.
"Det er trist, at se al promiskuiteten, al råheden, alle de unge, der har sex inden ægteskabet og tabet af etiske værdier i det cubanske samfund," sagde Paven.
Fidel Castros syn på virkeligheden var himmelvid anderledes:
"Her på Cuba vil Deres Hellighed finde mindre social ulighed og færre hjælpeløse borgere, færre børn uden skolegang, færre patienter uden hospitaler, flere lærere og læger pr. indbygger end i noget andet land i verden. Under Deres besøg vil De se, at alle cubanere nyder total ytringsfrihed."
Forsættes side 5...

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu