Læsetid: 2 min.

Lagmand: Vi har fået en dårlig behandling

17. januar 1998

Afventende færøsk reaktion på rapporten - spørgsmålet om sagsanlæg mod den danske stat eller Danske Bank er uafklaret

TORSHAVN
"Vi føler os bekræftet i vores opfattelse af, at Færøerne har fået en dårlig behandling. Landsstyret er blevet underinformeret om hele forløbet omkring aktiebyttet. Landsstyret er blevet fejlinformeret af Den Danske Bank," sagde laugmand Edmund Joensen (Sambandsflokkurin) på pressemødet fredag efter offentliggørelsen af Grønborgkommissionens rapport.
Og det var den klareste melding, han kom med på det tre kvarter lange perssemøde. Landsstyret har nu nedsat et hurtigtarbejdende udvalg bestående af embedsmænd, færøske og udenlandske juridiske eksperter.
"Udvalget skal undersøge om der er grundlag for at gøre et retligt krav gældende over for den danske stat og eller Den Danske Bank," sagde Edmund Joensen.
Ret meget mere havde han sådan set ikke lyst til at sige.
Lidt mere åbenmundet var vicelagmand Eilif Samuelsen (Sambandspartiet):
"Rapporten har helt klare signaler om, at hele forløbet omkring aktiebyttet er blevet planlagt i fællesskab af Den Danske Bank, Finanstilsynet, formanden for Finansieringsfonden og statsministerens embedsmænd. Forløbet blev tilrettelagt og serveret for de færøske myndigheder som en fuldbyrdet kendsgerning. Og tidspresset betød, at de blev presset til at godkende aktiebyttet uden at have den relevante information," sagde han til Information.

Afværgende svar
Edmund Joensen henviste til udvalgsarbejdet, da han blev spurgt om hans holdning til statsminister Poul Nyrup Rasmussens pressemeddelelse om, at Færøerne bør have erstatning og at regeringen støtter et sagsanlæg mod Den Danske Bank:
"Det vil jeg ikke tage stilling til nu," sagde han.
På spørgsmålet om hvad han mener om, at undersøgelseskommissionen konkluderer, at direktør i Den Danske Bank Peter Straarup fortiede en viden om forventede tab i Færøbanken, før aktiebyttet mellem Færøbanken og Sjovinnubanken, svarede Edmund Joensen: "Jeg vil ikke gå i detaljer i dag".
På spørgsmålet om han ikke undrer sig over, at Poul Nyrup Rasmussen kunne spise morgenmad den første marts med daværende lagmand Marita Pedersen til Nordisk Råds Ministermøde, uden at orientere hende om, at han havde modtaget et brev fra Den Danske Bank den 8. februar som beder om et møde, for at drøfte ejerforholdene i de færøske banker, svarede lagmanden.
"Der er meget i dette forløb, som undrer mig."
Med andre ord har den færøske lagmand ikke fundet grundlag i rapporten for at afvise et sagsanlæg mod den danske stat.
Det er den foreløbige konklusion ovenpå en hektisk dag, hvor vinterens første sne natten mellem torsdag og fredag farvede Verdens Navle hvid og sneflagerne hidsigt blæste det lune, milde vejr ud over Atlanten.
Den færøske radio har sendt direkte fra klokken otte i morges. Journalister og andet godtfolk stod i kø klokken 15 foran Rigsombudet for at købe rapporten - men der var kun fløjet 96 eksemplarer op til det færøske folk, forklarede en venlig kvinde, så danske journalister måtte vente til klokken 17.
På det tidspunkt hang en A-4 side på døren, som kort og godt meldte: Udsolgt.
Information nåede kun at kaste et blik i konklusionerne før pressemødet, fordi en kollega fra et større københavns dagblad havde åndsnærværelse nok til at bestikke en færøsk journalist med en flaske whisky - og venligt delte sin rapport med et lille dagblad.
Jo, laugmand Edmund Joensen har så sandelig ret i, at der er behov for nye procedurer for gensidig information mellem Danmark og Færøerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her