Læsetid: 2 min.

Landbruget spreder farlige hormonstoffer

21. januar 1998

Greenpeace opfordrer landbruget til at standse brugen af sprøjtemidler med østrogenlignende stoffer

Landbrugets grovvareselskab, DLG, bør standse salget af sprøjtemidler som indeholder hormonlignende stoffer.
Og Landbrugsraadet bør sige nej til annoncer for den slags sprøjtemidler i Landsbladet og i det hele taget få de danske landmænd til at standse brugen af dem.
Det mener miljøorganisationen Greenpeace, der i går henvendte sig til Landbrugsraadet om sagen.
Baggrunden for opfordringen til landbruget er, at Greenpeace har fundet ud af, at landbruget har klaget over indholdet af hormonstoffer i byslam.
Det er sket i et brev fra Landbrugsraadet til Miljøstyrelsen den 18. september sidste å, som Greenpeace har fået aktindsigt i.
Her udtrykker Landbrugsraadet sin bekymring over miljøfremmede stoffer i blød plastic og over indholdet af de hormonlignende nonylphenoler i slam fra rensningsanlæg.
Nonylphenoler er hormonlignende stoffer, der er giftige i vandmiljøet, skadelige for dyrs forplantning og mistænkt for at føre til nedsat sædkvalitet og testikelkræft hos mennesker.
"Idet vi med tilfredshed kan konstatere, at Landbrugsraadet har erkendt, at indholdet af nonylphenoler i spildevandsslam er kritisk i forhold til brug af slammet til jordbrugsformål, skal vi gøre opmærksom på, at landbruget selv årligt tilfører Danmarks jorde over 25 gange større mængder gennem anvendelse af en række plantebeskyttelsesmidler," skriver Greenpeace i sit brev til Landbrugsraadet.
Gennem spildevandsslam kan op til 5,6 tons om året spredes på markerne.
Det er "dybt problematisk," mener Greenpeace. Men de samme stoffer bruges som hjælpestoffer og tilsætning til ukrudtsmidler. Og ad den vej bliver der spredt 145 tons ud. Et tal, der bla. fremgår af Miljøstyrelsens egen opgørelse fra 1995.

Betænkningstid
Derfor opfordrer Greenpeace nu Landbrugsraadet til at tage sig selv alvorligt og gøre sin indflydelse gældende i Dansk Landbrugs Grovvareselskab, DLG.
DLG ejer nemlig virksomheden AgroDan (det tidligere Esbjerg Kemi), der produceret sprøjtemidlerne Dimethoat 40, Fungazil MLF, Kerb 50 og Stomp 400, der alle indeholder nonylphenoler.
DLG's direktør, Asbjørn Børsting, kunne desværre ikke træffes i går og i Landbrugsraadet udbad Leif Erhard Nielsen sig til at undersøge henvendelsen fra Greenpeace, før han udtaler sig.
Dansk Agrokemisk Forening har lovet, at producenterne vil fjerne de mistænkte stoffer inden år 2000.
På Miljøstyrelsens liste fra december 1997 er der stadig cirka 100 tilbage, oplyser Nina Herskind fra Miljøstyrelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her