Læsetid: 3 min.

Lang dags debat mod kort Færø-næse

28. januar 1998

En tavs Uffe Ellemann-Jensen var den største overraskelse, da regeringen gav sig selv den bebudede Færø-næse i går. Venstre raser fortsat forgæves

Folketinget vedtog i går en klar kritik af to regeringers rolle i Færøsagen. Samtidig dryppede der kritik på Fi-nanstilsynet, Finansieringsfonden af 1992, og på Den Danske Bank.
Allerede i går formiddag blev regeringen og SF og Enhedslisten enige om en fælles tekst. Dermed var spændingen på forhånd udløst, da Folketinget samledes til en mange timer lang debat om forløbet af Færø-sagens håndtering.
Alligevel føg kritikken igennem luften, især fra og til Anders Fogh Rasmussen, Venstres næstformand, der overraskende nok overtog kampen fra Venstres partileder, der ellers har tegnet partiet i sagen.
"Færøberetningen tegner et billede af en regering, der opfattede Færøerne som en mindreværdig forhandlingspartner. Den tegner et billede af en Finansminister der villigt tilsidesatte grundlæggende retsprincipper, og den tegner et billede af en regering, der har fortiet oplysninger, eller givet vildledende oplysninger, til Folketinget", tordnede Anders Fogh Rasmussen. Han sammenlignede senere Færøberetningen med højesteretsdommer Mogens Hornslets Tamil-rapport.
Det fik Pia Gjellerup, den socialdemokratiske gruppeformand, på banen.
"Hvor står der i beretningen, at regeringen har handlet umoralsk? Hvor står der i beretningen at regeringen har forholdt mennesker deres retskrav? Hvor står der i beretningen at regeringen vidste, at den gav urigtige oplysninger til færingene? Det er en hån at sammenligne med Tamil-rapporten", gav Gjellerup igen.

Salens latter
Uffe Ellemann-Jensen holdt sig beskedent tilbage i Folketingsdebatten i går. Da Ole Stavad (S) fra talerstolen spurgte, om det var under Venstrehøvdingens værdighed at debattere med almindelige folketingsmedlemmer, nikkede Uffe Ellemann bejaende til salens latter. Derefter var Ellemann mest at finde i den side at Folketingssalen, hvor medlemmerne kan stå og ryge.
Til gengæld var Anders Fogh Rasmussen involveret i den ene politiske batalje efter den anden. Det foretrukne Venstre-skyts var den forklaring, som finansministeriets departementschef, Anders Eldrup, har afgivet i Færø-beretningen, om finansministerens påståede påvirkning af finanstilsynet i en kritisk fase af Færø-forløbet.
Her modsiger Eldrup både Lykketoft og finanstilsynets direktør, Eigil Mølgaard. Venstre udlægger departementschefens ord som bevis for, at Lykketoft har begået magtfordrejning.
"Som vi udlægger loven om finanstilsynet, så kan politikere ikke lægge deres fingre på vægten på den måde. Derfor vil vi have en uvildig juridisk undersøgelse", sagde Fogh Rasmussen.
Dét fik SF's Holger K. Nielsen på banen: "Det er interessant at Anders Fogh Rasmussen nu fortolker Uffe Ellemann Jensens ord efter devisen "det, Uffe mener, er..". Det er et tilbagetog i forhold til tidligere meldinger, så man kommer til at tænke på hærens tilbagetrækning efter nederlaget i 1864. Sloganet Venstre ved du, hvor du har, får ny betydning: de er på tilbagetog, vildt skydende omkring sig", sagde SF-lederen.

Regeringens gæld
Den konservative leder, Per Stig Møller, tog sig det nær, at der på forhånd var en stemmeaftale mellem regeringen, SF og Enhedslisten om en dagsorden.
"Regeringens gæld til SF og Enhedslisten er efterhånden så stor, at regeringen er lige så insolvent politisk, som de Færøske banker var det økonomisk", buldrede den konservative leder. Det faldt ham særligt for brystet, at tingets dagsorden kritiserer Schlüters regering.
I dagsordenen fra Færødebatten, der havde flertal allerede fra dagens start, fastslås det, at der er grund til kritik af skiftende regeringer, der siden 1992 har undladt at give det færøske landsstyre rettidig information. Samtidig mener Folketinget at Finanstilsynet i Færøsagen har optrådt "på en sådan måde, at det var uklart for andre, hviken rolle Finanstilsynet spillede i forbindelse med aktiebyttet".
Endelig gentager Folketinget Færøberetningens sætning om, at Den Danske Bank gav oplysninger til landsstyret, der ikke var dækkende for den faktiske situation, som Færøbanken befandt sig i. Derfor opfordrede Folketinget i går regeringen til at undersøge muligheden for at gøre et erstatningskrav gældende overfor Den Danske Bank. Og endelig tog Folketinget til efterretning, at regeringen vil undersøge diverse embedsmænds rolle i hele Færøbank-sagen.

Færøsk kritik
Færøske politikere udtrykker overfor Ritzaus Bureau stor utilfredshed og dyb vredeover Færødagsordenen.
"I særdeleshed er det meget, meget utilfredsstillende, at ordet kompensation til Færøerne ikke på nogen måde framgår af dagsordensforslaget, siger formanden for Lagtingets retsudvalg, Bjørn a Heygum: "Danske myndigheder har lumpet og snydt os, og man kan ikke slippe for sit ansvar på den måde. Jeg forstår ikke, hvorfor man nu bakker ud," siger Heygum, som finder dagsordenen meget reserveret og vidner om, at regeringen ikke vil påtage sig det faktiske ansvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her