Læsetid: 4 min.

Lokalpolitiker offer for ETA's nye strategi

10. januar 1998

En voldsbølge er rullet gennem Baskerlandet i det nye år, og fredag blev en 35-årig konservativ politiker dræbt, da en bilbombe eksploderede

Madrid
Den 35-årige baskiske lokalpolitiker José Ignacio Irureta Goiena mistede tidligt i går morges livet, da en bombe eksploderede mens han i bil var på vej til sit arbejde.
Bomben menes at være placeret af den baskiske terrororganisation, ETA, der har likvideret mere end 800 personer i de sidste 30 år, og har stået bag en række bombeattentater og kidnapninger.
"Terroristerne ønsker at myrde dem, som er demokratiske," sagde den spanske regerings talsmand Miguel Angel Rodriguez i en kommentar til mordet.
Indenrigsministeren i Baskerlandet, Juan Maria Atutza, kaldte mordet for "endnu et tegn på ETA's foragt over for folkets vilje. Det er, hvad man kalder fascisme."
Irureta Goiena var konservativt byrådsmedlem i den lille baskiske by, Zarauz, og han er den tredie politiker fra ministerpræsident José Maria Aznars regeringsparti, Partido Popular, der er blevet myrdet i det sidste halve år.
I juli måned blev Miguel Angel Blanco efter lang tids kidnapning myrdet af ETA, selv om op imod flere millioner spaniere demonstrerede i gaderne for at få ham sat på fri fod.
Og for en lille måned siden, fik den 64-årige lokalpolitiker, José Luis Caso, en kugle i nakken, netop som han skulle til at drikke et glas vin på en bar. Mordet på Caso fandt sted få dage efter, at den spanske højesteret havde idømt 23 ledelsesmedlemmer af det baskiske selvstændighedsparti, Herri Batasuna (der regnes som ETA's politiske arm) syv års fængsel.
Siden da er en voldsbølge rullet igennem Baskerlandet, og flere konservative lokalpolitikere er blevet udsat for mordtrusler.

Ny strategi
Hvor det tidligere var højtstående militærfolk og medlemmer af civilgarden - repræsentanter for "den repressive statsmagt" - der blev udsat for bombeattentater har terroristerne ændret strategi her i midten af halvfemserne. Det er i stigende grad lokale politikere, institutioner og forretningsfolk i Baskerlandet, der bliver udsat for terror og trusler.
På husmure er der slogans, der skal vække frygten i den lokale befolkning: "Hvis I ønsker krig, så lad der blive krig", "Du bliver den næste" og "Vi vil dræbe dig".
Så sent som torsdag blev Victorio Fernandez, en 45-årig konservativ lokalpolitiker i byen Erandio udsat for mordtrusler, efter at hætteklædte unge havde sat ild til hans køkkenforretning. Fernandez er kendt i en bredere spanske offentlighed, efter at han den 26. december ryddede flere avisers forside med en erklæring om, at ETA burde sætte ham selv øverst på dødslisten.
Formanden for den baskiske afdeling af Partido Popular, Carlos Iturgaiz, har anmodet det baskiske lokalpoliti - Ertzaintza - om ekstra politibeskyttelse af partiets 166 lokalpolitikere i regionen, men også andre partiers politikere udsættes for trusler og voldsaktioner. I 1997 steg antallet af registrerede voldsaktioner imod de politiske partier til 138 - en stigning på en trediedel i forhold til året forinden - og det moderate konservative baskiske nationalistparti, PNV, topper denne kedelige rangliste. I sidste weekend blev to medlemmer af PNV udsat for molotovcoctails mod hus og bil, og et medlem af det venstreorienterede baskerparti Eusko Alkartasuna led samme skæbne.

Intern kritik
Hætteklædte unge, der sympatiserer med ETA og kræver baskisk selvstændighed, har i det nye år gjort livet surt for mange lokalpolitikere og forretningsdrivende.
I mere end 20 baskiske byer har de hætteklædte smidt molotovcocktails mod banker, butikker, politistationer og sat ild til biler og benzinstationer.
I tirsdags satte en gruppe maskerede unge ild til et rådhus i byen Legazpi, der ligger i Guipúzcoa, der anses for at være ETA's højborg i Baskerlandet.
Mere end 1000 lokale borgere deltog torsdag aften i en demonstration foran det nedbrændte 250 år gamle rådhus, og det var endnu et symbol på det udbredte folkelige ønske i Baskerlandet om at få fred og stoppet volden.
Det lokale byråd har fordømt aktionen som "barbari og mangel på respekt for borgerne". Herri Batasuna (HB) undlod - som i så mange andre tilfælde - at stemme for en fælles resolution imod aktionen, men det lokale HB-medlem af byrådet, Jon Imanol Ormazabal, har alligevel i kategoriske vendinger taget afstand fra de unge radikales metoder: "Vi kan hverken forstå eller acceptere dette angreb på rådhuset," sagde han.
Han er ikke den eneste HB-politiker, som ønsker en debat i partiet om voldsmetoderne. En HB-parlamentariker i Navarra, advokaten Patxi Zabaleta - der var en af forsvarerne i Højesteretten for de 23 dømte HB-politikere - sagde forleden i et interview med avisen El Diario Vasco, at mordet den 11. december på Caso "ikke kan forsvares menneskeligt, moralsk eller politisk".
Han forklarede i interviewet, at der på den baskiske venstrefløj og ikke mindst i HB er store spændinger mellem de pacifistiske kræfter og dem, der ønsker mere "politistatsagtige" metoder - men at flertallet tager afstand fra mordet på lokalpolitikeren.

Vold eller dialog
I løbet af januar måned vælger HB en ny national ledelse, der skal afløse de 23 fængslede ledelsesmedlemmer, og det kan få stor betydning for den fremtidige strategi.
Talsmanden for det regerende baskiske parti PNV, Joseba Egibar, sagde forleden til dagbladet El Pais, at den seneste voldsbølge i Baskerlandet kan hænge sammen med indre politiske uenigheder på den baskiske venstrefløj. De unge hætteklædte voldsmænd er ifølge ham "ikke parat til at acceptere, efter så lang tids personligt engagement (..) teserne fra dem, som mener, at volden er kontraproduktiv."
Men de unge hætteklædte i gaderne, mange medlemmer af Herri Batasuna og aktive terrorister i ETA's kerne deler ikke den opfattelse. De mener, at voldelige aktioner er et vigtigt politisk instrument til at sikre Baskerlandet selvstændighed. Det har isoleret dem fra de demokratiske baskiske partier og størstedelen af den baskiske befolkning.
Partierne bag den baskiske fredspagt mødes på fredag den 16. januar for at diskutere, hvad der kan gøres for at dæmme op for volden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her