Læsetid: 2 min.

Massiv modstand mod ny fødevarekontrol

14. januar 1998

Den kommunale levnedsmiddelkontrol skal centraliseres - det er en rigtig dårlig idé, for det vil øge mistilliden til fødevarerne, mener kritikere

Staten skal fremover stå for kontrollen med fødevarerne. Det betyder, at de kommunale levnedsmiddelkontroller rundt om i landet skal samles i ca. ti regionale, som én myndighed skal have ansvaret for. Det fremgår af den fødevarepolitiske redegørelse, som fødevareminster Henrik Dam Kristensen på regeringens vegne fremlagde i går.
Tanken bag det nye system er, at kontrollen med fødevarerne skal blive mere ensartet, end det er tilfældet i dag, hvor 32 kommunale kontroller samt tre statslige direktorater holder øje med fødevarerne.
Planen om at samle fødevarekontrollen bliver mødt med stor utilfredshed af både Levnedsmiddelkontrollen i København, af SF og til dels de radikale. Parterne anerkender dog, som det eneste positive i planen, at den vil kunne sikre en mere ensartet sagsbehandling.
"Sagen er, at de problemer der kommer, måske ikke når frem til offentligheden, når det hele bliver styret med stram hånd i Fødevareministeriet," siger fødevareordfører for SF, Jørn Jespersen til Information. Han frygter, at mistilliden til fødevarerne fra forbrugerside vil eksplodere, fordi der "måske med rette kan være tvivl om, hvorvidt problemer holdes skjult ud fra eksportinteresser."

Problemer sløres
Direktøren i Levnedsmiddelkontrollen i København har samme frygt, og han mener, at en statslig kontrol decideret er "en dårlig idé."
"Det er farligt at samle hele ansvaret i eet ministerium - særligt i et tidligere erhvervsministerium, som er lydhør over for de stærke industriinteresser. Det bliver helt klart nemmere at sløre de problemer, der er med fødevarerne, som man ikke vil have frem," siger Jørgen Højmark til Information.
Han eksemplificerer sit synspunkt med sagen om de københavnske restauranter, der sidste år blev hængt ud med navn i aviserne, fordi de havde fordærvet mad på menuen.
"Det ville vi aldrig have fået lov til, hvis vi havde været en del af det statslige system," siger han.
Den radikale Elsebeth Gerner Nielsen mener umiddelbart, at det er godt med en samlet kontrol. Alligevel har hun betænkeligheder, fordi systemet kan betyde, at fejlene ikke bliver opdaget.
"Derfor vil jeg have, at der bliver lavet en uafhængig kontrol med den statslige kontrol," siger Elsebeth Gerner Nielsen til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her