Læsetid: 2 min.

Menneskeskildreren

6. januar 1998

Viggo Rivad leverer en suggestiv billedfortælling fra det Øvre Ægypten - og hylder en ung, nubisk kvinde

NY BOG
Amra - en nubisk kvinde hedder Viggo Rivads nye fotobog, der er en hyldest til en ung, nubisk kvinde fra den lille ø Seahil i Nilen uden for Aswan i det allersydligste Ægypten. Han har fulgt kvinden fra 1991 og har langsomt vundet hendes og hendes families tillid, således at han i dag kan fotografere hende i en for muslimske kvinder yderst intim situation, nemlig uden slør og i færd med at sminke sig. Amra personificerer den ny udvikling i Ægypten:
Hun er endnu ugift, trods sine 30 år og talrige tilbud, hun er udearbejdende og handelsuddannet, og hun klæder sig gerne i vesterlandsk tøj, når familien ikke ser det. Hun tjener penge til familien og sørger for de daglige fornødenheder, som hun køber efter arbejdstid i Aswan og fører med sig over Nilen i den lille færge.
Det fortæller Rivad i sin tekst og i de ledsagende billedtekster.
Det er en elegant pointe fra Rivads side, at i et land, hvor turisthorderne retter objektiverne og videokameraerne mod de fascinerende bygningsværker fra det gamle Ægypten - pyramiderne og kongegravene - dér retter han sit objektiv mod den feudale og eksotiske hverdag, som den fortsat leves af millioner af mennesker rundt om i verden her på kanten til det 21. århundrede.
Og det er naturligvis mere øjeåbnende at blive orienteret om dagligdagen, arbejdsfordelingen og økonomien i et nubisk hjem end endnu engang at se de stereotype turist-ikoner, der er blevet overeksponeret af rejsebranchen som glittede drømmebilleder.

En tidsrejse
Viggo Rivads billeder åbenbarer en undren og fascination af livet i Aswan og på Seahil Island.
Vi kender Viggo Rivad - der stadig ernærer sig som taxachauffør i det Københavnske - fortrinsvis som skildrer af de sociale udkantsområder i Danmark. Stærkest i erindringen står nok hans portrætfotografier fra Kofoeds Skole og hans Slumstormer-portrætter fra Fredensgården.
Men Viggo Rivad har jo også fotograferet i Venedig, i Mexico, Kina, Venezuela m.v. På Seahil Island er han mediscenesætter af et kulturelt møde mellem øst og vest, hvorved opstår en smittende fortryllelse.
Han fotograferer også i Aswan, der har 1 mio. indbyggere og stiller ind på det myldrende liv i zouk'en. Ved midnatstid, når menneskebørnene sover, vækkes hans erindring om Paris i 50'erne. Det er således også en tur tilbage i tiden, den nu 76-årige Rivad har taget.

*Viggo Rivad: Amra - en nubisk kvinde. 80 s. 148 kr. Gyldendal. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her