Læsetid: 2 min.

Miljøstyrelsen: Intet forbud mod omstridt gift

16. januar 1998

Giftstoffet bromoxynil forbydes i USA efter mistanke for fosterskader. Trods fund i grundvandet følger Miljøstyrelsen ikke det amerikanske eksempel

Miljøstyrelsen i Danmark ser ingen umiddelbar grund til at revurdere giftstoffet bromoxynil, som bomuldsavlerne i USA har fået forbud mod at anvende.
"Måske vil vi revurdere, hvis oplysningerne fra den amerikanske miljøstyrelse viser, at forbudet bygger på generelle forhold," siger cand. pharm. Nina Sørup Hansen i Miljøstyrelsen til Information.
"Men der dyrkes jo ikke bomuld i Danmark. Det er da muligt at restindholdet er for højt i bomuldsfrøolie. Men der er ikke for høje rester i dansk korn."
I Danmark bruges bromoxynil mod ukrudt i kornmarker. Forbruget steg fra 20 tons i 1994 til 33 tons i 1996, viser Miljøstyrelsens statistik.
Giftstoffet blev revurderet i 1994-95 efter at Miljøstyrelsen tidligere havde forsøgt at få gennemført et forbud. Det er klassificeret som fosterskadende i lav kategori, siger
Nina Sørup Hansen.
Tarjei Haaland fra Greenpeace Danmark mener at bromoxynil burde være forbudt for længe siden.
"Vi påpegede allerede i 1994 at bromoxynil er fundet i dansk grundvand, ifølge en rapport fra Ole Chr. Hansen, DTI Miljøteknik. Det er skandaløst, hvis Miljøstyrelsen ikke tager initiativ til at vurdere stoffet påny på baggrund af de amerikanske argumenter," siger han.

Ikke med i vejledning
Bromoxynil er ikke med i Miljøstyrelsens vejledning for kontrol med drikkevandsboringerne.
I kontrollen af det danske grundvand er det planen at tage både bromoxynil og nogle af dets nedbrydningsstoffer med fra 1999, oplyser seniorforsker Carsten Langtofte i Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser.
Forbuddet i USA er et hårdt slag mod den gensplejsede bomuldsplante fra firmaet Stoneville Pedigreed Seed i Memphis, skriver ugebladet New Scientist.
Planten er resistent mod bromoxynil. De amerikanske farmere plantede den nye bomuld på 170.000 hektar sidste år - og planlagde at gøre det på 500.000 hektar i år. Det er en tiendedel af de amerikanske bomuldsmarker.
Forbudet i USA skyldes risiko for fosterskader og kræft ved indtagelse gennem fødevarerne.
Den amerikanske miljøstyrelse har for første gang anvendt princippet i en ny lov om at det er den samlede risiko for at indtage et stof gennem fødevarerne, der skal vurderes.
I marts skal denne fremgangsmåde vurderes af en videnskabelig komite. Hvis den når samme resultat som miljøstyrelsen, er det første gang, en gensplejset plante må trækkes tilbage fra markedet på grund af et giftstof som den er gjort modstandsdygtig imod.
New Scientist skriver i sin leder, at princippet om at lægge risikomomenterne sammen er "det eneste logiske" og at de bioteknologiske virksomheder kunne "hjælpe sig selv" ved at koncentrere deres forskning om noget bedre end planter der kræver giftige kemikalier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her