Læsetid: 3 min.

Ministeren blev væk

20. januar 1998

Thorkild Simonsen undgik mandag at lade sig sætte under pres og aflyste et planlagt besøg på et børneasylcenter

"Min far han er så ond. Han slog os rigtig mange gange, da han boede sammen med os."
Madeleine på ni år giver interview i et læskur på Tesdorpfsvej på Frederiksberg.
Fem tv-hold og en håndfuld journalister er kommet for at møde blandt andre Madeleine og hendes lillesøstre Maisam på otte og Maria på syv.
Men først og fremmest for at møde ham, der - som Madeleine forklarer - "bestemmer over børnene på børnecentret". Hun kender godt hans navn: Thorkild Simonsen.
Børnecentret er Dansk Røde Kors' asylcenter på hjørnet af Stockflethsvej og Tesdorpfsvej. Her bor de børn, der ankommer til Danmark som uledsagede, mindreårige asylansøgere, mens deres ansøgninger om asyl behandles. Madeleine, Maisam og Maria bor der, fordi deres mor, den 33-årige Wafaa Mohanna, er frihedsberøvet og indkvarteret i Sandholmlejrens lukkede afdeling.
Madeleine, Maisam og Maria er født i Danmark. I 1988 søgte Wafaa Mohanna og hendes daværende mand asyl i Danmark - og fik det. Under falske forudsætninger.

Søgte asyl igen
De havde oplyst, at de kom fra Libanon, men de var fra Syrien. Da det blev opdaget, blev Wafaa Mohannas mand udvist af Danmark, mens Wafaa selv søgte asyl igen - blandt andet med henvisning til hendes mands voldelige adfærd over for hende og døtrene og hendes frygt for, hvad der ville ske dem, hvis de blev sendt til Syrien.
Udlændingestyrelsen vurderede, at Wafaa Mohannas asylansøgning var åbenbart grundløs.
Indenrigsministeriet sagde nej til at give hende opholdstilladelse af humanitære grunde - og af ganske særlige grunde. Wafaa Mohanna gik under jorden sammen med døtrene og levede sådan i to år.
I november 1997 blev familien fundet af politiet og skilt ad. Wafaa Mohanna blev anbragt i Sandholmlejren, mens døtrene blev indkvarteret hos Røde Kors på Tesdorpfsvej.
6. januar viste DR 1 dokumentarprogrammet "Børn under jorden" om Wafaa Mohanna og hendes tre døtre. 9. januar skrev Folketingets ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen til Wafaa Mohannas advokat Thorkild Høyer, at han ikke har "grundlag for at kritisere Indenrigsministeriets afgørelser".

Familien Gündüz
12. januar gav en anden sag noget, der kunne ligne nyt håb for aktivisterne i det, der nu hedder Asylgruppen, som gennem to et halvt år har arbejdet med sagen. Efter at have set et indslag i TV-Avisen søndag aften den 11. januar gav Thorkild Simonsen dagen efter opholdstilladelse af "ganske særlige grunde" til den tyrkiske mor Hülya Gündüz og hendes søn Emrah: "Tyrkisk mor og søn reddet på stregen", skrev Politiken og citerede indenrigsministeren: "Jeg er helt klar over, at nogen vil mene, at jeg er en slapper - at når jeg er udsat for passende pres, så giver jeg efter."
Ved siden af artiklen om familien Gündüz stod artiklen om familien Mohanna: "Syrisk familie udvises til dødstrusler".
Da aktivisterne i Asylgruppen hørte, at indenrigsministeren mandag den 19. januar skulle aflægge besøg på børneasylcentret på Frederiksberg, satte de sig for at efterprøve, om han er en slapper. Om det hjælper at udsætte ham for passende pres.
En halv time før ministerens bebudede ankomst står Asylgruppen, dens sympatisører og det tilkaldte mediekorps klar til at dække ministerens møde med de tre syriske piger. Medieopbuddet er ikke set større i nogen asyl-enkeltsag siden Chitra-sagen i efteråret 1996.
At alle parter ved, hvad der forestår, understreges af politiets tre patruljevogne. Og af at ministeren slet ikke dukker op.
Efter to timers frysende ventetid, og efter at TV-Avisens udsendte på sin mobiltelefon har været igennem til ministeren på det lune kontor på Slotsholmen, piller aktivisterne "Stop udvisningerne"-banneret ned fra plankeværket. Thorkild Simonsen har hørt om de ventende demonstranter og aflyst besøget på Tesdorpfsvej.
Når de sidste rejsedokumenter om få dage er fremskaffet, kan Wafaa Mohanna, Madeleine, Maisam og Maria sættes på flyet til Damaskus. Vel vidende, at den danske indenrigsminister ikke er nogen slapper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her