Læsetid: 2 min.

Nøglepersonerne i Færøsagen

17. januar 1998

Færø-Kommissionen udpeger tre skurke og politikerne endnu to. Statsministeren og finansministeren er med på det 'sorte' hold

Færø-Kommissionen siger, at direktør i Den danske Bank, Peter Straarups udtalelser "ikke var dækkende for den faktiske situation", da han fortalte Færøerne, at Færøbanken var penge værd. Minimum 200 millioner har Straarup - bevidst eller ubevidst - forsøgt at snyde Færøerne for i forbindelse med sagen, konkluderer Færø-raporten.
Tallet på 200 millioner er ikke endeligt -det kan sagtens være meget større. Regeringen giver Straarup den store skyld i sagen.

Richard Mikkelsen
Richard Mikkelsen, tidligere nationalbankdirektør, og daværende formand for Finansieringsfonden af 1992, der formelt overtog Færøbanken fra Den Danske Bank i 1993.
Richard Mikkelsen vidste, at Færøbanken ikke var den pris værd, som Peter Straarup forlangte. Det er derfor usikkert, om det færøske landsstyre kan rejse erstatningssag mod Den Danske Bank for tabene i forbindelse med overtagelsen af Færøsagen. Mikkelsen vidste for meget og undlod at give sin viden videre.

Peter Sylvest Larsen
Finanstilsynet og dermed vice-direktør Peter Sylvest Larsen, der deltog i forhandlingerne for tilsynet kritiseres fra flere sider for en alt for politisk håndtering af tilsynsopgaven med de to banker.
Finanstilsynet gennemgik i følge kritikere således ikke Den Danske Banks datterselskab på Færøerne, Færøya Banki så minutipøst som konkurrenten.
På den baggrund kunne Finanstilsynet ikke levere præcise oplysninger om de to færøske bankers finansielle styrke
Heller ikke Peter Sylvest Larsen var opmærksom på, at Den Danske Banks oplysninger ikke kunne lægges til grund for den endelige pris.

Mogens Lykketoft
Finansminister Mogens Lykketoft. Han ærger sig over at Den Danske Bank løj for ham. Men i forløbet havde han travlt med så meget andet, at han ikke undersøgte om hans eksperter havde ret eller tog fejl. Samtidig pressede han den Færøske lagmand, Marita Petersen, til at overtage Færøbanken her og nu. selv om færingerne først sagde nej tak til forslaget om at ovbertage den dansk-ejede bank. Endelig indrømmer finansminister, at han ikke pressede Den Danske Bank hårdt nok til at fortsætte sit engagement oppe nordpå.

Poul Nyrup Rasmussen
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen er på vej til at modtage en næse fra Folketinget.
Problemet er enten, at statsministeren også vidste mere end han videregav til færingerne eller, at han ikke aktivt nok søgte den nødvendige viden. Formelt er det Nyrup, der har ansvaret i banksagen, skønt de praktiske forhandlinger foregik hos Mogens Lykketoft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her