Læsetid: 1 min.

Nordisk Råds litteraturpris

28. januar 1998

Information præsenterer årets kandidater til prisen, som kun tre danskere har fået siden 1974. På fredag udpeges 1998-modtageren i Stockholm

Fredag udpeges årets nordiske litteraturprisvinder i Stockholm, når Nordisk Råds bedømmelseskomite mødes for at gøre sit arbejde. Prisen er på 350.000 danske kroner og dermed den største af slagsen internt i Norden.
Generelt er vi ikke flittige til at læse hinandens bøger i Skandinavien - bortset fra nogle få etablerede forfatterskaber. Prisuddelingen er derfor en god anledning til at præsentere nabolands-litteratur, hvad vi gør på hele kulturopslaget i dag. Her omtales samtlige de indstillede bøger - eller nominerede, som det hedder på Oscar-dansk - idet de danske kandidater forudsættes at være læserne mere bekendte.
Det gælder Kirsten Hammann, der er indstillet for romanen Bannister (Gyldendal), en fortælling om kærlig- og kvindelighed i et fritfabulerende, yderst originalt formsprog. Og det gælder Peter Laugesen, hvis digtstil er lige så original, legende og altid overrumplende i sin springske facon. En poet fra the beat generation. Han er indstillet for bogen Pjaltetider (Borgens Forlag).
De seneste danske prismodtagere er Peter Seeberg (1983), Peer Hultbeerg (1993) og Dorrit Willumsen, der modtog prisen i fjor. Tidligere har Klaus
Rifbjerg (1970), Thorkild Hansen (1971) og Villy Sørensen (1974) opnået hæderen. Svenskeren Kerstin Ekmann fik den i 1994, islændingen Ejnar Már Gudmundsson i 1995 og nordmanden Øystein Lønn i 1996.
Prisen uddeles på Nordisk Råds miljøkonference i Göteborg d. 26. feb. (Inf.)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her