Norden og nordisk musik er i centrum ved festival i New York og ved konference i Lillehammer
Et af verdens mest berømte musikkonservatorier, Juilliard School of Music i New York, sætter fokus på ny nordisk musik. Scandinavia Today er titlen på årets FOCUS! Festival på Juilliard School of Music i New York fra 23.-30 januar.
Festivalens direktør Joel Sachs har program-sat musik fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Det er lærere og elever på Juilliard (og det amerikanske publikum!), der nu har mulighed for at orientere sig i kompositionsmiljøerne i Norden. Der er seks koncerter, et symposium og en udstilling med ny nordisk musik.
Joel Sachs har valgt musik af følgende danske komponister: Karl Aage Rasmussen, Anders Nordentoft, Bent Sørensen, Steen Pade, Karsten Fundal, Ole Buck og Poul Ruders.
Vi holder læserne orienteret med artikler fra festivalen.
Nordisk konference
Den 6.-7. februar samles festivaler fra hele Norden i Lillehammer for at besvare spørgsmålet Kan vi blive bedre? Gennem to dages oplæg og debatter skal deltagerne drøfte mulighederne for et øget samarbejde mellem de mange festivaler i de nordiske lande.
Arrangørerne rejser spørgsmålet om vi kan blive bedre til at højne kvaliteten i programmerne og bedre til at markedsføre de mange nordiske festivaler. Medvirkende er bl.a. Vigdis
Finnbogadottir, Leif Skov (Roskildefestivalen), Trevor Davies, Lars Seeberg (Aarhus Festuge).
Festivalerne er en særlig kulturel ressource i de nordiske lande, hvor de har udviklet sig til kunstneriske kraftcentre med brede og ofte internationale programmer. Anette Faaborg, leder af MIC (Dansk Musik Informations Center) og dansk deltager i planlægningsgruppen, siger om baggrunden for arrangementet:
"Festivalerne engagerer hvert år tusindvis af frivillige i det forberedende arbejde og i afviklingen af de ofte store og komplicerede programmer, der tiltrækker et talstærkt publikum. Festivalerne bidrager til både omsætning i og markedsføring af lokalsamfundet og byen."
Men er de lokale og nationale myndigheder, politikere og det officielle kultursamarbejde, som udøves inden for rammerne af Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd, opmærksomme nok på at udnytte disse ressourcer? Er festivalerne på deres side nok opmærksomme på at få etableret et slagkraftigt samarbejde indbyrdes samt med myndighederne, turistorganisationerne og de politiske organer?
Et af de alvorligste problemer er måske, at de officielle myndigheder og deres repræsentanter arrangerer festivaler. Nu mødes de officielle myndigheders repræsentanter og drøfter den officielle musikkulturs problemer. Diskussionen foregår i et lukket rum.
Denne kritik af de offentlige musikmaskinerier var Jakob Levinsen fra Berlingske Tidende inde på for nylig i sin anmeldelse af den nye nordiske musikhistorie, Musik i Norden. Levinsen så musikhistorikernes musik-historie skrevet af mænd, som ser historien fra et skrivebord, plantet i et offentligt kontor.
Alt hvad der ligger uden for kulturkontoristernes desktop falder ved siden af: Subkulturer, indvandrerkulturer, alternative musikbevægelser, osv. Set ud fra den synsvinkel er Lillehammer-konferencen er incestuøst foretagende, der endnu en gang behandler de officielle kulturadministrationers problemer og udfordringer.
Konferencen i Lillehammer afholdes samtidig med afviklingen af Vinterspillene i byen. Vi holder læserne orienteret med artikler fra konferencen og musikfestivalen.
Kort nyt
*Musikken til filmen Titanic er udkommet på cd på Sony Classical SK 63213. Musikken er skrevet af James Horner, og en kvindelig sanger ved navn Sissel (den norske?) synger med på det, der lyder som titelmelodien.
Det er egentlig ikke interessant musik at lytte til. Den kan beskrives som en slap udgave af Stravinskys orkestermusik. Billederne i filmen synes langt at være mere interessante end musikken, der virker forudsigelig kedelig. Som at spise brun sovs og kartofter til en eksorbitant middag.
*Dansk Amatørkorunion har udnævnt komponisten Michael Bojesen til Årets Korkomponist. Her får De motiveringen in toto: "Michael Bojesen har trods sin unge alder (f. 1960) en betragtelig produktion af smukke og velklingende værker for både børne- og voksenkor bag sig."
Den lader vi lige stå et øjeblik.
Komponisten Bojesen kommer nu i selskab med kolleger som Vagn Holmboe, Per Nørgård og Ib Nørholm, der også har været Årets Korkomponist. Tja.
Selve udnævnelsen finder sted den 31. januar kl. 16.30 ved en koncert på Glyptoteket i København.
*Den 31. januar kan Musikhistorisk Museum fejre sin 100 års fødselsdag. I dag bebor museet den gamle Reformert Kirkes præstegård og de tilstødende ejendomme i Kø-benhavnergaden Åbenrå.
Det var musikhistorikeren Angul Hammerich som tog initiativet til museets oprettelse. På selve jubilæumsdagen udkommer et rigt illustreret festskrift med bidrag fra danske og udenlandske forfattere. Samtidig åbner særudstillingen Cither og Psalterium, der er tilgængelig for publikum fra 2. februar.
*Dansk musik er igen nomineret til en amerikansk grammy. For andet år i træk er Danmark repræsenteret i kapløbet om den klassiske musiks oscar. Onsdag den 25. februar afsløres det i New York, om Per Nørgårds 5. Symfoni med Radiosymfoniorkestret skal have en amerikansk grammy.
Nørgårds 5. Symfoni blev komponeret på bestilling af Radiosymfoniorkestret, som uropførte værket i december 1990. Indspilningen er fra 1995 med tidligere chefdirigent Leif Segerstam på podiet. Cd'en er udgivet på det engelske pladeselskab handos (CHAN 9533).