Læsetid: 1 min.

Norge lemper asyl-regler

22. januar 1998

Flere skal have asyl, og humanitær opholdstilladelse, bebuder Norges justitsminister
Aud-Inger Aure

"Vi ønsker ikke blot, at flere får flygtningestatus. Vi vil også være åbne over for at give flere opholdstilladelse på humanitært grundlag."
Sådan siger Norges justitsminister Aud-Inger Aure (Kr.F.) til Information, efter at hun i sidste uge udsendte konkrete retningslinjer om en opblødning af asylkriterierne og samtidig lagde op til en liberalisering af de norske regler om humanitær opholdstilladelse.
Mens det danske Folketing torsdag diskuterer en række stramninger af udlændingeloven, går nabolandet Norge den modsatte vej.
Men Norges udgangspunkt er en meget restriktiv praksis under de tidligere Arbeiderparti-regeringer. De nuværende regeringspartier, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, tilhørte sammen med den socialistiske venstrefløj den såkaldte flygtningeopposition i Stortinget. Nu er Kjell Magne Bondevik (Kr.F.) blevet statsminister, og hans partifælle Aud-Inger Aure, der er betalende medlem af Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), justitsminister.

Flere på kvoten
"Når vi ser på de bare seks personer, der fik asyl i Norge i 1996, ser vi jo, at Norge kan tage imod flere flygtninge uden problemer," siger Aud-Inger Aure og fremhæver, at den nye regering har besluttet at hæve antallet af kvoteflygtninge fra 1.000 til 1.500. Danmark tog til sammenligning 502 kvoteflygtninge i 1997.
Både når det gælder humanitær opholdstilladelse, familiesammenføringsregler, fortsat opholdstilladelse til fraskilte ofre for hustruvold og børns retsstilling i asylsager, kan man regne med en liberalisering af de norske regler, bebuder den norske justitsminister.
På nogle punkter bliver reglerne mere liberale end i Danmark.
Blandt andet skal de norske asylmyndigheder tage hensyn til kvinder, der er udsat for kønsrelateret forfølgelse - et omstridt spørgsmål i Danmark - ligesom Aud-Inger Aure lægger op til, at udlændinge i Norge i visse tilfælde skal have mulighed for familiesammenføring med voksne søs-kende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her