Nyrup: Gør det folkelige internationalt

10. januar 1998

Uddannelse i centrum på SiD's konference om den ny dagsorden, som globaliseringen sætter for Danmark

"Det danske samfunds udsyn skal øges. Internationaliseringen skal gøres til en folkesag og ses som et hav af nye muligheder og ikke en trussel mod den enkelte eller samfundet", sagde Poul Erik Skov Christensen, formand for SiD på forbundets store konference om Danmark og globaliseringen, som fandt sted i går.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen, erhvervsminister Jan Trøjborg og direktøren for Dansk Industri, Hans Skov Christensen kunne næsten ikke sige det bedre selv, om end de sagde det på andre måder, til de tillidsfolk som var forsamlet i forbundshuset.
Forbundsformanden Poul Erik Skov Christensen foreslog, at Folketinget de næste fem år afsætter 50 mio. kroner årligt, for at fremme internationaliseringsprocessen:
"Frygt for det globale, EU, det/de fremmede skal - uanset om frygten er begrundet - modvirkes, for det kan betyde en folkelig blokering for samfundets omstilling og udvikling til det 21. århundredes udfordringer. De globale ændringer og udfordringer stiller store krav til os alle om at demontere forandringsangsten og usikkerheden ved store forandringer", sagde han.
Globalisering og internationalisering er sammen med en hastig teknologisk udvikling i færd med at revolutionere arbejdspladser og samfund.
De ufaglærte og kortuddannede står svagt i denne forandringsproces. Deres job er i stort talt flyttet til Østeuropa og Asien, hvor lønningerne er lave. Det kan både tekstilarbejdere og værftsarbejdere tale med om. Andre, nemlig de højtuddannede, har hidtil vundet i globaliseringsspillet i form af flere arbejdspladser.
Denne fordeling af nitter og gevinstlodder rammer lige ned i SiD, Danmarks næststørste fagforbund, som stadig har et flertal af ufaglærte medlemmer, om end et stærkt stigende antal faglærte.
I sin velkomsttale understregede Poul Erik Skov Christensen da også, at forbundet ser det som en hovedopgave at møde globaliseringens udfordringer med en offensiv strategi, der øger medlemmernes uddannelse og aktive deltagelse i forandringerne.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen var tydeligvis på hjemmebane blandt SiD'erne, og den eneste oplægsholder, som forsamlingen klappede af før han talte. Statsministeren havde fundet et rammende udtryk i "vores blad", som han kaldte Aktuelt:
"Gør det internationale folkeligt og det folkelige internationalt, sagde han og opridsede et billede af Danmark som foregangsland i den europæiske region af verden.
Også han understregede behovet for livslang uddannelse:
"Vi er alle egnede", sagde han og talte engageret om det næsten euforiske sus, som ny viden og lærdom kan give - og som der er stigende behov for:
"Vi udskifter tyve procent af vores teknologiske viden hvert år. Det tager altså fem år at udskifte teknologien. Men kun to procent af arbejdsstyrken udskiftes hvert år med unge, der kommer med ny viden. Det tager altså 50 år at udskifte arbejdskraften. Derfor er uddannelse så centralt".

Bedst i hele kæden
Hans Skov Christensen var sjældent enig med forbundsformanden og statsministeren. Han gav eksempler på globaliseringens konsekvenser fra sin hjemstavn i Vendsyssel. Tøjbutikken i Brønderslev kan ikke sælge tøj til de unge, hvis indehaveren ikke ser MTV og musikvideoer som sine kunder. Og med internet-salg påvirkes priserne på Levis i Brønderslev af priserne på samme cowboybukser i Italien og USA.
Hans Skov Christensen understregede nødvendigheden af at være konkurrencedygtig på både design, kvalitet og ikke mindst tid og leveringssikkerhed.
Når en spansk familie bestiller en bestemt type B&O fjernsyn i Barcelona en lørdag, bliver der givet besked fra butikken til fabrikken i Struer, som bestiller og indhenter elementerne hos underleverandører, samler og leverer et fjernsyn efter kundens ønske inden næste lørdag.
Flytbar produktion
"Det nye er, at den industrielle produktion er flytbar. Derfor er det vigtigt, at udforme strategier her i landet for det vi er bedst til - i hele produktionskæden. For ret beset er der ingen grund til at vi skal have højere lønninger og højere levestandard, hvis ikke vi er bedre og leverer bedre produkter," sagde han - og understregede behovet for at uddanne sig, fagligt målrettet, også når man kom op i årene.
I den efterfølgende debat gjorde Ole Donbæk fra Kastrup opmærksom på, at globaliseringen er enormt transportkrævende og at det har en miljømæssig bagside af medaljen at transportere for eksempel fjernsyn fra Struer til Barcelona med lastbil.
Og blandt andre understregede Peter Sand Mortensen, formand for SiD's afdeling i Hanstholm, at de faglige rettigheder bliver trængt i de internationale handelsaftaler i WTO og EU, og manede til oprustning af det internationale faglige arbejde.

Hjemstavn

Seneste artikler

 • Gå tilbage, men aldrig til en fuser

  31. december 2009
  Den nye hjemstavnslitteratur var og blev den synligste trend i det 21. århundredes første årti, der dog bød på mange genrer
 • Hjemstavn

  30. december 2009
  Et af temaerne i årets danske litteratur, der i øvrigt har handlet om alt fra familie- og generationsopgør til ustabile identiteter, har været en ny hjemkomst, en besindelse på det danske sprog og hvad man kommer fra, på en ny hjemstavn i sproget
 • Det er ganske vist: Fyn er fin

  10. august 2009
  Fyn er et af Danmarks mest undervurderede steder, og derfor er det på sin plads at gøre op med enhver fordom her. Odense er eventyrets by - smørklatten i danmarks-grøden. Information har valgt at hylde paradisøen Fyn
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her