Læsetid: 3 min.

Nyrups øst-udspil undrer ministerierne

31. januar 1998

Begik stats-ministeren "en jeltsin", da han i Riga - uden om regering, folketing og embedsapparat - erklærede, at vægten i øststøtten skal flyttes fra miljø til
det sociale område?

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen fik alle, involveret i planlægning og iværksættelse af dansk støtte til østlandene, til at spidse ørerne, da han under et besøg i Letlands hovedstad, Riga, i sidste uge varslede en omlægning af den danske øststøtte, så vægten flyttes fra miljøområdet til det sociale område.
"Vi er nået til det punkt, hvor forskellen mellem rig og fattig i sig selv kan være en trussel for den demokratiske udvikling i området", var Nyrups begrundelse for omlægningen - ifølge Ritzau.
I de ministerier, der beskæftiger sig med øststøtten, blev statsministerens udspil modtaget med dyb undren, og der tales - uden for referat - om, hvorvidt han har begået, hvad der kaldes "en jeltsin". Med andre ord: er kommet med et mindre gennemtænkt udspil i en følelsesbetonet situation.
Den dybe undren skyldes bl.a., at miljøstøtten fik topprioritet i den rapport om øststøttens fremtid, som en tværministeriel arbejdsgruppe udgav sidste år. Hele 2 mia. kr. ud af de 2,5 mia. kr., der er afsat til øststøtte i perioden 1998-2001, er sat af til miljø- og katastrofebistand - en prioritering, der ikke tidligere har været anfægtet politisk.
Desuden overrasker statsministerens Riga-udspil, fordi det kommer umiddelbart før offentliggørelsen af den længe ventede evaluering af den samlede danske øststøtte. Folketinget bad om en sådan vurdering under en debat om øststøtten i maj sidste år.

Politisk skepsis
Jørgen Estrup (R), formand for Folketingets udenrigsudvalg, er også overrasket over Nyrups udspil:
"Jeg havde intet hørt om Nyrups tanker om en omlægning, før jeg så presseomtalerne af hans Riga-besøg. Jeg ved ikke, hvad der ligger bag. Vi har haft et samråd med udenrigsministeren, hvor vi debatterede øststøtten og besluttede at afvente evalueringen".
"Der er en række ting, man kan diskutere: hvor vi skal sætte yderligere ind, hvilke lande vi skal satse på, om ansvaret for øststøtten er spredt på for mange ministerier og departementer. Men der har ikke på noget tidspunkt været tale om at flytte midler fra miljø til det sociale område".
Estrup tilføjer, at Nyrups tanker om øget støtte til det sociale område "kræver en bedre argumentation og præcisering af, hvor man vil sætte ind".
"Jeg vil ikke afvise, at der findes steder i de baltiske stater og Polen, hvor der er social nød, og at der kan være god mening i at give hjælp til at opbygge et bedre socialt system i disse lande. Men egentlig fattigdomsbistand har jeg svært ved at se meningen med. Det er jo ikke u-lande, vi har med at gøre. Og det er bestemt ikke min opfattelse, at der er brug for en mindre miljøindsats i Østeuropa".
Steen Gade, (SF), formand for Folketingets miljøudvalg, er lige så skeptisk:
"Jeg tror ikke, statsministeren har dækning for sine udtalelser i regeringen og i al fald ikke i Folketinget, hvor et flertal står bag miljøstøtten".
"Er der ét sted i verden, hvor der er en klar sammenhæng mellem miljøet og befolkningens sundhed og sociale forhold, så er det da i Østeuropa. Tænk bare på levealderen, der falder og falder især på grund af miljøet. Meget tyder på, at Nyrup burde læse mere på stoffet."
Nyrups tanker om en omlægning af øststøtten har ikke været drøftet i det tværministerielle udvalg, der koordinerer støtten. Det bekræfter Udenrigsministeriets repræsentant, kontorchef Henrik Skouenborg.
- Kan det ikke undre, at statsministeren siger, at øststøtten skal omlægges til fordel for det sociale område, når det slet ikke har været diskuteret?
"Jo. Statsministerens udspil har ikke udgangspunkt i planer, vi har liggende i skuffen".
I Socialministeriet er man overrasket over udspillet - omend glædeligt: "Vi er meget glade for statsministerens udtalelser, der er en politisk opprioritering af det sociale område. Men jeg ved ikke mere om det, end du gør", siger afdelingschef Brian Nicholls.
"Vi har bedt om 35 mio. kr. i 1998. Det er tre gange mere, end vi plejer at få, men vi vil gerne øge aktiviteterne mod den sociale udstødning, vi ser alle steder i Østeuropa."
Statsministeren oplyste fredag, via sin ministersekretær, over for Information, at han i sin tale i Riga ønskede at give udtryk for, at støtten til det store sociale område gradvist skal øges på bekostning af miljøstøtten, men at diskussionen må begynde, da øststøtten alligevel skal vurderes.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu