Læsetid: 3 min.

Nyt pres på Algeriet

5. januar 1998

Danmark og Tyskland vil lægge pres på Algeriet efter ny massakre på over 400 civile

Efter den hidtil værste massakre i borgerkrigen i Algeriet nytårsnat, hvor over 400 uskyldige civile blev slagtet med knive og økser foreslår Tysklands udenrigsminister Klaus Kinkel, at EU sender en delegation til Algeriet.
På vegne af forbundsregeringen fordømte Kinkel i en udtalelse søndag på det voldsomste, hvad han kalder en "terrorhandling, som åbenlyst strider imod islam".
Han sagde samtidig, at han har kontaktet Storbritannien, der netop har overtaget EU-formandsskabet, og foreslået, at EU sender sin udenrigsministertrojka til Algeriet for at tilbyde hjælp til at bekæmpe terrorismen og hjælp til ofrene for den. Trojkaen består af udenrigsministeren fra det nuværende, foregående og kommende formandsland, dvs. Storbritannien, Luxembourg og Østrig.

En opgave for EU
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen siger til Information, at han støtter Kinkels forslag, der formentlig vil blive drøftet på EU's udenrigsministermøde i næste uge.
"Umiddelbart har jeg sympati for ideen, for EU har god grund til at interessere sig for de uhyggelige begivenheder og fuldstændig meningsløse voldsepisoder, vi hører om fra Algeriet. Det er vanskeligt at se det håndtag, vi kan bruge til at spille en konstruktiv rolle, men vi må ikke lade nogen muligheder uforsøgt," siger Niels Helveg Petersen.
Han mener ikke, der er chancer for, at Danmark alene kan spille en rolle over for Algeriet, men at initiativet bør udgå fra EU.
EU har hidtil - bortset fra verbale fordømmelser - forholdt sig passiv i forhold til massakrerne i det nordafrikanske land. Det skyldes, at Algeriets regering på det skarpeste har frabedt sig enhver indblanding udefra og henvist til, at der er tale om et internt anliggende, som Algeriets regering har ret til at administrere suverænt.
Ifølge professor George Joffe fra det britiske Royal Institute for International Affairs skyldes den passive holdning også, at udlandets interesse i at hjælpe algerierne er for ringe.
"Ingen lande i Verden har så store økonomiske og politiske interesser i Algeriet, at de finder det nødvendigt at gribe ind. Algeriet er ganske enkelt ikke vigtigt nok," siger han.
En tredje forklaring er, at franske interesser foreløbig har bremset et fælles initiativ fra EU. Algeriet var fransk koloni indtil 1962, og Frankrig frygter terrorhandlinger på fransk territorium, hvis landet markerer sig i konflikten.
Men ifølge Ulla Tørnæs, der er udenrigspolitisk ordfører for Venstre, bør Frankrig gribe chancen nu.
"Franskmændene bør se det som en hjælp, at Tyskland nu tager initiativ til, at EU spiller en mere aktiv rolle. Franskmændene kan så at sige dække sig ind under det tyske initiativ," siger Ulla Tørnæs. Hun mener, at begivenhederne i Algeriet nu er så groteske, at omverdenen må gøre noget.
"Det internationale samfund kan ikke lukke øjnene, når vi hører om små babyer, der bliver dræbt," siger hun.
Den algeriske indenrigsminister afviste søndag avisrapporter, der fastsætter dødstallet ved den seneste massakre til 412. Myndighederne taler om 78 dræbte, men det er kendt, at de har for vane at underdrive tabstallene.
Massakren gik denne gang ud over tre landsbyer i Relizane-regionen i det nordvestlige Algeriet, der hidtil har været forskånet. De yderliggående islamister fra gruppen GIA, der menes at stå bag massakren, synes at have rettet søgelyset mod nye egne af landet, efter at de har hærget i området syd for hovedstaden Algier.
På løbesedler og husmure har de lanceret en ildevarslende besked: "Vi kommer snart. Vi har spist frokost i Algier, og vi vil spise middag i Oran," lyder budskabet. Oran er olieindustriens centrum i den nordlige del af landet.
Vidner har fortalt den algeriske avis Liberté, at drabene nytårsnat dansk tid begyndte omkring klokken 6.30 om morgenen lokal tid og fortsatte i syv timer. I en af landsbyerne ankom de bevæbnede mordere, lige da den muslimske fastemåned Ramadanen startede.
Ifølge internationale menneskerettighedsorganisationer har de seks års vold i Algeriet kostet mellem 80.000 og 100.00 menneskeliv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her