Læsetid: 4 min.

Nyt universitet vil have penge i en fart

5. januar 1998

Jysk-fynsk uddannelsesfusion får bred støtte i Folketinget, men savner startkapital

Upåagtet af en større offentlighed er Danmark ved at få nyt stort universitet med afdelinger på Fyn og i det sydlige Jylland.
Men selv om nyskabelsen nyder bred politisk velvilje, risikerer den på grund af pengemangel aldrig at komme ud over planlægningsfasen, advarer en af initiativtagerne, rektor Jens Hohwü fra Handelshøjskole Syd/Ingeniørhøjskole Syd.
Da politikerne på Christiansborg forhandlede om finansloven for 1998, håbede Jens Hohwü forgæves på, at der ville blive afsat 80 millioner kr. til hvad han kalder basisforskningsmidler til den nye institution.
I stedet måtte han og de andre initiativtagere lade sig nøje med, at Folketinget reserverede 270 nye studiepladser til Universitetet i Syddanmark.
For at få den nødvendige økonomi til det nye universitet, når nu det ikke gik med finansloven, forhandler folkene bag det for tiden med embedsmænd i Undervisningsministeriet.
Samtidig bliver der lagt poltisk pres på undervisningsminister Ole Vig Jensen (R).

Meget bredt flertal
I Børsen fredag talte Ulla Tørnæs, V-medlem af Folketingets Uddannelsesudvalg, om at samle et bredt flertal af V, K, SF og Enhedslisten for at presse Ole Vig for penge til universitetet.
I Uddannelsesudvalget har både regeringspartierne og oppositionen til såvel højre som venstre så sent som for to uger siden udtalt sig særdeles positivt om oprettelsen af Universitetet i Syddanmark.
"Uddannelsesudvalget (vil) tilskynde ministeren til at arbejde positivt for en realisering af fusionen fra 1. januar 1998", skrev et enigt udvalg i sin beretning om sagen.
Ulla Tørnæs kan dog godt opgive at få SF med en fælles front mod Ole Vig.
"Vores hovedsamarbejdspartner i denne sag er regeringen, og vi har forpligtet os til ikke at påføre regeringen ekstra udgifter", siger SF'eren Aage Frandsen til Information.
I stedet for at deltage i en fælles aktion med V og K vil Aage Frandsen hellere påvirke undervisningsministeren ved direkte kontakt.
I forvejen har SF og regeringen ifølge Aage Frandsen en mundtlig aftale om, at der fra finansministerens såkaldt frie midler i 1998 skal bruges 20 millioner kr. til det nye universitet.
Aage Frandsen er også indstillet på, at der skal bruges en hel del mere end de 20 millioner. Og han opfordrer til, at regeringen finder pengene meget hurtigt.
Også en tredje af universitets-fusionens venner på Christiansborg, socialdemokraten Lis Greibe, siger, at hun personligt vil lægge pres på Ole Vig for at få ham til at finde penge til universitetet.
Enten ved at han finder pengene ved en omprioritering inden for ministeriets eget område, eller ved at søge en tillægsbevilling i Finansudvalget.

En hastesag
Ligesom Aage Frandsen er Lis Greibe dog ikke overbevist om, at det er strengt nødvendigt med alle de 80 millioner kr., universitetet ønsker.
Men at det haster, er alle enige om.
Det materiale om alle videregående uddannelser, som sommerens studenter skal have fra Den Koordinerede Tilmelding, bliver sat i produktion allerede midt i januar.
Hvis Universitetet i Syddanmark skal med her, skal pengespørgsmålet afklares inden.
Ifølge Jens Hohwü betyder manglende omtale i Den Koordinerede Tilmeldings materiale, at universitetet slet ikke kan optage studerende på sine nye ordinære uddannelser, og altså ikke kan udnytte de 270 ekstra studiepladser, det allerede har fået bevilget.
Med en hurtig bevilling på 80 millioner kr. vil det nye universitet kunne optage op til 600 flere studerende end de mellem 12- og 13.000, der i dag studerer ved en af deltagerne i fusionen.
De 80 millioner kr. skal fortrinsvis bruges til forskerlønninger og vil betyde ansættelse af cirka 150 nye medarbejdere.

Universitet i fire byer

'Universitetet i Syddanmark' får afdelinger i Odense, Kolding, Sønderborg og Esbjerg
Universitetet i Syddanmark bliver først formelt stiftet, når der kommer en statslig bevilling. Endnu er der kun tale om en vision, understreger Jens Hohwü, rektor for Handelshøjskole Syd/Ingeniørhøjskole Syd.

Visionen går ud på at skabe et større udbud og bedre korrodinering af lange videregående uddannelser og mere forskning på Fyn og i det sydlige Jylland.
De institutioner, der agter at slå sig sammen i den nye organisation, er Odense Universitet, Sydjysk Universitetscenter og Handelshøjskole Syd/Ingeniørhøjskole Syd.
Sidstnævnte er som navnet antyder selv en fusion mellem en handelshøjskole med afdelinger i Kolding, Esbjerg og Sønderborg og ingeniørskolen i Sønderborg.
Sydjysk Universitetscenter er en kommunalt finansieret selvejende forskningsinstitution i Esbjerg, som hidtil ikke har haft nogen studerende.
Odense Universitet er et traditionelt statsligt universitet med en række forskellige uddannelser.
Som eksempler på de initiativer, der indgår i planerne for fusionsuniversitetet, nævner Jens Hohwü oprettelse af et nordisk sprogstudie i Kolding og civilingeniøruddannelse i Sønderborg.
Af fusionsdeltagerne har det hidtil kun været Odense Universitet, der har haft et nordisk-studie, og i Sønderborg har de ingeniør-studerende ikke kunnet uddanne sig på det høje niveau.
Indtil økonomien og formaliteterne er i orden omkring Universitetet i Syddanmark, fortsætter fusionsparterne ufortrødent deres hidtidige arbejde. PerH.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her