Læsetid: 2 min.

Overraskelse fra Filminstituttet

20. januar 1998

Spillefilmsdirektør Thomas Stenderup skal også lede den fremtidige version af Statens Filmcentral. Og der skal oprettes en ny fælles hovedafdeling for filmdistribution og
-formidling

FILM
Filminstituttets nye handlekraftige lederduo, administrerende direktør Henning Camre og bestyrelsesformand Ib Bondebjerg, arbejdede efter al sandsynlighed med en skjult dagsorden, da de kort ingen jul udpegede Thomas Stenderup som direktør for Instituttets nye spillefilmsafdeling.
Stenderup er primært kendt for sit arbejde som producent og instruktør af dokumentariske kortfilm. Og det havde derfor været mere nærliggende at give ham den lige så ledige stilling som direktør for en anden af Instituttets tre hovedområder, kort- og dokumenterfilmsafdelingen. Bedre kendt som Statens Filmcentral.

To fluer med ét smæk
Men Stenderup, der ikke er særlig kendt i den danske spillefilmssektor, blev til manges forbløffelse valgt til leder af fiktionsområdet.
Det ligner ikke en tilfældighed i lyset af, at Camre og Bondebjerg nu - efter hvad Information erfarer - inden for kort tid vil sammenlægge lederposten på spillefilms- og dokumentar-området og gøre Thomas Stenderup til direktør for begge afdelinger.
Stenderup har midlertidigt haft denne dobbeltfunktion, indtil en ny kort- og dokumentarfilmdirektør angiveligt skulle findes. Men dette synes altså nu definitivt opgivet.
På denne måde vil Camre og Bondebjerg slå to fluer med ét smæk - løse lederkrisen for kort- og dokumentarfilmssektoren og samle den administrative styring af næsten al statslig dansk filmproduktion på de samme to hænder. Stenderups dobbeltstilling kan ses som et yderligere forsøg på at sammensmelte den fiktive og dokumentariske danske filmproduktion.
Samtidig vil Camre og Bondebjerg oprette en nydefineret områdedirektørstilling for distribution og formidling af den samlede statslige filmproduktion af fiktion og dokumentarisme.
En funktion, der i de rette hænder måske kunne give det af Camre efterlyste lift til den del af spillefilmsproduktionen, som overdøves af de amerikanske films reklamebrøl.
Det er tanken, at de to produktionsafdelinger stadig skal operere med hver deres pengetank og stadig med separate konsulenter (som filmloven påbyder). Men den administrative sammenlægning har vakt en del uro blandt Filmhusets personale og har medført en hektisk mødeaktivitet.

Nye tider
Sammenlægningen skal delvis ses i lyset af, at den institution, der stadig hedder Statens Filmcentral, ikke længere fungerer som før.
Den tid er forbi, hvor institutionen, der altid har været kendt for sin fornemme produktion af kort- og dokumentarfilm, kunne udleje op mod en halv million 16mm-kopier årligt.
Nu er udlejningen svundet til omkring en tiendedel, og salgbare videokassetter har overtaget en stor del af 16mm-filmenes funktion.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu